Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare factura de comision din punctul de vedere al TVA

13-Oct-2011
12450


Intrebare:


Societatea din Romania inregistreaza factura de comision, emisa de persoana juridica non-UE, pentru intermediere vanzare marfa in tari non-UE (export). Cum se inregistreaza factura de comision din punctul de vedere al TVA?

Raspuns:

Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, operatiunile de intermediere efectuate de persoane care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii sunt considerate prestari de servicii, in conformitate cu prevederile art. 129 alin. (3) lit. e) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

Potrivit art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ca regula generala, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Serviciilor de intermediere prestate de persoana juridica non-UE catre societatea din Romania li se aplica regula generala, intrucat acesta nu se poate incadra pe niciuna dintre exceptiile prevazute la art. 133 alin. (4)-(8) din Codul fiscal.

Pct. 13 alin. (13) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.

Potrivit art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 1251 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5).

Prin urmare, pentru aceste servicii prestate catre sediul activitatii economice sau catre sediul/sediile fixe din Romania ale societatii dvs., daca serviciile nu sunt scutite de TVA, persoana obligata la plata taxei in Romania este societatea dvs. daca furnizorul nu este stabilit pe teritoriul Romaniei sau nu este considerat a fi stabilit pentru aceste prestari de servicii pe teritoriul Romaniei, conform prevederilor art. 1251 alin. (2) din legea mentionata, respectiv :

?a) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania este considerata a fi stabilita in Romania;

b) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile;

c) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si care are un sediu fix in Romania conform lit. b) este considerata persoana impozabila care nu este stabilita in Romania pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate la care sediul fix de pe teritoriul Romaniei nu participa.?

In conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa pe valoare adaugata prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141, legate direct de exportul de bunuri.

Pentru aplicarea acestei scutiri au fost emise Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Codul fiscal aprobate prin OMFP 2222/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit art. 4 alin. (9) al acestor instructiuni, daca locul altor servicii legate direct de exportul de bunuri este in Romania, scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal se justifica de beneficiarul serviciilor, daca acesta ar fi persoana obligata la plata taxei conform art. 150 din Codul fiscal, in situatia in care operatiunea nu ar fi scutita, pe baza urmatoarelor documente:

a) contractul incheiat cu prestatorul serviciilor;
b) factura emisa de prestator;
c) documentele din care sa rezulte ca prestarile de servicii sunt legate direct de exportul de bunuri.

Astfel, daca serviciul este legat direct de un export de bunuri, societatea din Romania, in calitate de beneficiar, poate aplica scutirea de TVA prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal. Scutirea se va justifica pe baza documentelor mentionate mai sus.

Daca aceasta scutire nu poate fi justificata, societatea din Romania este obligata la plata taxei pe valoare adaugata conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal. In aceasta situatie, in conformitate cu prevederile art.157 alin. (2), va evidentia in decontul de taxa, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-1471, taxa aferenta acestor servicii achizitionate.

Din punct de vedere contabil, taxa pe valoare adaugata se inregistreaza prin formula:

4426 = 4427
"TVA deductibila" "TVA colectata"

In Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" aprobat prin OMFP 183/2011 aceasta operatiune se raporteaza la Randurile 7 si 19.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Inregistrare factura de comision din punctul de vedere al TVA":
Rating:

Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016