Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impunerea dividendelor obtinute de o persoana fizica cu dubla cetatenie

07-Mar-2013
6853
Analizam astazi cazul unei persoane fizice, cetatean roman, care a dobandit si cetatenia unui stat non-UE si care are domiciliul in strainatate. Acesta este actionar la o societate comerciala, persoana juridica romana. Vom stabili astfel daca pentru retinerea, plata si declararea impozitului pe dividendele ce i se cuvin, persoana in cauza va fi considerata rezident sau nerezident.

Solutia consultantului:

Dubla cetatenie este un statut prin care o persoana este tratata ca un cetatean sub legile a doua state.

Potrivit dispozitiilor Legii cetateniei romane 21/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, cetatenia romana se poate dobandi in patru moduri:

- prin nastere;


- prin infiere (adoptie);

- prin repatriere;

- prin acordarea la cerere.

Ca urmare a tendintelor manifestate de majoritatea statelor de a impozita veniturile realizate de persoanele rezidente si nerezidente, din tarile respective, a fost necesara definirea rezidentei, din punct de vedere fiscal pentru evitarea dublei impuneri.

Astfel, in conformitate cu prevederile art.7, alin.(23) din Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, o persoana fizica este rezidenta in Romania daca indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

- are domiciliul in Romania,

- centrul intereselor vitale este amplasat in Romania,

- este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat,

- este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau ca angajat al Romaniei intr-un stat strain.

Persoana fizica nerezidenta este orice persoana fizica care nu este persoana fizica rezidenta.

Pentru a stabili daca persoana fizica cu dubla cetatenie, romana si a statului non UE, este rezidenta in Romania, trebuie sa verificam conditiile impuse de Conventia model OECD, conditii preluate si de Codul fiscal.

Asa cum rezulta din informatiile pe care ni le-ati prezentat, prima conditie privind domiciliul nu este indeplinita.

Prin centrul intereselor vitale (cea de a doua conditie) se intelege statul cu care relatiile personale, economice si relatiile comerciale ale persoanei fizice sunt mai dezvoltate. Daca persoana fizica cu dubla cetatenie obtine majoritatea veniturilor din Romania, ca urmare a faptului ca este actionar la societatea din Romania se poate stabili ca indeplineste aceasta conditie privind rezidenta.

Daca nu, se trece la urmatoarea verificare privind numarul de zile cat a fost prezenta in Romania. Incepand cu anul 2012, prevederile OPANAF 74/2012 stabilesc obligatia pe care o are persoana fizica nerezidenta de a completa Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale la sosirea in Romania, in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania.

In cazul in care nici aceasta conditie nu este indeplinita se considera ca este cetatean nerezident si atunci trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala al statului al carui rezident este si in ce tara doreste sa primeasca venitul sub forma dividendelor.

Daca statul non UE din care provine persoana fizica are o conventie de evitare a dublei impuneri ratificata cu Romania atunci acestuia i se vor aplica prevederile din Conventie. Daca insa dispozitiile legii fiscale din Romania sunt mai favorabile i se vor aplica acestea.

Certificatul de rezidenta fiscala atesta faptul ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie de cinci ani, aplicabil in materia fiscala, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri.

In cazul in care nerezidentul nu detine un asemenea document la data obtinerii venitului, document din care sa rezulte si ca intre cele doua state este prevazut si un schimb de informatii, se va retine impozitul de 50% aplicat asupra venitului brut, conform prevederilor art. 116, alin. (2), lit. c indice 1, si atunci cand ulterior prezinta certificatul (in interiorul termenului de prescriptie) se aplica prevederile tratatului bilateral. Cota de 50% a fost reglementata prin OUG 8/2013.

Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

Pentru recuperarea impozitului retinut in plus persoana fizica nerezidenta poate solicita platitorului de venit acest lucru.

Impozitul retinut se declara prin formularul 100 cu termen de depunere pana la data de 25 din luna urmatoare achitarii dividendelor si prin Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui in care a fost retinut impozitul pe dividende.

Rezulta ca persoana fizica cu dubla cetatenie poate fi considerata nerezident, din punct de vedere fiscal si impozitata ca atare, daca nu indeplineste nici una din conditiile prevazute de Codul fiscal la art. 7, alin. (23).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016