
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
In noul ghid actualizat in ce priveste obligatia persoanelor juridice romane de a plati impozitul pe profit, ANAF prezinta toate etapele necesare pentru plata impozitului pe profit si depunerea declaratiilor fiscale aferente.
Retinem, asadar, urmatoarele aspecte importante, precizate de ANAF:
1. Calculul, declararea si plata impozitului pe profit
Calculul, declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I – III, fapt pentru care, contribuabilii au obligatia de de a completa si depune la organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de catre contribuabil, Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat -
formularul 100.
1.1 Depunerea si transmiterea formularului 100
Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat se poate:
- transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin internediul portalului www.e guvernare.ro , prin utilizarea unui certificat digital calificat sau
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
- depune la organul fiscal competent, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de
formatul hartie, completandu-se cu ajutorul programului de asistenta. Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit si poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro .
2. Definitivarea si plata/regularizarea impozitului pe profit
Definitivarea si plata/regularizarea impozitului pe profit aferent anului fiscal se efectueaza in baza Declaratiei anuale de impozit pe profit - formularul 101, care se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de catre contribuabil, pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator.
2.1. Depunerea si transmiterea formularului 101
Declaratiea anuala de impozit pe profit se poate:
- transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin internediul portalului www.e guvernare.ro , prin utilizarea unui certificat digital calificat sau
- depune la organul fiscal competent, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de
formatul hartie, completandu-se cu ajutorul programului de asistenta.
Contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii precum si sediile secundare ale acestora au obligatia depunerii formularelor 100 si 101 prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
3. Optiunea de calculul, declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial
Contribuabilii pot opta pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.
Contribuabilii care aleg sa aplice acest sistem vor plati impozitul pe profit anual cu plati anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul datorat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie.
Optiunea se face prin completarea si depunerea pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului anual de declarare si plata a impozitului pe profit, a formularului 012 - Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit.
Notificarea se poate depune de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora, direct, la unitatea fiscala sau, se poate trimite prin posta, prin scrisoare recomandata.
Formularul 012 precum si instructiunile de completare pot fi descarcate de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, sectiunea: asistenta contribuabili, rubrica: Formulare fiscale si Ghid de completare sau accesand acest link.
Optiunea efectuata este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.
Iesirea din sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit se efectueaza tot in baza formularului 012, in cadrul aceluiasi termen.
Institutiile de credit persoane juridice romane au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial.
3.1. Urmatorii contribuabili nu pot opta pentru aplicarea sistemului de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial:
a) cultele religioase, institutiile de invatamant particular superior acreditate, precum si cele autorizate, asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale, formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera, pasunilor si fanetelor, cu personalitate juridica.
Acesti contribuabili au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul. In cazul in care opteaza, potrivit legii, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv, pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat;
b) contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura.
Acestia au obligatia de a declara si de a plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul. in cazul in care opteaza, potrivit legii, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv, pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat;
c) contribuabilii care, in anul precedent, se aflau in una dintre urmatoarele situatii:
- au fost nou-infiintati, cu exceptia celor care se inregistreaza ca efect al unor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii;
- au inregistrat pierdere fiscala sau nu au datorat impozit pe profit anual;
- s-au aflat in inactivitate temporara sau au declarat pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social/sediile secundare, situatii inscrise, potrivit prevederilor legale, in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente;
- au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
4. Platile anticipate trimestriale
Contribuabilii care au optat pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial au obligatia sa efectueze platile anticipate trimestriale in contul impozitul pe profit, la urmatoarele termene:
- trimestrul I: 25 aprilie;
- trimestrul al II-lea: 25 iulie;
- trimestrul al III-lea: 25 octombrie;
- trimestrul al IV-lea: 25 decembrie.
Termenul de depunere a Declaratiei anuale de impozit pe profit - formularul 101 si de regularizare a impozitului anual datorat este 25 martie inclusiv al anului urmator, ca si in cazul sistemului trimestrial de declarare si plata.
5. Persoanele juridice care se dizolva cu lichidare, potrivit legii, au obligatia sa depuna Declaratia anuala de impozit pe profit - formularul 101 pentru perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare si sa plateasca impozitul pe profit aferent pana la data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal competent.
6. Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna Declaratia anuala de impozit pe profit – formualrul 101 si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile.
7. Contribuabilii care au optat in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, aplica urmatoarele reguli de declarare si plata a impozitului pe profit:
- contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit trimestrial si pentru care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului calendaristic, prima luna, respectiv primele doua luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru, pentru care contribuabilul are obligatia declararii si platii impozitului pe profit, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului calendaristic respectiv. Aceste prevederi se aplica si in cazul in care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului IV al anului calendaristic;
- contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, pentru anul fiscal modificat continua efectuarea platilor anticipate la nivelul celor stabilite inainte de modificare. in cazul in care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului calendaristic, prima luna, respectiv primele doua luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru pentru care contribuabilul are obligatia declararii si efectuarii platilor anticipate, in suma de 1/12 din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, pentru fiecare luna a trimestrului, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului calendaristic respectiv. Aceste prevederi se aplica si in cazul in care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului IV al anului calendaristic.
