Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Omisiune declarare valoare servicii din factura intracomunitara. Cum facem reglarea in decontul de TVA?

09-Mai-2017
5591

Inregistrarile gresite ale facturilor trebuie remediate tinand cont de procedura aferenta si respectand toate reglementarile in vigoare. In caz contrar, vom fi sanctionati drastic fiindca posibilitatea de frauda este un context cu privire la care inspectorii fiscali sunt cu atat mai exigenti.

Avem cazul urmator: "In luna ianuarie a fost inregistrata o factura de achizitii intracomunitare in mod gresit (s-a inregistrat doar valoarea marfii facturate, nu si valoarea serviciilor) - valoarea totala facturata 1100 euro din care valoare marfa 1000 si valoare servicii 100 euro. Eroarea a fost descoperita in data de 30 aprilie. Cum este corect sa inregistram in contabilitate diferenta - la ce luna si ce declaratii rectificative se fac? Rectificam D390 in luna ianuarie si inregistram valoarea de 100 euro la luna aprilie fara a mai declara in D390 aferenta lunii aprilie? Decontul de TVA (fiind taxare inversa) se modifica?"

Iata raspunsul specialistului:

In primul rand, trebuie vazut in ce masura este vorba de o achizitie de servicii de 100 euro ori este vorba de o cheltuiala accesorie ce intra in baza de impozitare a achizitiei intracomunitare de bunuri in conformitate cu prevederile art. 288 din Codul fiscal si pct. 33 din Normele metodologice de aplicare (spre exemplu, daca este vorba de cheltuieli de transport ce cad in sarcina vanzatorului conform contractului, atunci va fi vorba doar de o achizitie intracomunitara de bunuri in valoare de 1.100 euro, chiar daca cheltuiala accesorie de transport a fost evidentiata distinct in factura).

In al doilea rand, presupunand ca este vorba de servicii, in decontul de TVA 300 aferent lunii aprilie, cand s-a descoperit eroarea, achizitia de servicii de 100 euro omisa la declarare pentru luna ianuarie va fi declarata la randurile de regularizari (rd. 8 si rd. 21), avand in vedere ca nu se depune decont rectificativ de TVA. In schimb, se va depune o noua declaratie recapitulativa 390 VIES, rectificativa pentru luna ianuarie, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular, prin completarea tuturor rubricilor formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate. 

In acelasi mod se procedeaza daca suma de 100 euro nu reprezinta servicii, ci cheltuieli accesorii in sarcina vanzatorului, caz in care este vorba de rectificare a bazei impozabile a achizitiei intracomunitare de bunuri (deosebirea fiind ca, in decontul de TVA, regularizarea se evidentiaza la rd. 6 si rd. 19).

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 394. Bonurile fiscale SUB 100 euro vor fi trecute in D394?

    • Declaratia 394 reprezinta un document important pentru raportarea detaliata a tranzactiilor interne intre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Desi aceasta declaratie este destinata in principal pentru facturi si livrari de bunuri de valoare mai mare, multi contribuabili se intreaba cum trebuie tratate bonurile fiscale cu valoarea sub 100 euro. In acest articol vom vedea cadrul legal care stabileste obligatiile de raportare a bonurilor fiscale si daca acestea trebuie incluse in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016