Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum va ajuta Banca Mondiala Autoritatea de Supraveghere Financiara

31-Iul-2014
2351
Printr-un comunicat emis recent, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu si Directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, Elisabetta Capannelli, au semnat luni, 29 iulie 2014, un memorandum in vederea acordarii de asistenta tehnica pentru transformarea structurii institutionale si organizationale a ASF.

Obiectivul memorandumului este sprijinirea ASF in urmatoarele directii:

- optimizarea arhitecturii organizationale in linie cu mecanismele potrivite pentru o autoritate de supraveghere financiara multi-sectoriala integrata;

- imbunatatirea cadrului de reglementare simultan cu intarirea mecanismului de supraveghere din cadrul ASF.


Conform memorandumului, o echipa de experti ai Bancii Mondiale va evalua si va oferi recomandari ASF pe mai multe paliere legate de structura organizationala si pentru optimizarea proceselor interne.

Un prim obiectiv este intarirea capacitatii institutionale integrate si intarirea functiei de supraveghere in cele trei sectoare: asigurari, piata de capital si pensii private. De asemenea, expertii vor analiza functiile de suport si arhitectura multi-departamentala si vor face recomandari pentru eficientizare din punct de vedere al costurilor si resurselor alocate. Analiza va urmari si evaluarea infrastructurii de tehnologie a informatiei si va examina modalitatile prin care anumite procese pot fi automatizate. Nu in ultimul rand, analiza va identifica zonele de expertiza comuna pentru cele trei piete supravegheate de ASF si va propune abordari de supraveghere integrata si recomandari pentru cadrul de reglementare, astfel incat ASF sa poata asigura sustenabil atat dezvoltarea pietelor, cat si mentinerea stabilitatii financiare.

"Acest memorandum face parte din viziunea de dezvoltare a Autoritatii de Supraveghere Financiara, ca autoritate integrata. Vrem sa crestem capacitatea de supraveghere eficienta si vrem sa beneficiem de cele mai bune strategii pe care expertii Bancii Mondiale le pot oferi. La final vor castiga atat consumatorii de servicii financiare non-bancare, cat si entitatile supravegheate. Eficienta inseamna costuri mai mici pentru toti pe termen lung si rezultate mai bune atat in ceea ce priveste dezvoltarea pietei, cat si stabilitatea financiara", a declarat Misu Negritoiu, Presedintele ASF.

"Banca Mondiala a semnat astazi un acord pentru o analiza-diagnostic la nivel inalt pe probleme de reglementare, de supraveghere si de organizare, astfel incat Autoritatea de Supraveghere Financiara sa aiba cea mai buna structura si cele mai eficiente procese institutionale. Noi credem ca eforturile de reforma ale ASF vor da tonul pentru modernizarea celor trei piete pe care Autoritatea are atat un rol de dezvoltare, cat si unul de supraveghere. Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost infiintata in urma comasarii celor trei institutii autonome cu atributii si prerogative in piata de capital, asigurari si pensii private. O abordare institutionala integrata si eficienta va fi utila pentru toti participantii de pe piata, asigurand stabilitatea si dezvoltarea acestor sectoare", a declarat Elisabetta Capannelli, Directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale.

Costul programului comun ASF - Banca Mondiala este de 173.040 dolari, din care aproximativ un sfert reprezinta contributia Autoritatii de Supraveghere Financiara, diferenta fiind o finantare nerambursabila acordata de Banca Mondiala.

Proiectul de evaluare si analiza se deruleaza pana la data de 28 august 2014, iar rezultatele complete si recomandarile expertilor Bancii Mondiale vor fi disponibile si se vor putea implementa dupa data de 1 septembrie 2014.

Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiara

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016