
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
In studiul de caz propus astazi vorbim despre o societate care are obligatia de a declara si plati concomitent impozit specific si impozit pe profit pentru venituri realizate din alte activitati in afara celor corespunzatoare claselor CAEN prevazute cap. 2.
Daca pentru trimestrul I (an 2019) a declarat impozit specific cu valoare "0", pentru trimestrul II se declara in formularul 100 doar suma aferenta, respectiv jumatate din impozitul specific anual, iar pentru trimestrul I se depune rectificativa cu cealalta jumatate si se calculeaza si penalitatile aferente? Sau se poate declara toata suma in formularul 100 pentru trimestrul II si se calculeaza doar penalitatile separat pentru trimestrul I?
Persoanele juridice care, prin derogare de la prevederile titlului II privitoare la impozitul pe profit din Codul fiscal, realizeaza una din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific, au obligatia platii acestui impozit. Reglementarile fac trimitere la entitatile care, la data de 31 decembrie a anului precedent au inscris in actele constitutive si au desfasurat efectiv activitatea din domeniile respective si care nu se afla in lichidare.
Indeplinirea conditiilor privind aplicarea impozitului reglementat de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific se verifica la inceputul fiecarui an fiscal (art. 3 din lege), pe baza informatiilor existente la finele anului anterior. Persoana juridica care se afla in aceasta situatie comunica organul fiscal teritorial pana la data de 31 martie pentru primul an de functionare faptul ca va datora impozit specific.
Rezulta ca la inceputul anului curent persoana juridica are toate informatiile in ceea ce priveste incadrarea in prevederile Legii nr. 170/2016.
Conditiile de incadrare la impozit specific se verifica numai la sfarsitul anului.
De exemplu, daca la sfarsitul anului 2018 s-a constatat indeplinirea conditiilor privind aplicarea impozitului specific, acest fapt se comunica organelor fiscale teritoriale in anul 2019 pana la 31 martie.
In aceste conditii, potrivit prevederilor art. 13 din Legea nr. 170/2016 se depune formularul 010 ”Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica” sau formularul 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal (OMFP nr. 3725/2017), dupa caz.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului pentru care se efectueaza raportarea, suma de plata reprezentand o jumatate din impozitul specific anual.
Cu aceasta ocazie se depune formularul 100 „Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, in care se completeaza pozitia 130 ”Impozitul specific unor activitati”.
Pentru celelalte venituri realizate, se completeaza formularul 100 pentru impozitul pe profit si se declara trimestrial.
Rezulta ca exista obligatia determinarii si platii concomitente a impozitului specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de Legea nr. 170/2016 si a impozitul pe profit, pentru veniturile din alte activitati.
Pentru stabilirea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare activitatilor vizate, trebuie sa se organizeze si sa se conduca evidenta contabila de aceasta natura, incat sa se poata determina care sunt cheltuielile aferente activitatilor respective. Metoda de alocare a cheltuielilor ramane la latitudinea societatii in functie de procedurile hotarate. Pentru impozitul rezultat din celelalte activitati se depune formularul 101 privind impozitul pe profit, pana la 25 martie 2019 pentru exercitiul fiscal 2018.
In ceea ce priveste intrebarea d-voastra, mentionam ca prima declarare semestriala a impozitului specific aferent activitatilor desfasurate in anul 2018 trebuia depusa pana la 25 iulie 2019. Suma datorata pentru semestrul I 2019 se declara o singura data, intr-o singura transa, fara sa fie impartita pe trimestre. A doua plata se efectueaza in luna ianuarie 2020.
Pana la termenul de 25 iulie 2019 se declara si impozitul pe profit aferent trim. II 2018.
Asa cum am mai precizat, declararea si plata impozitului specific unor activitati se efectueaza semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare semestrelor, in doua transe egale, determinate pe baza valorilor inregistrate la sfarsitul anului 2018.
In ceea ce priveste calculul penalitatilor, se retine ca pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect, organul fiscal stabileste cuantumul lor prin deciziile de impunere emise potrivit Codului de procedura fiscala.
Pentru corectarea declaratiei 100 si rectificarea impozitului declarat, trebuie completat formularul 710 ”Declaratie rectificativa” aprobat prin Opanaf nr. 587/2016, cu ultima modificare aprobata prin Opanaf nr. 1203/2018.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
OUG nr.48/2020: Noi masuri fiscal-bugetare. Bilanturi amanateDin 1 ianuarie au OBLIGATIA modificarii vectorului fiscal toate firmele care nu se mai incadreaza la conditiile de aplicare ale impozitului micro sau cele care plateau IMPOZIT SPECIFICDeclaratia 112 - PDF-ul inteligent a fost actualizatLegea 153/2020: Operatorii economici pot deduce contravaloarea caselor de marcat electronice din impozitul datoratAmortizarea cheltuielilor de constituireUltimele articole
Atentie! Firmele pot aplica si pentru anul fiscal 2022 masurile fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor propriiFirmele care raman microintreprinderi si in 2023 mai trebuie sa depuna D700 pentru schimbarea vectorului fiscal?Termenul de depunere a declaratiilor D100 si D 101 este data de 26 iunie 2023, conform Legii 153/2020Ordinul 2578/2022: Formularele 010 si 700 au fost din nou modificate in contextul abrogarii impozitului specificTermenul de depunere a declaratiilor D100 si D101 este 26 iunie 2023Articole similare
Atentie la obligatiile declarative: Lista completa a declaratiilor cu termen la 25 octombrieCe declaratii sunt obligatorii in luna augustPana la 25 iulie mai puteti depune unele declaratii fiscaleCe declaratii se depun pe perioada de suspendare a activitatiiCe declaratii se depun la 25 noiembrie?Ultimele articole
Termenul de depunere a declaratiilor D100 si D 101 este data de 26 iunie 2023, conform Legii 153/2020Termenul de depunere a declaratiilor D100 si D101 este 26 iunie 2023Reminder ANAF! 27 iunie 2022 este termenul de depunere a declaratiilor D 100 si D 101ANAF modifica formularele 100, 710 si Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de statModificari privind completarea formularelor D100 si D710. (OPANAF 51/2021)Articole similare
Prime de asigurare suportate de angajator: contributii socialeTratamentul fiscal al despagubirilor catre clientCum stabilim venitul net din activitati independente?Fiscul aplica noi PENALITATI de intarziere de la 1 iulieObligatii fiscale accesorii: Exceptii si reguli specialeUltimele articole
Proiect: ANAF modifica procedura de acordare a esalonarii la plata in forma simplificata si actualizeaza formularele aferenteEsalonarea la plata: 7 modificari introduse prin OUG 20/2023OUG 20/2023: Mai multe tipuri de datorii fiscale NU vor mai putea fi esalonateSituatii in care un credit pe termen scurt poate fi o solutieDeclaratia Unica 2023: PFA-urile mai datoreaza CAS si CASS daca se constata la final de an depasirea plafonului?Sfaturi de la experti
Intrebare: 1. S-a incheiat un contract de finantare in cadrul POC 2014-2020 intre finantator (ministerul cercetarii) si beneficiar (institutia noastra) pentru constructia in antrepriza a unui obiectiv de investitii. 2. Valoarea contractului...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Monografie contabila plata garantie in cont separat
Intrebare: Va rog, reflectarea in contabilitate a garantiei de buna executie achitata intr-un cont special deschis de prestator la banca. O societate are in derulare construirea unei hale de productie. Furnizorul de lucrari ii factureaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii