Contribuabilii care platesc impozit pe profit sau impozit pe veniturile microintreprinderilor pot beneficia de o bonificatie de 3%, conform prevederilor din OUG nr. 107/2024. Aceasta facilitate fiscala este menita sa stimuleze conformarea voluntara, insa nu se acorda automat.
Pentru a obtine bonificatia, firmele trebuie sa respecte toate conditiile impuse de lege, inclusiv una esentiala: plata impozitelor la termenele legale trimestriale. Multi contribuabili considera, in mod gresit, ca este suficient sa achite integral impozitul pana la termenul final din 25 iunie 2025. In realitate, bonificatia se acorda doar daca fiecare transa de impozit pe profit este achitata la termenul sau legal, fara intarzieri. In continuare, vom explica clar care sunt aceste termene, ce se intampla daca platile sunt intarziate si ce reglementari legale trebuie respectate pentru a beneficia de bonificatia de 3%.
Ce este impozitul pe profit
Impozitul pe profit este o taxa datorata statului de catre firme (persoane juridice) si se aplica pe profitul obtinut de acestea intr-o anumita perioada fiscala (de regula, un an sau un trimestru).
Cota impozit pe profit
Cota standard de impozit pe profit este de:
- 16% din profitul impozabil

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDepunerea declaratiei D112 rectificative ca urmare a unei hotarari judecatoresti. Declare doar salariat afectat Societatea in speta are peste 100 de salariati, declaratia D112 rectificativa - Tipul declaratiei: 2. Declaratia depusa ca urmare a acordarii unor dr.banesti,in bazaunor...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTratament fiscal achizitie servicii bun imobil din Romania, prestator din stat tert Societatea noastra se ocupa cu amenajarea spatiilor de birouri pentru alte societati. In cadrul unui proiect, societatea noastra a subcontractat, la solicitarea clientului, o firma...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAnulare cod TVA din oficiu In cazul in care unei societati i s-a anulat codul de tva, ce implicatii fiscale sunt? Trebuie facuta ajustare de tva? Trebuie depusa declaratia 311? Ce demersuri trebuie facute...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclarare valoare bunuri in RO e-Transport Avand in vedere ca bunurile nu vor fi facturate catre firma noastra, nu avem cum sa cunoastem valoarea bunurilor, avizele de insotire a marfurilor de la firma din Cehia...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRezidenta fiscala societate din Spania Situatia de fapt: - societatea noastra are incheiat un contract cu o societate nerezidenta (unitate de aprovizionare a unei alte societati din Romania ("societatea X"), prin care...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Cum sa beneficiezi de bonificaria de 3% impozit pe profit
Referitor la bonificatia de 3% stabilita prin OUG 107/2024, la art. XVII, alin. (3) se specifica: "Bonificatia se acorda de catre organul fiscal cu respectarea urmatoarelor conditii de catre contribuabil: b) sunt stinse integral si la termenele prevazute de lege impozitul pe profit anual/impozit pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz;"
La ce termene se refera? Conteza doar ca la 25.06.2025 impozitul anual sa fie integral achitat sau se vor lua in calcul si platile efectuate la termenele din cursul anului 2024 (25 aprilie, iulie, octombrie)?
Pentru a beneficia de bonificatia de 3% din impozitul pe profit anual aferent anului 2024, societatea trebuie sa respecte toate conditiile prevazute la art. XVII alin. (3) din OUG nr. 107/2024, inclusiv conditia de plata integrala la termenele prevazute de lege.
Ce inseamna termenele prevazute de lege ?
Termenele legale pentru plata impozitului pe profit sunt cele stabilite la art. 41 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal:• 25 aprilie 2024 pentru trimestrul I,
• 25 iulie 2024 pentru trimestrul II,
• 25 octombrie 2024 pentru trimestrul III,
• 25 iunie 2025 pentru trimestrul IV / regularizarea anuala (prin formularul 101 aferent anului 2024).
Asadar, raspunsul este urmatorul. NU este suficient ca impozitul pe profit anual sa fie achitat integral doar pana la 25 iunie 2025.
Conform art. 1 pct. 4 lit. b) din Procedura aprobata prin Ordinul 540/2025:
are stins integral, la termenele prevazute de lege, impozitul pe profit anual (...) aferent anului 2024 .
Asadar, fiecare transa trimestriala de impozit pe profit trebuie sa fie platita la termenul sau legal, nu doar impozitul final.
Concluzie
Pentru a beneficia de bonificatia de 3%, trebuie sa fiti la zi cu toate platile de impozit pe profit aferente anului 2024, efectuate la scadentele trimestriale legale (25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie 2024 si 25 iunie 2025). Nerespectarea acestor termene (chiar si cu o intarziere de o zi) duce la pierdea dreptului la bonificatie, chiar daca impozitul este integral achitat ulterior, dar dupa termen.
Temei legal
Ordonanta de urgenta nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
Art. XVII. -
(1) Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, potrivit titlului III "Impozitul pe veniturile microintreprinderilor" din aceeasi lege, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz. In cazul grupului fiscal, bonificatia se aplica la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridica responsabila.
(2) Organul fiscal central constata din oficiu indeplinirea conditiilor pentru acordarea bonificatiilor prevazute la alin. (1) prin emiterea unei decizii, astfel:
a) in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit, dupa expirarea termenului de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit anual, potrivit legii, aferenta anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz;
b) in cazul contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, dupa expirarea termenului de depunere a declaratiei privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferenta trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.
(3) Bonificatia se acorda de catre organul fiscal cu respectarea urmatoarelor conditii de catre contribuabil:
a) are depuse toate declaratiile conform vectorului fiscal;
b) sunt stinse integral si la termenele prevazute de lege impozitul pe profit anual/impozit pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz;
c) nu inregistreaza nicio alta obligatie fiscala/bugetara restanta la termenul legal pentru depunerea declaratiilor prin care se declara impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, respectiv prin care se declara impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.
Raspunsuri oferite in luna IUNIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.