Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce contributii plateste un PFA

13-Feb-2012
8447
Intrebare:

Ce contributii datoreaza un PFA care se infiinteaza in 2012? (cand este si salariat si cand nu este si salariat ).

De asemenea, ce obligatii declarative are acesta? Daca determina contabilitatea in sistem norma de venit sau in sistem real, ce datoreaza si la ce sume?


Raspuns:

PFA care se infiinteaza in anul 2012, pentru activitatea pe care o desfasoara are obligatia sa depuna urmatoarele declaratii:

- declaratia 220 privind veniturile estimate a se realiza - se depune la orgnaul fiscal in termen de 15 zile de la infiintare;

- declaratia privind Contributia de asigurari de sanatate - se depune la Casa de sanatate pana la primul termen de plata (data de 15 a ultimei luni din trimestru);

- daca PFA nu are si calitatea de salariat la o alta societatea sau nu este penionar al sistemului public de pensii, PFA are obligatia sa depuna Declaratia de Asigurare la Casa de pensii. In cazul in care PFA are si calitatea de salariat sau este pensionar al sistemului public de pensii nu va datora contributie de asigurari sociale de stat (pensie).

- Declaratia 200 privind venitul efectiv realizat - pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor - numai in situatia in care determina venitul net in baza contabilitatii in partida simpla. Daca venitul impzoabil este stabilit pe norma de venit, PFA nu are obligatia depunerii Declaratiei 200 privind venitul efectiv realizat.
- In situatia in care PFA are salariati, acesta va avea obligatia depunerii lunare sau trimestriale a Declaratiei 112, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare / 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator.


In ceea ce priveste obligatiile de plata ale PFA, acesta va datora:

- impozit pe venit pentru activitatea desfasurata, efectuand plati anticipate in contul impozitului pe venit in transe trimestriale egale, pana la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Impozitul care trebuie sa il plateasca trimestrial PFA este comunicat de catre organul fiscal prin Decizia de impunere anticiopata, dupa depunerea Declaratiei 220 privind venitul estimat. In situatia in care venitul net impozabil se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea organizata in partida simpla, acesta va efectua regularizarea impozitului pe venit, dupa depunerea Declaratiei 200 la organul fiscal, efectuand plata diferentei de impozit pe venit (in situatia in care rezulta plati suplimentare), in termen de 60 de zile de la data emiterii Deciziei de impunere finala de catre fisc. Venitul net impozabil in situatia in care se detrmina in sistem real se stabileste conform prevederilor de la art 48 din Codul fiscal, ca diferenta dintre incasari si plati, efectuandu-se ajustarile privind cheltuielilenedeductibile, cu deductibilitate limitata, veniturile neimpozabile. Cota de impozit este de 16%. In situatia determinarii venitului impozabil in baza normelor de venit, cota de 16% se aplica la norma stabilita de organul fiscal din raza caruia faceti parte corespunzatoare activitatii pe care o desfasurati.

- Contributie de asigurari sociale de sanatate - efectuand plati anticipate trimestriale pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru, urmand ca regularizarea acesteia sa se efectueze in anul urmator, dupa emiterea Deciziei de impunere finala de catre fisc. Cota contributiei de asigurari de sanatate este de 5,5 % aplicata la diferenta dintre venituri si cheltuieli, fara deducerea contributiei de asigurari de sanatate. In cursul anului baza de calcul a contributiei de sanatate platita anticipat este venitul net impozabil comunicat prin Decizia de impunere anticipate, fara a deduce contributia de sanatate. Practic, pentru detrminarea obligatiei de plata trimestriala baza de impunere = venit net impozabil inscris in Decizia de impunere anticipate pe care il impartiti la 0,945. La suma rezultata aplicati cota de 5,5% si impartiti la 4 trimestre, rezultand datoria de plata trimestriala.
Retineti ca indeferent de sistemul in care se determina venitul net impozabil (real sau norma), indeferent de faptul ca persoana fizica are /nu are calitatea de salariat, contributia de asigurari de sanatate se datoreaza in toate cazurile.

- Contributie de asigurari sociale (pensie) - se achita lunar, in cota de 31,3% din contravaloarae a 35% aplicata la salariu mediu brut pe economie = 2117x 35%x31,3%= 232 lei lunar, pana la data de 25 a lunii pentru luna in curs. Aceasta contributie se datoreaz? numai daca PFA nu are concomitent si calitatea de salariat la un alt angajator sau pensionar al sistemului public de pensii. Trebuie sa retineti faptul ca nu veti avea obligatia platii contributiei de asigurari sociale in situatia in care veti realiza un venit net impozabil de maxim 741 lei /luna (respectiv 8892 lei /an) (salariul mediu brut 2117 X 0,35).

- Contributia de asigurari pentru concedii si indemnizatie este optionala, nefiind obligatorie
- Contributia de asigurari la fondul de somaj este optionala nefiind obligatorie.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele online

    • Magazinele online sunt din ce in ce mai populare, fiind, pentru multe persoane, mult mai comod sa dea cateva click-uri pentru a cumpara produsul dorit decat sa mearga in magazinele fizice. Daca si tu te-ai gandit sa iti deschizi un magazin online sau detii deja unul, trebuie sa tii contabilitatea si pentru ele. Desi in mare parte aceasta se bazeaza pe legile contabilitatii universale, exista si cateva aspecte usor diferite. In acest articol vom vedea care este tratamentul contabil la magazinele...» citeste mai departe aici

  • Firme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?

    • Pentru ca un transport sa fie legal, firmele care il efectueaza trebuie sa intocmeasca mai multe documente justificative, printre care si factura clasica. Insa in contextul aparitiei sistemelor RO e-Factura si RO e-Transport, si a unei noi legislatii, reprezentantul unei firme de transport se intreaba care sunt documentele justificative oficiale de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016