Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stabilirea rezidentei si dubla impunere. Ce tratament fiscal se aplica veniturilor realizate?

14-Feb-2014
5928
Obligatiile fiscale aferente unor venituri obtinute de persoanele fizice cu cetatenie dubla vor fi stabilite prin analiza unui studiu de caz care porneste de la o persoana fizica detinatoare de dubla cetatenie (romana si ungara).

Persoana fizica in cauza are domiciliul stabil in Ungaria si resedinta temporara in Romania, fiind angajata cu contract de munca la o firma din Ungaria si angajata cu contract de munca cu timp partial la un SRL din Romania.

Persoana fizica este membra a unei federatii internationale de sport cu sediul in Elvetia, iar conform statutului acestei federatii, membrii presteaza munca pentru federatie voluntar, dar primesc o suma zilnica prestabilita pentru acoperirea cheltuielilor de calatorie. Persoana fizica incaseaza aceste sume in contul ei personal deschis la o banca din Romania.

Date fiind conditiile prezentate mai sus, se va stabili ce obligatii fiscale legate de acest venit va avea persoana fizica in cauza.

In conformitate cu prevederile art. 89 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 39 lit. d) din Codul fiscal persoanele nerezidente care realizeaza venituri altele decat cele dependente sau independente prin intermediul unui sediu permanent fac obiectul impunerii in Romania, avand calitatea de contribuabil. Venitul realizat, prin raportare la regimul de impunere prevazut de Titlul III din Codul fiscal va avea natura veniturilor din alte surse, definite la art. 78 din Codul fiscal facand obiectul impunerii potrivit art. 79 prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.


In acest caz obligatiile declarative si de plata se indeplinesc de catre persoana fizica nerezidenta potrivit art. 89 din Codul fiscal si pct. 201 indice 1 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol. Trebuie subliniat faptul ca venitul face obiectul impunerii in conditiile in care art. 89 din Codul fiscal nu precizeaza calitatea platitorului, rezident sau nerezident ci doar realizarea venitului.

Cu toate acestea, in conformitate cu prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri incheiate intre Romania si Ungaria, avand calitatea de rezident al statului ungar pe baza regulilor stabilite la art. 4 referitoare la domiciliul fiscal, veniturile vor fi supuse prevederilor art. 15 din cuprinsul acesteia.

Astfel, veniturile realizate de un rezident al unui stat contractant din exercitarea unei profesii independente sau a altor activitati cu caracter independent vor fi impozabile numai in acel stat contractant, in afara de cazul cand rezidentul este prezent in celalalt stat contractant o perioada mai mare de 183 de zile in oricare perioada de 12 luni, dar numai acea parte de venit care este obtinuta din activitatile desfaşurate in acel celalalt stat contractant. In aceste conditii veniturile realizate de catre persoana nerezidenta nu vor fi impuse in Romania ci doar in statul de rezidenta Ungaria.

Asadar, avand in vedere situatia prezentata este deosebit de important de stabilit carui stat ii este rezidenta persoana fizica pe baza criteriilor prevazute in Conventie. In conditiile in care va fi considerata rezidenta a statului roman regimul de impozitare va fi cel prevazut de art. 40 alin. (1) lit. a) coroborat cu art. 90 din Codul fiscal.

Precizam de asemenea ca in situatia existentei unui raport dependent al persoanei fizice cu platitorul venitului, elementele de venit suportate de platitor vor trebui analizate prin prisma legislatiei aplicabile veniturilor din activitati dependente.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016