Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Curtea de Conturi Europeana: Serviciul European de Actiune Externa nu functioneaza la potentialul sau maxim

01-Iul-2014
1864
Cu putina vreme in urma, un raport publicat de Curtea de Conturi Europeana arata ca Serviciul European de Actiune Externa (SEAE) ar trebui sa isi sporeasca eficienta si sa depuna mai multe eforturi in beneficiul UE si al cetatenilor acesteia.

"Infiintarea SEAE a avut loc intr-un context initial dificil, intr-o perioada marcata de constrangeri financiare si de tulburari din ce in ce mai numeroase la granitele UE ", a declarat dl Szabolcs Fazakas, membrul Curtii responsabil de raport, care a mai adaugat ca "SEAE este un serviciu al UE operational la nivel extern, care ar putea insa sa functioneze mai bine cu ajutorul unor mecanisme financiare si administrative mai eficiente si printr-o cooperare mai stransa cu serviciile diplomatice ale statelor membre."

Tratatul de la Lisabona a creat functia de inalt Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate cu scopul de a imbunatati coordonarea in materie de politica externa si de a promova valorile de baza ale Uniunii Europene in toata lumea. inaltul Reprezentant indeplineste concomitent functia de vicepresedinte al Comisiei Europene si este asistat de un nou corp diplomatic al UE, SEAE. Prin crearea SEAE, UE dispune in prezent de un serviciu operational in domeniul politicii externe, format din unitati responsabile de politica si din structuri de gestionare a crizelor, dintr‑o vasta retea de reprezentante diplomatice si din personal provenind in mod echilibrat din diferite surse.

SEAE a devenit operational in mod oficial la 1 ianuarie 2011, avand un sediu principal la Bruxelles si o retea globala de 140 de delegatii care reprezinta interesele intregii UE. Pentru exercitiul 2014, SEAE dispune de un buget de 519 milioane de euro, impartit intre sediul principal (41%) si delegatii (59%). Comisia suplimenteaza cu aproximativ 270 de milioane de euro anual bugetul aferent delegatiilor, intrucat in cadrul acestora este inca prezent un numar important de functionari ai Comisiei, majoritatea ocupandu‑se de implementarea ajutorului pentru dezvoltare si a ajutorului umanitar furnizat de UE, de extindere si de dimensiunea externa a politicilor interne, aspecte pentru care este responsabila Comisia.

Curtea a constatat ca coordonarea dintre SEAE si Comisie a fost eficace numai partial, in principal din cauza absentei unor mecanisme eficace de coordonare la nivel inalt si din cauza rigiditatii cadrului financiar si administrativ existent la nivelul delegatiilor, care necesita mai multe resurse, in detrimentul sarcinilor politice. Coordonarea cu statele membre s-a imbunatatit, desi poate fi dezvoltata in continuare pentru a exploata sinergii precum schimbul de informatii sau regruparea sediilor, precum si serviciile consulare, inclusiv protectia consulara pentru cetatenii UE.
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Factura servicii Meta platforms Am atasat la aceasta intrebare o factura emisa de Meta Platforms Ireland Limited catre persoana juridica platitoare de TVA in Romania. Cum se inregistreaza in contabilitate din...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Achizitie servicii intracomunitare Cumparatorul ME SRL este societate platitoare de TVA. In acest caz, se inregistreaza factura de la Meta cu taxare inversa si se declara in decont 300 si declaratia 390?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Vanzare bunuri la lichidare societate, regim fiscal TVA si impozit pe profit Va rog sa-mi spuneti ce regim fiscal se aplica, din punctul de vedere a TVA si al impozitului pe profit, in cazul lichidarii unui SRL si vanzarii bunurilor catre asociat (asociat...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Cod CAEN bilant Daca anul acesta modific CAEN activitate principala, adresa, bilantul pe anul 2024 pot sa-l depun pe noul CAEN? Mentionez ca pe codul CAEN trecut pe certificatul de inregistrare de...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Vanzare cladire catre asociat O societate achizitioneaza un imobil construit in 2020 in 11.02.2021 cu valoarea de 545.000 lei prin taxare inversa. Durata de amortizare este 49 ani, valoarea amortizata fiind de...citeste mai mult


Note catre editori:

Rapoartele speciale ale Curtii de Conturi Europene se publica pe tot parcursul anului si prezinta rezultatele unor audituri selectate care au ca obiect domenii specifice ale bugetului UE sau aspecte specifice legate de gestiune.

