Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O problema spinoasa: cursul de schimb la achizitiile intracomunitare

13-Ian-2009
25529
Multumim Newsletterului Taxe si Impozite-Actual
Coordonator Andrei Savescu

Problema fiscala

Achizitiile intracomunitare reprezinta deja o realitate obisnuita pentru multi dintre agentii economici din Romania. Una dintre problemele delicate pe care le ridica aceste categorii de operatiuni o reprezinta chestiunea cursului valutar. Trebuie clarificate o serie de aspecte: la ce curs efectuam receptia marfurilor? la ce curs inregistram TVA? daca primim ulterior factura, cum procedam?

1. Cum inregistram receptia marfurilor in cazul unei achizitii intracomunitare?
Este interzis sa detinem, cu orice titlu, bunuri materiale, precum si sa efectuam operatiuni economice, fara sa le inregistram in contabilitate.

In acest sens, este necesar sa efectuam:
a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare;

b) in situatia unor decalaje intre aprovizionarea si receptia bunurilor care se dovedesc a fi in mod cert in proprietatea noastra, se procedeaza astfel:

? bunurile sosite fara factura se inregistreaza ca intrari in gestiune atat la locul de depozitare, cat si in contabilitate, pe baza receptiei si a documentelor insotitoare;
? bunurile sosite si nereceptionate se inregistreaza distinct in contabilitate ca intrare in gestiune.

Atentie!

In cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.

2. Cum inregistram TVA in cazul unei achizitii intracomunitare?
Faptul generator reprezinta faptul prin care sunt realizate conditiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei.

Exigibilitatea taxei reprezinta data la care Fiscul devine indreptatit sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei, chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata.

Exigibilitatea platii taxei reprezinta data la care o persoana are obligatia de a plati taxa la bugetul statului. Aceasta data determina si momentul de la care se datoreaza majorari de intarziere pentru neplata taxei.

Atentie!

Analiza exigibilitatii taxei este o operatiune importanta intrucat trebuie sa determinam in ce decont de TVA si in ce declaratie recapitulativa vom include operatiunea in cauza.

 In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine astfel:

  • Regula: in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
  • Exceptia: la data emiterii facturii, daca aceasta este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator. In acest sens putem concluziona:

1. In cazul in care factura nu a fost emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, inregistrarea taxei in contabilitate se face la cursul de schimb din cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.

2. In cazul in care factura a fost emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, inregistrarea taxei in contabilitate se face la cursul de schimb de la data emiterii facturii.

Legiuitorul a dorit asigurarea unei concordante intre livrarile intracomunitare de bunuri scutite de TVA, care se includ in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa pentru astfel de livrari in statul membru de origine, si achizitiile intracomunitare evidentiate in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa pentru achizitii intracomunitare, in statul membru de destinatie. Astfel, momentul exigibilitatii taxei pentru achizitiile intracomunitare intervine:

  • fie in a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator, respectiv livrarea; 
  • fie la data emiterii facturii pentru livrarea respectiva catre persoana care cumpara bunurile, inclusiv in cazul facturilor pentru incasarea de avansuri partiale, daca factura este emisa inainte de data de 15 a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, respectiv livrarea.

Atentie!

Fiscul verifica indeplinirea obligatiei de depunere a declaratiei recapitulative prin incrucisarea informatiilor referitoare la persoanele impozabile care au declarat livrari/achizitii intracomunitare de bunuri in deconturile de TVA si in deconturile speciale de TVA depuse, cu informatiile referitoare la persoanele impozabile care au depus declaratii recapitulative.

Pentru fiecare declaratie recapitulativa Fiscul verifica corelarea totalului sumelor aferente achizitiilor intracomunitare de bunuri din declaratia recapitulativa cu cele inscrise in randurile corespunzatoare din Decontul de TVA sau din Decontul special de TVA, dupa caz.

de bunuri din declaratia recapitulativa cu cele inscrise in randurile corespunzatoare din Decontul de TVA sau din Decontul special de TVA, dupa caz.

3. Exemplu
Sa presupunem ca in data de 22.09.2008 vom receptiona marfuri provenite dintr-un stat membru in baza notei de
intrare-receptie in valoare totala de 1.000 euro.

Ulterior, respectiv in data de 27.10.2008, primim factura externa emisa in data de 20.09.2008.

Din punct de vedere contabil vom proceda astfel:

  • in data de 22.09.2008 efectuam receptia marfurilor la cursul de schimb din data receptiei bunurilor, sa presupunem 3,5346 lei/euro:

 371 = 401 3.534,60
?Marfuri? "Furnizori?

  • in data de 15.10.2008 vom intocmi o autofactura in scopul taxei la cursul de schimb din data de 15.10.2008, sa presupunem 3,5462 lei/euro, moment in care intervine exigibilitatea taxei: 

 4426 = 4427 673,78
?TVA deductibila? ?TVA colectata?

  • in data de 27.10 2008, intrucat am primit factura externa emisa in data de 20.09.2008 vom proceda astfel:
    ? stornam inregistrarea efectuata in baza autofacturii din data de 15.10.2008: 

 4426 = 4427 673,78
?TVA deductibila? ?TVA colectata?

? exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii, in speta in data de 20.09.2008, cursul de schimb folosit pentru inregistrarea taxei este cel din data emiterii facturii, sa presupunem 3,5876 lei/euro:

4426 = 4427 681,64
 ?TVA deductibila? ?TVA colectata?

Din punct de vedere fiscal vom proceda astfel:

Concluzie

Cursul de schimb valutar utilizat pentru inregistrarea in contabilitate a achizitiei intracomunitare in baza notei de intrare-receptie difera fata de cursul de schimb valutar utilizat pentru inregistrarea taxei in jurnalele de TVA, in decontul de TVA, precum si in declaratia recapitulativa.

Acte normative aplicabile:
Pct. 126 alin. (1) si (2) si pct. 152 alin. (5) din Reglementari contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor
Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005
Art. 134 si art. 135 din Codul fiscal
Anexa Nr. 2 la Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 94/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) ?Decont de taxa pe valoarea adaugata? Punctul 3.1. litera c) si d) din Anexa nr. 4 la Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 552/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului ?Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri?

Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Adaugat in 13 ianuarie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

  • Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele online

    • Magazinele online sunt din ce in ce mai populare, fiind, pentru multe persoane, mult mai comod sa dea cateva click-uri pentru a cumpara produsul dorit decat sa mearga in magazinele fizice. Daca si tu te-ai gandit sa iti deschizi un magazin online sau detii deja unul, trebuie sa tii contabilitatea si pentru ele. Desi in mare parte aceasta se bazeaza pe legile contabilitatii universale, exista si cateva aspecte usor diferite. In acest articol vom vedea care este tratamentul contabil la magazinele...» citeste mai departe aici

  • Firme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?

    • Pentru ca un transport sa fie legal, firmele care il efectueaza trebuie sa intocmeasca mai multe documente justificative, printre care si factura clasica. Insa in contextul aparitiei sistemelor RO e-Factura si RO e-Transport, si a unei noi legislatii, reprezentantul unei firme de transport se intreaba care sunt documentele justificative oficiale de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016