Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit vanzare apartament de catre persoana juridica. Ce impozite se achita cand cumparatorul e nerezident?

19-Mai-2016
11007

In analiza de mai jos, dam ca exemplu o societate neplatitoare de TVA care vinde un apartament unei persoane fizice nerezidente. Vom vedea ce taxe achita atat firma, cat si persoana nerezidenta (apartamentul are o valoare de 120.000 euro).

Persoana fizica suporta, de regula, costul intocmirii actelor la noratiat: onorariul notarial, taxa de intabulare OCPI, iar pentru imobilele dobandite prin credit, onorariul autentificarii contractului de ipoteca.

Impozitul pentru venitul din vanzare se suporta de societate. Avand in vedere ca societatea este microintreprindere in acest moment, consider important de precizat faptul ca in momentul vanzarii apartamentului de 120.000 euro veti depasi plafonul de microintreprinderi.

Potrivit art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni, formularul 010.

In concluzie, societatea va plati impozit pe profit, 16% din diferenta intre pretul de vanzare si cheltuiala cu scoaterea din evidenta a imobilizarii.

Societatea va mai plati si o taxa de extras de carte funciara. Informatiile privind taxele notariale le puteti afla de la notariatul cu care lucrati.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist

impozit vanzare imobile, codul fiscal, microintreprindere, impozit pe profit, persoana fizica nerezidenta

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016