Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se modifica sistemul fiscal. Care sunt noile prevederi legate de creantele fiscale si unele cheltuieli?

06-Ian-2014
3148
Unele reglementari din domeniul fiscal se modifica in perioada urmatoare in cazul in care proiectul de ordonanta de urgenta, publicat de Ministerul Finantelor pe site-ul propriu, va fi aprobat.

Astfel, proiectul pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare are in vedere unele schimbari referitoare la OUG 4/2009 in domeniul bugetar, creantele fiscale si cheltuielile privind despagubirile.

Redam mai jos principalele prevederi:

Art. III - Alineatul (1) al articolului 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2009 privind reglementarea unor masuri in domeniul bugetar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 92 din 16 februarie 2009, aprobata cu modificari prin Legea nr. 215/2009, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Cheltuielile privind despagubirile, inclusiv cele provenite din aplicarea legislatiei privind creantele fiscale administrate de Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, alte daune stabilite ca fiind datorate de Ministerul Finantelor Publice si de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in nume propriu sau in reprezentarea intereselor statului, pe baza hotararilor executorii ale instantelor judecatoresti sau arbitrale, cheltuielile rezultate in urma solutionarii de catre Ministerul Finantelor Publice, pe cale amiabila, in conditiile Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, a diferendelor ivite in activitatea sa, precum si obligatiile banesti ale statului roman, nascute din aplicarea Conventiei europene a drepturilor omului si constatate prin acorduri de solutionare amiabila, prin decizii ale Comitetului Ministrilor Consiliului Europei si hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, se acopera de catre Ministerul Finantelor Publice, pe baza de documente legale, din sumele prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat.


Art. IV - (1) Creantele contribuabililor reprezentand sume de plata de la buget ce fac obiectul compensarii potrivit art.116 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pot depasi prevederile de cheltuieli aprobate, in bugetele institutiilor si autoritatilor publice in sarcina carora sunt stabilite obligatiile de plata.

(2) Cu sumele ce fac obiectul compensarii prevazute la alin. (1) se majoreaza veniturile bugetului de stat la o pozitie distincta si cheltuielile institutiilor si autoritatilor publice in sarcina carora sunt stabilite obligatiile de plata.

(3) Se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa introduca modificarile ce decurg din aplicarea prevederilor prezentului articol in volumul si structura veniturilor si cheltuielilor bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale.

(4) In termen de maxim 2 zile lucratoare de la introducerea modificarilor in buget, potrivit alin.(3), ordonatorii de credite au obligatia de a vira suma majorata in buget, din conturile de cheltuieli in conturile de venituri bugetare din care s-a efectuat compensarea.

(5) Compensarea se realizeaza prin debitarea unor conturi de venituri, deschise distinct pe tipuri de bugete, "venituri din compensarea creantelor din despagubiri" si prin creditarea conturilor corespunzatoare de venituri reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri datorate bugetului general consolidat.

(6) Modalitatea de punere in aplicare a dispozitiilor prezentului articol se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016