Care este nivelul dobanzii de referinta pentru luna decembrie 2013 si ianuarie 2014?
Analiza urmatoare are in vedere
dobanda de referinta pentru luna decembrie, in vederea stabilirii nivelului dobanzii de referinta pentru luna
decembrie 2013 si ianuarie 2014. Totodata, avand ca punct de pornire acelasi subiect, se va vedea si care sunt definitiile actuale pentru "facilitate de creditare" si "facilitate de depozit".
Rata de referinta a dobanzii este un indicator de politica monetara utilizat de catre Banca Nationala a Romaniei si este publucat in Monitorul Oficial prin Circulare. In data de 6 noiembrie 2013 a fost publicata Circulara Bancii Nationale a Romaniei nr. 33/2013 privind nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei acesta fiind de 4,00% pe an de la data publicarii (6 noiembrie),
urmatoarea modificare producandu-se din 9 ianuarie 2014 si pana in prezent, de cand rata este de 3,75%. Pentru a fi la curent cu modificarile acestui indicator va recomandam sa urmariti modificarile pe site-ul www.bnro.ro la tab-ul Indicatori de politica monetara.
Termenii
"facilitate de creditare" si
"facilitate de depozit" sunt facilitati permanente oferite de BNR conform Regulamentului 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de BNR, acordate
institutiilor de credit si au ca scop:
- absorbirea, respectiv, furnizarea de lichiditate pe termen foarte scurt (o zi),
- semnalizarea orientarii generale a politicii monetare
- si stabilizarea ratelor dobanzilor pe termen scurt de pe piata monetara interbancara, prin coridorul format de ratele dobanzilor aferente celor doua instrumente. Institutiile de credit pot accesa din proprie initiativa cele doua facilitati: facilitatea de creditare, care permite obtinerea unui credit cu scadenta de o zi de la banca centrala, contra colateral, la o rata de dobanda predeterminata (un plafon al ratei dobanzii overnight a pietei monetare) si facilitatea de depozit, ce permite plasarea unui depozit cu scadenta de o zi la banca centrala, la o rata de dobanda predeterminata (pragul ratei dobanzii overnight a pietei monetare).
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi