Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturi pe sume nete. Redeventa

14-Mai-2010
10900

Intrebare: Achizitie licente filme din USA si UK :

1. Atat in contractul de achizitie cat si pe facturi au fost trecute sume nete (adica sume fara impozitul pe redeventa).

Ar trebui sa cer de la furnizor factura cu sume brute? sau pot inregistra eu pe cheltuiala impozitul pe redeventa? este acesta deductibil fiscal?

2. Ar trebui sa retin impozit pe redeventa si la factura cu casete filme? (practic la suportul fizic pe care se gasesc filmele)??

3. In contract este prevazut faptul ca din incasarile aferente exploatarii pe site a filmelor, trebuie sa platesc furnizorului 50% din incasarile brute. Pe acestea cum le tratez? Se retine impozit pe redeventa? Trebuie ceruta factura de la furnizorul de filme?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI 


Raspuns:
Factura firmelor nerezidente trebuie sa contina sumele brute, astfel incat dupa aplicarea impozitului pe veniturile persoanelor juridice nerezidente, societatea romaneasca platitoare sa achite sumele nete. In contabilitate se va inregistra pe cheltuieli factura cu suma bruta, iar impozitul va fi suportat de firmele nerezidente beneficiare ale veniturilor astfel obtinute, cu ajutorul inregistrarilor contabile:

612 ?Chetuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile? = 401 ?Furnizori?

401 ?Furnizori? = 446 ?Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate?

446 ?Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate? = 5121?Conturi la banci in lei?

si

401 ?Furnizori? = 5124 ?Conturi la banci in valuta?.

Daca nu se primeste factura cu sumele brute, societatea romaneasca platitoare are oricum obligatia achitarii impozitului pe veniturile persoanelor nerezidente, insa:

- impozitul se calculeaza cu cota de 16% prevazuta de art. 116 alin. 2 lit. d din Codul fiscal, neaplicandu-se cotele mai reduse din Conventiile de evitare a dublei impuneri, chiar daca se prezinta certificatele de rezidenta fiscala, conform pct. 12 alin. 9 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului V, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare (cota mai redusa este o facilitate de care beneficiaza nerezidentii, iar intr-o astfel de situatie nu ar fi necesara, intrucat venitul lor nu ar fi impozitat, incaseaza intreaga suma pe care o solicita);

- impozitul se calculeaza prin aplicarea procedeului ?sutei micsorate?, adica pornind de la sumele nete achitate (N) se aplica formula I (impozit) = N x 16/100-16;

- impozitul se inregistreaza pe cheltuieli (635 ?Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate? = 446 ?Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate?), dar acestea nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil, conform art. 21 alin. 4 lit. a din Codul fiscal, care prevede ca sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa nerezidentilor.

Asa cum v-am precizat si in raspunsul anterior, platile pentru suporturile fizice (casetele) pe care sunt transmise filmele nu sunt considerate redevente si nu sunt impozitate ca atare, daca platile pentru aceste suporturi sunt evidentiate distinct in facturi.

Sumele care reprezinta cote procentuale din incasari sunt considerate si ele redevente si impozitate, in masura in care plata lor este efectuata in schimbul folosintei sau dreptului de folosinta a unui drept de autor, si care, in lipsa platii, ar constitui o incalcare a drepturilor de autor. Pentru plata acestor sume trebuie solicitate facturi de la nerezidenti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016