Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intreprindere individuala. Plati in valuta

23-Mar-2012
5371
Vom discuta in cele ce urmeaza despre situatia unor plati in valuta care se fac in cadrul unei intreprinderu individuale care achizitioneaza piese de schimb dintr-o alta tara, plata fiind facuta in momentul achizitiei. Urmeaza astfel sa stabilim cum se va face inregistrarea in RJIP si daca este necesar registrul de casa in valuta.

Raspuns:

Evidenta contabila in partida simpla se tine in limba romana si in moneda nationala, portivit art. 12 din Normele Metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla, aprobate prin OMFP 1040/2004.

In conformitate cu art. 34 din aceleasi reglemantari, "Evidenta contabila in partida simpla a operatiunilor efectuate in valuta se tine atit in moneda nationala, cit si in valuta, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens."

Ca urmare, factura in valuta va fi inregistrata in Fisa de operatiuni diverse in valuta, la cursul BNR valabil din data facturii. Suma in lei astfel rezultata va fi preluata in jurnalul de cumparari pentru luna respectiva.


Plata acesteia, in valuta, pe baza de chitanta, va fi inregistrata la data respectiva, in Registrul de casa in valuta (cod 14-4-7/cA), inscriindu-se suma in valuta achitata si cursul BNR valabil din data platii. Contravaloarea in lei va fi preluata la rubrica Plati - numerar din RJIP.
Mentionam ca tot inregistrul de casa in valuta, inainte de inregistrarea platii, trebuie inregistrata, pe incasari, la cursul BNR din data incasarii, o suma in valuta care reprezinta aportul administratorului PFA-ului (creditare in valuta) pentru efectuarea platii respective. Aceasta incasare nu este venit brut si nu se preia in RJIP.
Documentul pe caza caruia se inregistreaza aceasta creditare este Chitanta pentru operatiuni in valuta (cod 14-4-1/a).

Daca plata se face ulterior:
- prin casa, suma platita in valuta se va inregistra in registrul de casa in valuta la cursul BNR valabil din data platii, iar contravaloarea in lei se va prelua in aceeasi data la rubrica Plati numerar din RJIP;
- prin banca, pe baza de extras de cont in valuta, se va inregistra la cursul BNR valabil din data platii, iar contravaloarea in lei se va prelua la rubrica Plati prin banca din RJIP.

Nu se vor inregistra diferente de curs valutar, deoarece plata (fie numerar, fie prin banca) se va face la cursul BNR din data platii, iar in RJIP se va prelua contravaloarea in lei astfel stabilita.
In cadrul evidentei in partida simpla, cheltuiala este reprezentata de suma efectiv platita (bineinteles, cu respectarea conditiilor de deductibilitate), or suma in valuta platita este convertita la cursul BNR din data platii si preluata in RJIP.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016