In cadrul acestui raport special (RS nr. 11/2014) intitulat "infiintarea Serviciului European de Actiune Externa", Curtea a evaluat daca infiintarea SEAE a fost pregatita in mod corespunzator, daca resursele SEAE au fost prioritizate, organizate si alocate in mod eficient si daca SEAE a asigurat o coordonare eficace cu Comisia si cu statele membre.

Prezentul raport se bazeaza pe o evaluare independenta cu privire la infiintarea SEAE. Auditul Curtii s-a derulat concomitent cu pregatirea evaluarii de la jumatatea perioadei realizate de SEAE. Constatarile si recomandarile Curtii urmeaza in general linia autoevaluarii SEAE, in care se subliniaza necesitatea de a aborda deficientele identificate.

Curtea a constatat ca infiintarea SEAE a avut loc in graba si a fost pregatita in mod necorespunzator, intr‑o perioada marcata de constrangeri financiare si de tulburari din ce in ce mai numeroase in regiunea sud‑mediteraneeana. in acelasi timp, infiintarea serviciului a avut loc intr-un context caracterizat de prea multe constrangeri si de sarcini definite in mod imprecis. Acesti factori au contribuit la crearea unui context initial dificil.

Deficientele existente la nivelul prioritizarii, al organizarii si al alocarii resurselor au redus eficienta SEAE. Gradul de integrare a reprezentantilor speciali ai UE in activitatea SEAE este inca insuficient. in ceea ce priveste recrutarea, Curtea a constatat ca persista inca dezechilibre semnificative in materie de gen si de reprezentare geografica si ca procedurile de recrutare sunt costisitoare si lungi.

In final, Curtea a concluzionat ca, in ceea ce priveste coordonarea cu statele membre si cu Comisia, aceasta s-a imbunatatit, dar nu intr-o masura suficienta pentru ca SEAE sa functioneze la potentialul sau maxim. Coordonarea dintre SEAE si Comisie a fost afectata de faptul ca SEAE este un organism separat, de absenta unor mecanisme eficace de coordonare la nivel inalt si de rigiditatea cadrului financiar si administrativ existent la nivelul delegatiilor, care necesita mai multe resurse, in detrimentul sarcinilor politice. Coordonarea cu statele membre nu exploateaza pe deplin sinergii precum schimbul de informatii sau regruparea sediilor si nu include serviciile consulare, inclusiv protectia consulara pentru cetatenii UE care se afla in afara teritoriului Uniunii. Faptul ca SEAE prezideaza in mod permanent unele organisme pregatitoare ale Consiliului a facilitat coordonarea, insa potentialele avantaje ale noilor mecanisme nu au fost exploatate la maximum.

Raportul include o serie de recomandari care vizeaza sporirea valorii adaugate si a eficientei SEAE, cum ar fi clarificarea sarcinilor si a obiectivelor sale, simplificarea structurii sale organizationale si a cadrului sau administrativ, consolidarea rolului sau strategic si dezvoltarea sistemului sau de planificare. De asemenea, raportul recomanda reexaminarea procesului de numire si a modului de functionare a reprezentantilor speciali ai UE, precum si a procedurilor de recrutare aplicate de SEAE. SEAE ar trebui sa colaboreze cu Comisia pentru a reduce impactul pe care caracterul rigid al Regulamentului financiar si al Statutului functionarilor il exercita asupra eficientei delegatiilor UE. in sfarsit, SEAE ar trebui sa depuna in continuare eforturi pentru a promova colaborarea cu statele membre sub forma schimbului de informatii si a regruparii reprezentantelor diplomatice in sedii comune, si ar trebui sa analizeze posibilitatea de a furniza anumite servicii consulare, inclusiv protectie pentru cetatenii UE.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016