Sursa: ANAF
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Scutire impozit pe profit. Cum se declara in D101 calculul final?Tratamentul fiscal in cazul vanzarilor sub costul de achizitieCheltuieli sponsorizare reportate. Cum facem reportarea si ce includem in calcul la profitul brut fiscal si cifra de afaceri?ONG: Care sunt obligatiile cu privire la plata impozitului pe profit?ONG-urile trebuie sa declare si sa achite IMPOZITUL PE PROFIT pana la 27 februarie 2017Ultimele articole
Firme care au fost incadrate la regimul micro, insa nu au angajati. De cand se face trecerea la IMPOZITUL PE PROFIT?Anumite firme nu au obligatia schimbarii vectorului fiscal chiar daca este depasit plafonul de 500.000 euroGuvenul introduce ajustorul fiscal pentru IMPOZITUL PE PROFIT. Ce trebuie sa stie firmeleMinisterul Finantelor propune completarea unor reglementari contabile. Vor fi introduse noi conturi contabileSponsorizari efectuate in anul 2023. Tratament fiscalArticole similare
Venituri din contracte de antepriza. Ce impozite si declaratii sunt obligatorii?Declararea impozitului pe profit pentru anul 2011 se face pana la 25 martieSocietate nou infiintata. Inregistrare - Eroare Declaratia 700 . Regim fiscalAsociere persoana juridica cu persoana fizica. Declararea veniturilorAgenda fiscala luna octombrie 2018: Formulare si Declaratii care trebuie depuse la ANAFUltimele articole
Luni, 25 septembrie, termenul de depunere a 3 declaratii fiscale importanteCalendar ANAF: Contribuabilii trebuie sa depuna 8 declaratii fiscale pana pe 25 septembrie 2023Calendar ANAF 2023: Pana pe 25 august contribuabilii trebuie sa depuna 8 declaratii importanteCalendar ANAF 2023. Contribuabilii trebuie sa depuna 10 declaratii fiscale importante pana pe 25 iulieCalendar ANAF: Pana pe 25 iulie 2023 trebuie depusa D100 pentru plata impozitului micro si pe profitArticole similare
Completarea declaratiei 101 pe anul 2009Declararea impozitului specific unor activitatiANAF introduce D101 consolidata in 2023. Formularul va fi utilizat de membrii grupului fiscal pentru declararea impozitului pe profitDeclaratia 101. Calcul impozit pe profitRecuperarea pierderii fiscale. Ce documente se intocmesc pentru a stabili pierderea fiscala conform procedurii facute de auditori?Ultimele articole
Contract de sponsorizare [MODEL] si spete utile oricarui contabilONG fara activitate economica. Are obligatia de a depune D101?Pana pe 26 iunie 2023 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratii fiscale importanteDeclaratia 101 in 2023. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform modificarilor aduse de Ordinul 310/2023Declaratia 101. A fost aprobat noul model al formularului pentru a putea fi utilizat si de membrii grupului fiscal (Ordinul 310/2023)Articole similare
Modificari aduse Codului fiscal prin OG 4/2015Documentar fiscal: Impunerea veniturilor pe baza normelor de venitObligativitatea stampilei consultantului fiscalReminder! 26 iulie 2021 -termenul limita de depunere a noua declaratii fiscaleDocumentar fiscal: Modificari la art.52 din Codul fiscal prin OG 15 din 2012Ultimele articole
Guvenul introduce ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit. Ce trebuie sa stie firmeleGuvernul introduce Ajutorul fiscal pentru platitorii de impozit pe profit. Cum se calculeaza acesta?Calendar ANAF 2023. Contribuabilii trebuie sa depuna 10 declaratii fiscale importante pana pe 25 iulieCalendar ANAF: Pana pe 25 iulie 2023 trebuie depusa D100 pentru plata impozitului micro si pe profitTipuri de impozite: tot ce trebuie sa stii despre impozitele din RomaniaArticole similare
Fisa sintetica de platitor. Care sunt reglementarile actuale?Cum facem reinregistrarea la cerere in scopuri de TVA dupa ce a fost anulat codul de TVA?In 2016 sunt valabile alte trei noi situatii in care puteti fi declarat inactiv!SRL debutant. Pierde calitatea de microintreprindere. Se achita bugetul CAS angajator pentru perioada de scutire?OFICIAL: ANAF actualizeaza procedura de administrare a grupului fiscal unic pentru TVAUltimele articole
Plati efectuate fara inregistrarea facturilor. Care este MONOGRAFIA contabila?Modificari asupra CASS. Taxele vor fi mai mari pentru anumite persoane fizice, incepand cu veniturile aferente anului 2024Penalitati de nedeclarare stabilite firmelor. Exista vreo scutire de la plata penalitatilor?Proiect: Finantele modifica si completeaza Procedura privind anularea obligatiilor de plata accesoriiMicrointreprinderile care NU au cel putin 1 salariat activ in cursul anului fiscal vor trece la plata impozitului pe profitSfaturi de la experti
Intrebare: In situatia in care se depunere D 318 si se recupereaza TVA, care va fi monografia contabila? Cum se va declara in decontul de TVA din luna in care se recupereaza? Trebuie modificata si valoarea bunului, care initial s-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea noastra este platitoare de impozit pe profit si platitoare de TVA, obiectul de activitatea fiind inchirierea de "Inchirierea si subinchirierea bunurilor proprii - 6820". In anul 2017 societatea a cumparat un imobil cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii