Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectarea diferentelor de impozit. Rezolvarea oferita de consultantul fiscal!

29-Iul-2015
2081

Punctul 129 din Normele la Codul fiscal precizeaza:


In situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din salarii si/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorul/platitorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective si stabilirea diferentelor de impozit constatate se efectueaza pentru luna la care se refera, iar diferentele de impozit rezultate vor majoradiminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii.

Ce intelegem prin faptul ca "diferentele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii"?

Pct. 129 din Normele de aplicare ale art. 59 din Codul fiscal releva mecanismul de corectare a diferentelor de impozit din perspectiva contribuabilului, a celui care suporta din veniturile sale impozitul pe salarii si nu priveste direct platitorul de impozit, acela care efectueza calculul impozitului, il retine la sursa si il plateste mai apoi la buget.Din aceasta perspectiva influentele la nivelul contribuabilului a diferentelor identificate vor fi diferite fata consecintele resimtite de catre persoana obligata la plata impozitului - platitorul de venit.

Identificarea diferentelor nu va produce efecte retroactive la nivelul contribuabilului intrucat potrivit Normelor metodologice "diferentele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii" insa, raportat la obligatiile stabilite la art. 57 din Codul fiscal referitoare la scadenta obligatiei de plata si la consecintele prevazute la art. 120 alin. (2) si (3) din Codul de procedura fiscala cu privire la diferentele de impozit rezultate in situatia corectarii declaratiilor fiscale, vor produce efecte la nivelul platitorului.

Asadar, pentru platitorul de impozit efectele identificarii diferentelor vor produce consecinte in ceea ce priveste obligatiile declarative si de plata corespunzatoare datei la care acestea trebuiau corect indeplinite. Din aceasta perspectiva alin. (1) al pct. 129 din Norme statueaza ca recalcularea drepturilor respective ?i stabilirea diferentelor de impozit constatate se efectueaza pentru luna la care se refera. In schimb, asa cum subliniam mai sus, dobanzile si penalitatile pentru neefectuarea la termen a platii obligatiilor fiscale vor fi suportate de catre platitorul de venit, acestuia revenindu-i si obligatia de corectare a declaratiilor conform conform OMFP 1045/2012, respectiv a celorlalte acte normative pentru perioada anterioara datei de 1 iulie 2012.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu, consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016