Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP, control asupra taxei clawback. Aviz detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor (proiect de Ordonanta)

29-Iul-2019
2153
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a pus in transparenta decizionala un nou proiect de act normativ, de data aceasta vizati fiind detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor.
 
Astfel, potrivit proiectului de Ordonanta, Finantele ar putea fi cele carea controleaza modul in care este declarata si achitata taxa clawback – asa cum mai este cunoscuta contributia trimestriala pe care trebuie sa o plateasca detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora. Decizia vine ca urmarea a faptului ca atat MFP, cat si Ministerul Sanatatii au identificat o reglementare insuficienta a controlului modului de respectare a fundamentarii, declararii si virarii contributiilor sus amintite, arata MFP in nota de fundamentare care insoteste proiectul.
 
"Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii au identificat o reglementare insuficienta a controlului modului de respectare a fundamentarii, declararii si virarii contributiilor trimestriale prevazute la art. 1 si la art. 12 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii. Detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, care sunt persoane juridice romane, precum si detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice romane, prin reprezentantii legali ai acestora, declara contributiile trimestriale in baza datelor pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate le comunica persoanelor obligate la plata acestor contributii. (...) in scopul asigurarii si protejarii interesului public este necesara reglementarea masurii ca Ministerul Finantelor Publice sa fie abilitat cu efectuarea controlului modului de respectare a fundamentarii, declararii si achitarii contributiei trimestriale prevazute la art. 1 si la art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011", potrivit notei de fundamentare.
 
Astfel, daca va fi adoptat, dupa intrarea in vigoare, proiectul de act normativ va modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, Legea nr. 85/2003 Legea minelor si Legea nr. 238/2004 Legea petrolului.
 
De asemenea, vor fi emise ordine ale ministrului Finantelor publice pentru imputernicirea persoanelor care vor efectua controlul. 

Extras din proiectul de Ordin

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta:
 
Art. I - Dupa articolul 17 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 680 din 26 septembrie 2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 184/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 17^1, cu urmatorul cuprins:
 
„Art. 17^1
Controlul modului de respectare a fundamentarii, declararii si achitarii contributiei trimestriale prevazute la art. 1 si la art. 12 se efectueaza de catre Ministerul Finantelor Publice prin persoanele
imputernicite in acest scop prin ordin al ministrului finantelor publice.”
 
Art. II - Alineatul (1) al articolului 47 din Legea nr. 85/2003 Legea minelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 197 din 27 martie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 47
(1) Verificarea exactitatii datelor si a informatiilor pe baza carora se calculeaza taxa pentru activitatea miniera si redeventa miniera se face de catre autoritatea competenta, organele fiscale din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si de catre Ministerul Finantelor Publice prin persoanele imputernicite in acest scop prin ordin al ministrului finantelor publice.".
 
Citeste si:
 
Procedura amiabila pentru evitarea/eliminarea dublei impuneri. MFP modifica legea 207/2015, privind Codul de procedura fiscala. (proiect de ordonanta)
 
Art. III – Alineatul (1) al articolului 51 din Legea nr. 238/2004 Legea petrolului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 535 din 15 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 51
(1) Verificarea exactitatii datelor si a informatiilor pe baza carora se calculeaza redeventa petroliera se face de catre autoritatea competenta, organele fiscale din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si de catre Ministerul Finantelor Publice prin persoanele imputernicite in acest scop prin ordin al ministrului finantelor publice.".
 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie

    • Casarea mijloacelor fixe reprezinta procesul prin care activele imobilizate sunt scoase din functiune si eliminate din evidenta contabila a unei entitati deoarece sunt uzate fizic sau moral si devin nefunctionale sau inutilizabile din punct de vedere economic. Casarea se efectueaza pe baza unor documente justificative si respectand reglementarile legale in vigoare. In acest articol vom discuta despre procedura de casare a mijloacelor fixe si vom prezenta monografiile contabile aferente acestei...» citeste mai departe aici

  • Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie

    • Reactivarea unei firme inactive este un proces esential pentru reluarea activitatii economice si recastigarea drepturilor fiscale pierdute. Fie ca inactivitatea a fost cauzata de neconformitati fiscale sau de o suspendare voluntara a activitatii, este important ca antreprenorii sa inteleaga pasii necesari pentru repunerea firmei in legalitate. In acest articol, vom detalia procedura de reactivare a unei firme inactive, reglementarile cheie prevazute de legislatia fiscala si conditiile pe care...» citeste mai departe aici

  • [INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?

    • Atunci cand vrei sa iti deschizi o firma in Romania, trebuie sa te gandesti bine, mai inainte, la forma juridica pe care o vei adopta. Cele mai multe persoane se indreapta catre PFA sau SRL. Iar in acest articol vom vedea care sunt avantajele si dezavantajele acestor forme juridice, dar si o comparatie intre cele doua cu privire la urmatoarele aspecte: costurile de infiintare si administrare, responsabilitatile juridice, regimul fiscal, flexibilitatea activitatilor, dar si impactul asupra...» citeste mai departe aici

  • D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025

    • Prin Ordinul Comun nr. 299/455/435/729/2025, din 4 martie 2025, s-a legiferat noul model al declaratie 112, obligatoriu incepand cu declararea veniturilor aferente lunii martie 2025. Astfel, incepand cu declararea veniturilor lunii martie 2025, va fi folosit noul model al declaratiei 112.» citeste mai departe aici

  • SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T

    • Pentru modernizarea si eficientizarea controalelor fiscale autoritatile din Romania au implementat sistemul SAF-T. Chiar daca este utilizat deja de ceva timp, inca exista neclaritati cu privire la raportarea corecta si completa a stocurilor, mai ales in situatii complexe, cum ar fi cele care implica contracte internationale de tip "manufacturing toll" sau perioade tranzitorii in care stocurile sunt transferate intre entitati. In acest articol, vom vedea opinia specialistului cu privire la doua...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016