Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectii de 285 milioane euro pentru Romania

25-Iul-2014
2054
Pentru anul trecut, Romania a suferit corectii financiare de 285 de milioane de euro, in crestere fata de 2012, din cauza neregulilor depistate in absorbtia fondurilor europene, a informat, vineri, Comisia Europeana, in Raportul anual privind protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene si lupta impotriva fraudei.

Cea mai mare parte a corectiilor suferite de Romania in anul 2013, 219 milioane de euro, se refera la banii din Fondul social european, din care este finantat in primul rand Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), dar si Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA).

Alte corectii s-au aplicat la proiectele finantate din: Fondul european de garantare agricola (FEGA) - 28 de milioane de euro, Fondul de coeziune - 21 de milioane de euro, Fondul de dezvoltare rurala - 17 milioane de euro.

In anul 2013, Romania a absorbit fonduri europene de peste 5,5 miliarde de euro, dar a contribuit la bugetul UE cu 1,5 miliarde de euro, rezultand un sold pozitiv de 4 miliarde de euro, potrivit Programului de convergenta al Guvernului.
Raportat la acest sold, corectiile financiare reprezinta circa 7,1%.

In anul 2012, Romania a suferit corectii financiare de 139 milioane de euro. Dar si absorbtia de bani europeni a fost mai redusa: tara a tras atunci 3,4 miliarde de euro si a contribuit la bugetul UE cu 1,3 miliarde de euro, rezultand un sold pozitiv de 2,1 miliarde de euro. Raportat la acest sold, in anul 2012, corectiile financiare asupra Romaniei au fost de 6,6%.

Evolutia corectiilor financiare asupra Romaniei inregistreaza o crestere in ultimii 3 ani, avand in vedere ca in 2011 nivelul a fost de 53 de milioane de euro, insa si absorbtia fondurilor europene era mult mai redusa atunci.


Daca in Romania corectiile financiare au crescut de la un an la altul, in Uniunea Europeana nivelul este in scadere in anul 2013 fata de anul 2012.

In total, in toate cele 28 de tari ale UE in anul 2013 s-au inregistrat corectii financiare de 2,4 miliarde de euro, iar in anul 2012, de 3,7 miliarde de euro.

In anul 2013, cele mai mari corectii financiare au primit Spania - 717 milioane de euro, Italia - 382 de milioane de euro si Romania - 285 de milioane de euro.


In schimb, Comisia Europeana a atras Romaniei atentia ca este ultima tara din UE la absorbtia procentuala a fondurilor europene in perioada 2007-2013. "Romania are inca cea mai slaba absorbtie de fonduri europene din UE", cu o rata a cererilor de ramursare de la Bruxelles de 35%, la fondurile structurale si de coeziune, la finele lunii ianuarie 2014, avertiza stafful CE, in Recomandarile specifice de tara prezentate in 2 iunie 2014.

Corectiile financiare prezentate in acest raport sunt calculate in management impartit - Comisia Eropeana - state membre - si ar putea fi modificate dupa auditul Curtii de Conturi a Uniunii Europene.

Banii din corectiile financiare suferite nu sunt neaparat pierduti de Romania, ci retinuti din urmatoarele solicitari de fonduri europene de la CE si realocati ulterior tot tarii. Corectiile cresc insa riscul dezangajarii banilor europeni, fondurile ramase neabsorbite (inclusiv corectiile acumulate) fiind retrase de Comisia Europeana la finalul anului 2015.

Ministerul Fondurilor Europene descrie mecanismul corectiilor la un nivel schematic astfel: contravaloarea corectiilor nu este achitata / returnata Comisiei, ci suma este retinuta, etapizat, din valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene de catre Romania. In cazul unui program pentru care se aplica de exemplu, corectii de 20%, Romania solicita Comisiei rambursarea unor sume diminuate cu 20% fata de valoarea platilor efectuate catre beneficiari.

"Banii acestia n-o sa-i pierdem, pot fi reorientati spre alte programe operationale sau spre alte axe. Singura problema este ca trebuie sa iei de la capat procesul de depunere de proiecte, de evaluare, contractare si implementare, iar timpul care iti mai ramane pentru implementare este mai scurt. Si atunci, exista riscul sa nu mai ai timp sa contractezi si sa implementezi diferitele proiecte. Exista riscul de pierdere de fonduri la finalul intervalului de programare, care va fi decembrie 2015", a declarat, pentru HotNews.ro, in noiembrie 2013, fostul comisar european Leonard Orban, fost ministru al afacerilor europene.

Tot anul trecut, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, estima la peste 1 miliarde de euro volumul corectiilor financiare pe care Romania trebuie sa-l suporte pentru nereguli din perioada 2009-2011.



Sursa: Comisia Europeana

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016