Intreprindere individuala. Cum stabilim impozitul?
Pentru
o intreprindere individuala cu activitate de comert cu amanuntul cod CAEN 4719, la 31.12.2013 se inregistreaza urmatoarele date:
- incasari din vanzarea marfurilor 68.452 lei
- lipsa la inventar neimputabila (sau imputabila titularului de I.I., el este si gestionar) 12.152
- plati furnizori marfa 78.650
- marfa stoc initial (01.01.2013) 18.570
- intrari de marfa 100.398 (din care 79.492 pret achitie si 20.906 adaos comercial)
- iesiri de marfa 80.604 (inclusiv lipsa din gestiune)
- stoc final 31.12.2013 38.364 lei
Vom vedea astfel care este impozitul pe venit datorat pentru anul 2013 si care este riscul titularului de I.I. in cazul unui control pentru lipsa din gestiune avand in vedere ca este semnificativa.
Potrivit prevederilor art 48 alin .(1) din Codul fiscal, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50.
Potrivit prevederilor art 48 alin.( 7) lit. j) nu sunt cheltuieli deductibile cheltuielile privind bunurile constatate lipsa din gestiune sau degradate si neimputabile, daca inventarul nu este acoperit de o polita de asigurare;
Conform prevederilor de la pct. 37 din Normele metodologice de aplicarea , din venitul brut realizat se admit la deducere numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 48 alin. (4) - (7) din Codul fiscal.
Reguli generale aplicabile pentru deducerea cheltuielilor efectuate in scopul realizarii veniturilor sunt si urmatoarele: a) sa fie efectuate in interesul direct al activitatii;
b) sa corespunda unor cheltuieli efective si sa fie justificate cu documente;
c) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite, inclusiv in cazul cheltuielilor reprezentand plati efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale.
Avand in vedere aceste prevederi in situatia dvs. modalitatea de calcul va fi urmatoarea:
Venitul net = Venitul brut-( plati marfa +stoc initial -stoc final)
Din cheltuielile rezultate in paranteza scadeti si stocul de marfa lipsa. Stocul initial de marfa ca si stocul final de marfa sa fie evidentiat in aceasta formula de calcul la pretul de achizitie.
Apreciez ca in situatia in care veti avea control, daca stocul de marfa lipsa nu poate fi justificat cu documente din care sa rezulte cauza , (Proces verbal distrugere marfa expirata semnat de catre organe abilitate, in caz de furt, spargere, dovada de la politie etc) acesta va fi considerat venit nedeclarat si se va impozita la pretul de vanzare (inclusiv adaosul comercial) .
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021