Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impunerea dividendelor obtinute de o persoana fizica cu dubla cetatenie

07-Mar-2013
6601
Analizam astazi cazul unei persoane fizice, cetatean roman, care a dobandit si cetatenia unui stat non-UE si care are domiciliul in strainatate. Acesta este actionar la o societate comerciala, persoana juridica romana. Vom stabili astfel daca pentru retinerea, plata si declararea impozitului pe dividendele ce i se cuvin, persoana in cauza va fi considerata rezident sau nerezident.

Solutia consultantului:

Dubla cetatenie este un statut prin care o persoana este tratata ca un cetatean sub legile a doua state.

Potrivit dispozitiilor Legii cetateniei romane 21/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, cetatenia romana se poate dobandi in patru moduri:

- prin nastere;


- prin infiere (adoptie);

- prin repatriere;

- prin acordarea la cerere.

Ca urmare a tendintelor manifestate de majoritatea statelor de a impozita veniturile realizate de persoanele rezidente si nerezidente, din tarile respective, a fost necesara definirea rezidentei, din punct de vedere fiscal pentru evitarea dublei impuneri.

Astfel, in conformitate cu prevederile art.7, alin.(23) din Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, o persoana fizica este rezidenta in Romania daca indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

- are domiciliul in Romania,

- centrul intereselor vitale este amplasat in Romania,

- este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat,

- este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau ca angajat al Romaniei intr-un stat strain.

Persoana fizica nerezidenta este orice persoana fizica care nu este persoana fizica rezidenta.

Pentru a stabili daca persoana fizica cu dubla cetatenie, romana si a statului non UE, este rezidenta in Romania, trebuie sa verificam conditiile impuse de Conventia model OECD, conditii preluate si de Codul fiscal.

Asa cum rezulta din informatiile pe care ni le-ati prezentat, prima conditie privind domiciliul nu este indeplinita.

Prin centrul intereselor vitale (cea de a doua conditie) se intelege statul cu care relatiile personale, economice si relatiile comerciale ale persoanei fizice sunt mai dezvoltate. Daca persoana fizica cu dubla cetatenie obtine majoritatea veniturilor din Romania, ca urmare a faptului ca este actionar la societatea din Romania se poate stabili ca indeplineste aceasta conditie privind rezidenta.

Daca nu, se trece la urmatoarea verificare privind numarul de zile cat a fost prezenta in Romania. Incepand cu anul 2012, prevederile OPANAF 74/2012 stabilesc obligatia pe care o are persoana fizica nerezidenta de a completa Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale la sosirea in Romania, in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania.

In cazul in care nici aceasta conditie nu este indeplinita se considera ca este cetatean nerezident si atunci trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala al statului al carui rezident este si in ce tara doreste sa primeasca venitul sub forma dividendelor.

Daca statul non UE din care provine persoana fizica are o conventie de evitare a dublei impuneri ratificata cu Romania atunci acestuia i se vor aplica prevederile din Conventie. Daca insa dispozitiile legii fiscale din Romania sunt mai favorabile i se vor aplica acestea.

Certificatul de rezidenta fiscala atesta faptul ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie de cinci ani, aplicabil in materia fiscala, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri.

In cazul in care nerezidentul nu detine un asemenea document la data obtinerii venitului, document din care sa rezulte si ca intre cele doua state este prevazut si un schimb de informatii, se va retine impozitul de 50% aplicat asupra venitului brut, conform prevederilor art. 116, alin. (2), lit. c indice 1, si atunci cand ulterior prezinta certificatul (in interiorul termenului de prescriptie) se aplica prevederile tratatului bilateral. Cota de 50% a fost reglementata prin OUG 8/2013.

Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

Pentru recuperarea impozitului retinut in plus persoana fizica nerezidenta poate solicita platitorului de venit acest lucru.

Impozitul retinut se declara prin formularul 100 cu termen de depunere pana la data de 25 din luna urmatoare achitarii dividendelor si prin Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui in care a fost retinut impozitul pe dividende.

Rezulta ca persoana fizica cu dubla cetatenie poate fi considerata nerezident, din punct de vedere fiscal si impozitata ca atare, daca nu indeplineste nici una din conditiile prevazute de Codul fiscal la art. 7, alin. (23).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Declaratia 094: Se mai depune formularul?

    • Declaratia 094 era "Declaratia privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent." Declaratia 094 NU mai exista, pentru ca a fost inclusa in formularul 700, insa obligatia contribuabililor ramane valabila. Asadar, contribuabilii care aveau obligatia depunerii declaratiei 094 vor depune formularul 700, completand informatiile in cadrul Sectiunii...» citeste mai departe aici

  • Creditare societate. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Creditarea unei societati reprezinta o solutie frecvent utilizata de catre antreprenori pentru a finanta activitatea curenta, investitiile sau alte nevoi ale afacerii. Aceasta poate fi realizata fie de catre asociati, fie prin surse externe, precum institutii financiare sau alte entitati. Insa, procesul implica respectarea unor reglementari fiscale si contabile clare, menite sa asigure transparenta si legalitatea tranzactiilor. In acest articol, vom analiza aspectele cheie ale creditarii unei...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016