Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un posibil scenariu similar situatiei din 2008: Criza se intoarce?

05-Aug-2011
3095
In 2008, falimentul bancii Lehman Brothers a dus la un cutremur financiar care nu a zguduit doar America, ci intreaga planeta. Astfel, valul crizei s-a resimtit in urmatorii ani, unele state incercand si in prezent sa isi consolideze echilibrul financiar.

Criza datoriilor suverane pare astfel sa reia un scenariu care a fost pus in practica in anul in care s-a declansat criza, iar liderii tarilor G7 se tem ca economia mondiala ar putea avea parte de o revenire la instabilitatea financiara in cazul in care Spania si Italia nu vor depasi situatia actuala.

In sistemul bancar se nasc deja ingrijorari cu privire la faptul ca aceasta criza a datoriilor suverane ar putea fi prea mare pentru a fi controlata doar de reprezentantii comunitatii europene. Astfel, cresterea vulnerabilitatii unora dintre cele mai mari banci sustin in mod negativ temerile cu privire la gestionarea ineficienta a situatiei de instabilitate din aceasta perioada.

Se estimeaza ca dezvoltarea crizei datoriilor se va reflecta, mai intai, asupra bancilor mari din Italia si Spania: UniCredit si Santander. Multe dintre aceste banci detin portofolii de obligatiuni emise de statele de origine care depasesc in valoare capitalul de baza al acestora. UniCredit are o expunere la datoriile italiene de peste 120% din capitalul de baza. Raportul se ridica la 193% in cazul BBVA, a doua mare banca spaniola, si la 76% pentru Santander.

In situatia in care aceste banci ar trebui sa fie recapitalizate urgent, acestea nu ar putea beneficia de sprijinul fondului european de salvara EFSF care trece in acest moment prin mai multe modificari si isi va putea exercita functiile abia peste doua luni, perioada la sfarsitul careia se estimeaza ca vor putea fi puse in aplicare schimbarile efectuate. In concret, se incearca extinderea capacitatii de creditare a acestui fond de la 250 miliarde de euro la aproximativ 440 miliarde de euro. Se considera ca suma actuala nu este suficienta pentru a sprijini atat Italia, cat si Spania.

Ingrijorarile din jurul crizei datoriilor de stat fac ca bancile sa nu mai aiba incredere sa se imprumute reciproc, astfel ca depozitele constituite de banci la Banca Centrala Europeana (BCE) si-au dublat volumul in ultimele cinci luni si au ajuns la 105 miliarde de euro. BCE a mentinut dobanda de politica monetara la 1,5%, in conditiile in care economia zonei euro da semne de incetinire, iar criza datoriilor s-a propagat in Italia si Spania. Se estimeaza ca aceasta dobanda nu va mai fi majorata in acest an, dupa ce in iulie rata a fost deja marita pentru a doua oara in 2011.

In aceasta perioada, Spania a vandut obligatiuni cu scadenta la trei si patru ani de 3,3 miliarde de euro la randamente mai mari decat in cele mai recente licitatii pentru titluri similare. Randamentul obligatiunilor spaniole scadente la zece ani, care au atins maximul istoric de 6,46% pe 2 august, a scazut joi pana la 6,11%.

In prezent, actiunile bancilor europene si americane au atins nivelurile inregistrate in perioada de dinaintea crizei din 2008. Gasirea unor solutii este ingreunata si de faptul ca guvernele aflate in criza de lichididtate nu mai pot majora cheltuielile, in vreme ce bancile pot oferi mult mai putin sprijin financiar decat acum 3 ani.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016