Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La inceput de an nou facem o retrospectiva a finantelor din 2014

05-Ian-2015
1797
Romanul nu pare sa fie cel mai econom din fire. Pe de o parte, pentru ca salariile sunt in general incomparabil mai mici fata de media europeana. Pe de alta parte, lipsa unei educatii financiare face ca tinerii sa nu isi gestioneze finantele in cel mai bun mod si sa se ingroape astfel in datorii in loc de a-si spori veniturile.

E adevarat ca aceasta situatie se regaseste si in tari in care veniturile sunt mai mari si in care studentii ajung sa imprumute zeci de mii de dolari sau euro pentru studii sau alte cheltuieli.

""Mai putin de un sfert dintre romani au facut economii in 2014. Peste 40% au datorii neplatite si peste jumatate dintre romani anticipeaza ca vor fi nevoiti sa faca sacrificii financiare"", arata realizatorii unui studiu citat de Agerpres.

Asa cum se arata in aceeasi analiza, doar 29% dintre persoanele chestionate au facut o achizitie importanta pentru familie sau pentru gospodarie, cele mai frecvent mentionate investitii fiind achizitionarea unui autoturism - 19%, renovarea sau reamenajarea locuintei - 16%, achizitionarea de aparate electrocasnice - 15% sau achizitionarea unei locuinte - 14%. Alti respondenti si-au instalat o centrala termica - 6%, au cumparat mobila - 6%, un televizor - 6%, un computer - 5% sau un teren - 3%.

Conform sursei citate, procentele privind achizitiile se raporteaza nu la intreaga populatie, ci la cei 29% care declara ca au facut o achizitie importanta. Prin urmare, se constata ca cei 19% care declara ca au cumparat un autoturism reprezinta, prin raportare la intreaga populatie, aproximativ 6% din esantion, adauga realizatorii sondajului.


In acelasi studiu se mentioneaza ca doar 23% dintre persoanele intervievate spun ca au reusit sa economiseasca bani in anul 2014, un procent mic daca ne gandim la toti angajatii care si-ar fi dort sa economiseasca si nu au reusit sau la cei care, desi si-ar fi permis sa puna deoparte niste sume de bani, nu au facut-o.

Pentru 2015, sperantele sunt mai bune, un procent de 38% dintre respondenti declarand ca vor economisi. In ce priveste anul trecut, 45% dintre respondenti au declarat ca au facut economii la incalzire si 26% dintre persoanele intervievate au facut economii la medicamente in 2014.

Trebuie totusi retinut ca o gestionare eficienta a banilor nu inseamna intotdeauna renuntarea la anumite produse, ci achizitia inteligenta a acestora. In afara de compararea preturilor, in ce priveste mancarea, de exemplu, o planificare saptamanala a meselor poate ajuta considerabil un buget lunar.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016