Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii pentru concedii medicale

24-Sep-2015
3512


Recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii pentru concedii se poate face si retroactiv incepand cu anul 2010 si pana in prezent?

Societatea are un sold debitor aferent contului 431.06 in suma de 49.771,00 lei deoarece nu a depus cerere de recuperare a sumelor rezultate din plata indemnizatiilor de concediu medical si in mod direct aceste sume s-au cumulat.

In cazul in care nu se mai pot recupera aceste sume ce se poate face pentru stingerea lor atat din punct de vedere fiscal cat si contabil?

Dispozitiile art. 40 din OUG 158/2005 precum si cele ale art. 82 din Norma de aplicare a prevederilor acestei ordonante stabilesc termenul in care beneficiarul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, inclusiv indemnizatia de incapacitate temporara de munca, poate sa solicite aceste indemnizatii de la platitor.


Redam in continuare prevederile din cele doua acte normative:

"Art. 40 din OUG 158/2005:

(1)Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite."

Art. 82 din Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

"Art. 82
Indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termen de 90 zile de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite. Cuantumul indemnizatiilor astfel solicitate se achita la nivelul cuvenit in perioada prevazuta in certificatul medical."

Avand in vedere ca termenul (90 zile) de depunere a dosarului la Casa de asigurari de sanatate a expirat, va trebui sa consderati aceasta cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil, conform prevederilor de la art. 21 din Codul Fiscal .

Inregistrarea contabila va fi:

6588 "Alte cheltuieli de exploatare" = 4313" Contributia angajatorului pentru
asigurarile sociale de sanatate"/analitic distinct

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016