Impunerea dividendelor obtinute de o persoana fizica cu dubla cetatenie
Analizam astazi cazul unei persoane fizice, cetatean roman, care a dobandit si cetatenia unui stat non-UE si care are domiciliul in strainatate. Acesta este actionar la o societate comerciala, persoana juridica romana. Vom stabili astfel daca pentru retinerea, plata si declararea impozitului pe dividendele ce i se cuvin, persoana in cauza va fi considerata
rezident sau nerezident. Solutia consultantului: Dubla cetatenie este un statut prin care o persoana este tratata ca un cetatean sub legile a doua state.
Potrivit dispozitiilor Legii cetateniei romane 21/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, cetatenia romana se poate dobandi in patru moduri:
- prin nastere;
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- prin infiere (adoptie);
- prin repatriere;
- prin acordarea la cerere.
Ca urmare a tendintelor manifestate de majoritatea statelor de a impozita veniturile realizate de persoanele rezidente si nerezidente, din tarile respective, a fost necesara definirea rezidentei, din punct de vedere fiscal pentru evitarea dublei impuneri.
Astfel, in conformitate cu prevederile art.7, alin.(23) din Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, o persoana fizica este rezidenta in Romania daca indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii: - are domiciliul in Romania,
- centrul intereselor vitale este amplasat in Romania,
- este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat,
- este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau ca angajat al Romaniei intr-un stat strain.
Persoana fizica nerezidenta este orice persoana fizica care nu este persoana fizica rezidenta. Pentru a stabili daca persoana fizica cu dubla cetatenie, romana si a statului non UE, este rezidenta in Romania, trebuie sa verificam conditiile impuse de Conventia model OECD, conditii preluate si de Codul fiscal.
Asa cum rezulta din informatiile pe care ni le-ati prezentat, prima conditie privind domiciliul nu este indeplinita.
Prin centrul intereselor vitale (cea de a doua conditie) se intelege statul cu care relatiile personale, economice si relatiile comerciale ale persoanei fizice sunt mai dezvoltate. Daca persoana fizica cu dubla cetatenie obtine majoritatea veniturilor din Romania, ca urmare a faptului ca este actionar la societatea din Romania se poate stabili ca indeplineste aceasta conditie privind rezidenta.
Daca nu, se trece la urmatoarea verificare privind numarul de zile cat a fost prezenta in Romania. Incepand cu anul 2012, prevederile OPANAF 74/2012 stabilesc
obligatia pe care o are persoana fizica nerezidenta de a completa Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale la sosirea in Romania, in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania.
In cazul in care nici aceasta conditie nu este indeplinita se considera ca este cetatean nerezident si atunci trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala al statului al carui rezident este si in ce tara doreste sa primeasca venitul sub forma dividendelor.
Daca statul non UE din care provine persoana fizica are o conventie de evitare a dublei impuneri ratificata cu Romania atunci acestuia i se vor aplica prevederile din Conventie. Daca insa dispozitiile legii fiscale din Romania sunt mai favorabile i se vor aplica acestea.
Certificatul de rezidenta fiscala atesta faptul ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie de cinci ani, aplicabil in materia fiscala, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri.
In cazul in care nerezidentul nu detine un asemenea document la data obtinerii venitului, document din care sa rezulte si ca intre cele doua state este prevazut si un schimb de informatii, se va retine impozitul de 50% aplicat asupra venitului brut, conform prevederilor art. 116, alin. (2), lit. c indice 1, si atunci cand ulterior prezinta certificatul (in interiorul termenului de prescriptie) se aplica prevederile tratatului bilateral. Cota de 50% a fost reglementata prin OUG 8/2013.
Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
Pentru recuperarea impozitului retinut in plus persoana fizica nerezidenta poate solicita platitorului de venit acest lucru.
Impozitul retinut se declara prin formularul 100 cu termen de depunere pana la data de 25 din luna urmatoare achitarii dividendelor si prin Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui in care a fost retinut impozitul pe
dividende.
Rezulta ca persoana fizica cu dubla cetatenie poate fi considerata nerezident, din punct de vedere fiscal si impozitata ca atare, daca nu indeplineste nici una din conditiile prevazute de Codul fiscal la art. 7, alin. (23).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim fiscal pentru servicii de radiologie dentara
Intrebare: Cabinet stomatologic la 31.10.2024 atinge pragul de 300.000 lei din incasari din servicii stomatologice. In varianta in care, in afara de activitatea propriu-zisa de asistenta si tratament stomatologic, firma a achizitionat si un aparat de radiologie dentara si presteaza si aceasta activitate in cadrul cabinetului stomatologic, este obligatorie inregistrarea ca platitor de TVA sau intreaga activitate este scutita de inregistrarea in scopuri de TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Comisioane procesare plati
Intrebare: In raportul fiscal zilnic si in evidenta financiar-contabila, incasarile cu POS-ul sunt evidentiate la suma incasata cu cardul. In extrasul bancar, fara nicio explicatie, apare suma diminuata cu sumele retinute drept comision pentru serviciile firmei detinatoare a POS-ului, care nu imi emite factura pentru acestea. Am discutat cu ei si nu imi emit factura. Este legal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din consultanta obtinute de un nerezident. Regim TVA si impozit pe nerezidenti
Intrebare: PFA achizitioneaza de la o persoana impozabila din Australia un curs de mentorat, care consta atat in punerea la dispozitie a unei platforme de invatare, cat si in consultanta. PFA va achita TVA pentru achizitia de servicii din tari non-UE, dar nu are obligatia de a solicita codul special de taxa prevazut de art. 317 din Codul fiscal. In schimb, va depune declaratia 301 (este corect?). Sunt necesare alte obligatii declarative sau impozite cu retinere la sursa si depunerea declaratiei 207?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ajustare TVA ca urmare a inregistrarii in scopuri de TVA
Intrebare: La 30.09.2024 am devenit platitoare de TVA si am urmatoarele solduri: 371 = 96,561.68 378 = 22,508.55 Este corecta monografia pentru 01.10.2024? 4426 = 371 11,823.61 {(96,561.68 - 22,508.55) * 19% / 119%} 371 = 4428 20,376.86 {(96,561.68 - 11,823.61) + 22,508.55} * 19% 371 = 378 -8,553.25 (11,823.61 - 20,376.86) Soldurile vor fi: 371 = 96,561.68 378 = 13,955.30 4428 = 20,376.86
vezi AICI raspunsul specialistilor << Date raportate in RO e-Transport
Intrebare: In cazul unor transporturi internationale, generam cod UIT (cu toate datele transportului: furnizor, transportator, cod NC8, greutate bruta, neta etc.) in soft-ul nostru de contabilitate, dupa care il transmitem in SPV. Apoi, in aplicatia E-transport vedem codul UIT generat si il comunicam firmei de transport inainte de intrarea in vama. In aplicatia e-Transport mai trebuie facut ceva? Exista o indicatie ca UIT-ul generat este corect sau validat de catre ANAF?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<