Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectare de catre furnizor a facturii emise cu informatii incomplete

06-Feb-2019
6853

Cum se corecteaza o factura primita de la un furnizor, care nu are trecute toate datele cumparatorului (adresa completa, numarul de identificare de la Registrul Comertului). Din cauza faptului ca factura nu indeplinea toate conditiile (nu avea adresa completa la cumparator) pentru deducerea TVA in momentul emiterii acesteia, se datoreaza dobanzi si penalitati la TVA pentru perioada cuprinsa intre data emiterii si data corectiei facturii? Numele delegatului este obligatoriu de trecut pe factura?

Citeste si: Elemente obligatorii factura in 2019, potrivit Codului Fiscal >>>

Raspunsul specialistului

In relatia dintre cumparator - vanzator nu se datoreaza dobanzi si penalitati la TVA pentru emiterea unei facturi cu informatii incomplete sau eronate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere pana la momentul corectarii acesteia de catre vanzator. Totusi, se poate considera ca vanzatorul a creat un prejudiciu cumparatorului, caz in care acesta poate solicita daune, daca astfel de situatii au fost prevazute prin contractul incheiat. La solicitarea daunelor pot fi invocate prevederile din Codul fiscal care nu au fost respectate, adica art. 320 alin. (20) lit. f) "(20) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii: ...f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;". 

Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 97 alin. (4) lit. a) din normele de aplicare ale acestui articol "(4) Conform prevederilor art. 319 alin. (20) lit. f) din Codul fiscal factura cuprinde obligatoriu denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila, iar in situatia prevazuta la art. 319 alin. (20) lit. g) factura cuprinde obligatoriu denumirea/numele beneficiarului care nu este stabilit in Romania si care si-a desemnat un reprezentant fiscal, precum si denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare prevazut la art. 316 din Codul fiscal ale reprezentantului fiscal. In ce priveste informatiile privind adresa beneficiarului, aceasta trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

In cazul persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania: judetul/sectorul, localitatea, strada si numarul. Daca aceste persoane au sedii secundare fara personalitate juridica pe teritoriul Romaniei, pe facturile emise se inscrie adresa sediului activitatii economice a persoanei juridice si, optional, se poate inscrie si adresa sediului secundar catre care au fost livrate bunurile si/sau au fost prestate serviciile;".

De asemenea, pot fi invocate si prevederile art. 299 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alin. (1) lit. a) cu privire la neindeplinirea conditiilor de deducere de catre cumparator
"(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare;".



Faptul ca furnizorul nu datoreaza cumparatorului accesorii calculate pentru intervalul cuprins intre data emiterii facturii cu informatii incomplete si data emiterii unei noi facturi la solicitarea cumpatorului, rezulta si din posibilitatea legala a furnizorului de a corecta factura emisa initial. Acest aspect este reglementat, in mod expres, prin normele de aplicare ale art. 330 "Corectarea facturii" , la pct. 108 alin. (3) "(3) Organele de inspectie fiscala vor permite deducerea taxei pe valoarea adaugata in cazul in care documentele controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal sau/si acestea sunt incorecte, daca pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale la beneficiar documentele respective vor fi corectate de furnizor/prestator in conformitate cu art. 330 din Codul fiscal. Furnizorul/Prestatorul are dreptul sa aplice prevederile art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supus unei inspectii fiscale. Aceasta factura se ataseaza facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar."

Art. 330 alin.(1) litera b) prevede "Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:....... b) in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate,valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte,informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate."

Inscrierea pe factura a numele delegatului nu este obligatorie deoarece nu este reglementata prin art. 319 alin. (20) de la lit. a) la lit. r). De asemenea, nu este obligatorie nici inscrierea numarului de identificare de la Registrul Comertului, nici pentru furnizor, dar nici pentru cumparator.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Corectare de catre furnizor a facturii emise cu informatii incomplete":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

    • Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute. La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca. Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

    • ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal. Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

    • Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016