Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consultanta fundatie non-profit. Ce obligatii apar?

15-Apr-2013
8944
In randurile de mai jos, vom analiza cazul unei fundatii din Romania (non-profit, neplatitoare de TVA) care primeste consultanta in mobilizarea resurselor financiare de la o alta fundatie non-profit dintr-un alt stat membru UE. Unul din membrii fondatori apartine ambelor societati. Vom stabili astfel ce obligatii are fundatia din Romania in aceasta tranzactie, daca se va inregistra in R.O.I. si va deveni platitoare de TVA doar pentru achizitii intracomunitare pentru aceste servicii.

De asemenea, vom vedea daca se va inregistra contractul de consultanta la Finante in termen de 30 de zile si daca va plati efectiv TVA la bugetul de stat calculat la valoarea facturii, urmand sa depuna si decontul special de TVA.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere fiscal, organizatiile nonprofit sunt reglementate de art. 13 din Codul fiscal si pct. 1 din Normele metodologice aferente.

Asociatiile nonprofit nu sunt impozitate pentru veniturile de natura cotizatiilor si taxelor de inscriere, contributiilor membrilor si simpatizantilor, donatiilor, sponsorizarilor etc., asa cum sunt reglementate acestea la art. 15, alin. (2) din Codul fiscal cu modificarile ulterioare.


Acestea sunt platitoare de impozit pe profit pentru sumele care depasesc echivalentul in lei a 15.000 euro din activitati economice, in conditiile exprese ale prevederilor art. 15, alin. (3) din Codul fiscal.

Conform dispozitiilor art. 34, alin. (5) din Codul fiscal toate organizatiile nonprofit, indiferent ca desfasoara sau nu activitati economice, au obligatia de a declara impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul. Astfel acestea trebuie sa completeze si sa depuna formularul 101. In timpul anului nu se completeaza si nu se depune formularul 100.

Conform art. 153^1 alin. (1) lit. a), persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.

Astfel, la un plafon de achizitii sub 10.000 euro, societatea nu are obligatia de a se inregistra in ROI, de a depune Decontul special de TVA (formular 301) si de a plati TVA in tara.

La un plafon de achizitii mai mare decat 10.000 euro, societatea trebuie sa se inregistreze in scopuri TVA pentru achizitii intracomunitare, sa se inregistreze in ROI, intocmeste Decontul special de taxa- respectiv Declaratia 301 si plateste TVA in Romania aferenta achizitiei (din afara Romaniei fara a colecta TVA la vanzare).

In acest caz societatea este obligata sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare Declaratia 390 "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/ prestarile intracomunitare". Astfel, se vor depune Declaratiile 301 (decont special de TVA) si Declaratia 390 pentru livrarile achizitiile intracomunitare (cu exceptia situatiilor in care se presteaza servicii legate de bunuri imobile care sunt exceptate de la declararea in Declaratia 390).

Contractul se va declara la autoritatile competente in 30 de zile, iar de scutirea de impozit (impozitul cu retinere la sursa) puteti beneficia daca veti obtine un certificat de rezidenta fiscala (valabil pentru anul pentru care se face plata) din Ungaria de la prestatorul serviciilor.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016