Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impunerea dividendelor realizate de o persoana fizica rezidenta in stat UE

21-Sep-2012
5979
Analizam cazul unei societati in cadrul careia unul din asociati este persoana fizica nerezidenta (rezident Spania). Societatea romana primeste de la acesta certificatul de rezidenta fiscala valabil pentru acest an. Vom stabili astfel care este impozitul pe care trebuie sa il retina societatea si sa il vireze statului roman din total dividende ce trebuie achitate conform AGA pentru exercitiul financiar 2011.

Raspuns:
Veniturile sub forma dividendelor realizate de o persoana fizica, cetatean spaniol, sunt impozitate in Romania prin retinere la sursa, conform prevederilor Codului fiscal , art. 115, lit. a).
Atunci cand persoana fizica nerezidenta face dovada rezidentei sale prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala, potrivit dispozitiilor art. 118 cota de impozit aplicata este cea din Conventia de evitare a dublei impuneri.

Cu Spania este incheiata Conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe avere, ratificata prin Decretul 418/1979.
La art. 10 "Dividende" se prevede ca dividendele platite de catre o societate care este rezidenta a unui stat contractant (Romania) unui rezident al celuilalt stat contractant (Spania) sunt impozabile in acest celalalt stat (Spania).

Dividende pot fi impuse totusi si in Romania, iar impozitul astfel stabilit nu poate depasi 15 la suta din suma bruta a dividendelor. Limita se stabileste de comun acord de catre statele participante. In acest ultim caz, prevederile nationale deroga de la prevederile paragrafului 1 al art. 10 din Conventie, dar impunerea dividendelor in Romania nu conduce la o dubla impunere deoarece pentru impozitul retinut, persoana fizica poate solicita acordarea creditului fiscal in Spania.

Rezulta ca, pentru veniturile de natura dividendelor realizate de cetateanul spaniol se calculeaza, se retine, se declara si se plateste impozit pe dividende de catre persoana juridica romana care a distribuit dividendele.

Cota de impunere este de 15% daca persoana fizica nerezidenta prezinta certificatul de rezidenta fiscala. Cota se aplica asupra sumei brute.

Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se varsa, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti. Impozitul retinut se declara prin formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs, aprobat prin OPANAF 70/2012.

De asemenea, se depune si o declaratie informativa anuala pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, conform modelului prevazut la art. 119 din Codul fiscal.

Pentru impozitul retinut si platit la bugetul de stat, persoana juridica nerezidenta poate primi un certificat de atestare in baza caruia nu i se mai opreste un alt impozit de aceeasi natura si in Spania (credit fiscal).

Mentionam ca trebuie avute in vedere si prevederile OMFP 724/2011 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 118 si 120 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si stabilirea competentelor in ceea ce priveste semnarea acestor formulare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016