
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Legea nr. 129/2019 din 21 iulie 2019, care a intrat in vigoare la 17 ianuarie 2020 (in termen de 180 de zile de la publicarea in M.Of.) a adus modificari importante in materie de prevenire si combatere a spalarii banilor. Vorbim aici de obligatii, proceduri si sanctiuni noi pentru mai multe entitati, inclusiv societati inregistrate la Registrul Comertului, experti contabili si contabili autorizati, consultanti fiscali, agenti imobiliari si persoane care exercita profesii juridice liberale.
Asadar, va reamintim cele mai importante modificari aduse de Legea nr. 129/2019, care creeaza un climat de nesiguranta, dat fiind ca amenzile mari, comparativ cu obligatiile entitatilor raportoare – care nu sunt deloc putine:
• Obligatia de raportare a tranzactiilor suspecte (art. 6);
• Obligatia de raportare a unor tranzactii care nu prezinta indicatori de suspiciune (art. 7);
• Obligatii decurgand din procedura raportarii (art. 8-9);
• Obligatia de a aplica masurile de cunoastere a clientelei (art. 10-17);
• Obligatii decurgand din utilizarea unor terte parti (art. 18);
• Obligatia de a tine evidenta documentata a masurilor luate in vederea identificarii beneficiarilor reali (19);
… detalii despre Prevenirea si Combaterea spalarii banilor gasiti AICI >>
Printre cele mai importante obligatii instituite de noua Lege a prevenirii si combaterii spalarii banilor, care sunt tratate in capitole distincte in lucrare, amintim:
1. Declararea beneficiarului real al persoanelor juridice
Societatile supuse obligatiei de inregistrare la Registrul Comertului trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere privind beneficiarul real al persoanei juridice. Declaratia se depune in 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale sau in 15 zile de la aparitia oricarei modificari privind datele de identificare ale beneficiarului real.
Primul termen pentru depunerea acestei declaratii este 21 iulie 2020, iar sanctiunea pentru nerespectatea obligatiei poate ajunge la 10.000 lei si dizolvarea societatii.
2. Obligatia desemnarii persoanelor cu responsabilitati in aplicarea Legii nr. 129/2019
Conform art. 23 din lege, entitatile raportoare au obligatia de a desemna una sau mai multe astfel de persoane, cu precizarea naturii si limitelor responsabilitatilor incredintate, ale caror nume vor fi comunicate Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, exclusiv in format electronic. Sunt exceptate de la desemnare si comunicare persoanele fizice care au calitatea de entitate raportoare, precum si societatile ori comerciantii persoane fizice care nu se regasesc in lista exhaustiva de la art. 5 din lege.
Neindeplinirea obligatiei de desemnare atrage o amenda de la 25.000 lei la 150.000 lei pentru persoanele fizice, in timp ce pentru persoanele juridice, amenzii de mai sus i se adauga 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscala incheiata, anterioara datei intocmirii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.
… detalii despre Prevenirea si Combaterea spalarii banilor gasiti AICI >>
3. Obligatia de stabilire a politicilor, normelor interne, mecanismelor de control intern si a procedurilor de administrare a riscurilor de spalare a banilor
Concret, trebuie elaborate si puse efectiv in aplicare masuri:
• in materie de cunoastere a clientelei;
• in materie de raportare, pastrare a evidentelor si a tuturor documentelor conform cerintelor din prezenta lege si de furnizare prompta a datelor la solicitarea autoritatilor competente;
• in materie de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor, managementul de conformitate si comunicare;
• in materie de protectie a personalului propriu implicat in procesul de aplicare a acestor politici, impotriva oricaror amenintari ori actiuni ostile sau discriminatorii;
• de instruire si evaluare periodica a angajatilor.
4. Obligatia de raportare catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor
In Legea nr. 129/2019 exista anumite obligatii a caror formulare este generica. Exemplele sunt reprezentate chiar de situatiile enumerate in lege cand entitatile raportoare au obligatia sa transmita un raport pentru tranzactii suspecte Oficiului. Trebuie raportat daca acestea cunosc, suspecteaza sau au motive rezonabile sa suspecteze ca:
• bunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului;
• persoana sau imputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi;
Dar exista si obligatii de raportare foarte precise. Independent de existenta sau nu a unor suspiciuni sau motive rezonabile de suspiciune, entitatile raportoare au obligatia de a raporta catre Oficiu tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro.
Afla informatii complete din lucrarea Prevenirea si combaterea spalarii banilor. Obligatii procedurale si sanctiuni >>
Sanctiunile pot ajunge la amenzi de sute de mii de lei, dar si:
• confiscarea unor sume;
• retragerea avizelor sau a autorizatiilor;
• blocarea conturilor;
• inchiderea unor sucursale sau a altor sedii secundare;
• informarea publicului asupra identitatii persoanei contraveniente si a faptei savarsite;
• dizolvarea societatii.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Livrare produse electronice catre Universitate
Intrebare: Firma ABC SRL a livrat catre Universitatea de Vest - Timisoara in 05.07.2022 o tabla interactiva si un smart TV si acum Universitatea ne cere sa dam o declaratie prin care spunem ca nu raportam in e-Factura aceasta factura, ci sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O SRL din Romania are doi asociati: unul persoana juridica din Olanda, iar celalalt persoana fizica Olandeza. Asociatul persoana fizica doreste sa cedeze partile sale sociale la valoare nominala, persoanei juridice. Valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<