Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Legea recunostintei intre generatii: Copiii majori, obligati sa isi intretina parintii, bunicii si strabunicii! (proiect de lege)

04-Iul-2019
1884

Mai multi deputati si senatori PSD au inregistrat la Senat pentru dezbatere un proiect de Lege menit sa impuna cu forta recunostinta intre generatii, altfel spus, copiii majori vor fi obligati prin Lege sa isi intretina parintii, bunicii sau chiar strabunicii.

Proiectul pus in dezbatere in Senat marti, 2 iulie 2019, propune ca parintii inapti de munca, care se afla in dificultate sau au nevoie de sprijin material sa il obtina cu forta de la copii… acestia din urma fiind “obligati” - dupa cum scrie in proiectul de lege - sa isi ajute parintii aflati la ananghie. Acelasi tratament de recunostinta impusa cu forta de actul legislativ se va aplica si in cazul bunicilor sau chiar a strabunicilor. Ba mai mult, legea obliga copiii majori, apti de munca, sa-si intretina inclusiv parintii vitregi!

Iata, asadar, cele mai importante aspecte reglementate prin Proiectul de Lege a recunostintei intre generatii:

  • Proiectul reglementeaza, exclusiv, drepturile si obligatiile de intretinere reciproce intre rudele in linie dreapta, adica intre copii si parinti, copii si bunici, copii si strabunici din aceeasi familie,.
  • Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.
  • Parintii au dreptul la respect si recunostinta din partea copiilor, fara nicio conditie sau restrictie. 
  • Copiilor majori apti de munca le revine obligatia de a-si intretine si ingriji parintii inapti de munca, aflati in dificultate, necesitand sprijin material.
  • Daca nu exista un contract scris, ori testament, privind intretinerea parintilor inapti de munca, sau care se afla in dificultate si necesita sprijin material, problema achitarii pensiei de intretinere de catre copiii majori se solutioneaza pe cale amiabila intre parti, apelarea la rezolvare pe cale judecatoreasca fiind ultima solutie de urmat. Copiii majori vor trebui, in acest caz, sa plateasca o pensie de intretinere al carei cuantum se stabileste de instanta judecatoreasca intr-o suma baneasca fixa platita lunar, tinindu-se cont de starea materiala si familiala a parintilor si a copiilor, precum si de alte imprejurari relevante.
  • Daca parintii au fost decazuti din drepturile parintesti, atunci copiii nu mai sunt obligati sa ii intretina pe acestia.
  • Cuantumul intretinerii datorate de copii pentru parintii lor, cumulat cu intretinerea datorata altor persoane, indreptatite, potrivit legii, nu poate depasi a cincea parte din venitul net lunar al celui obligat, astfel incat sa nu le fie periclitata situatia materiala a celor obligati sa contribuie la intretinerea parintilor. 
  • Parintii vitregi inapti de munca, care necesita sprijin material, in imposibilitatea intretinerii lor de catre copiii lor firesti majori apti de munca, au dreptul la intretinere de la copiii vitregi majori apti de munca care dispun de mijloace suficiente, in conditiile si procedurile prevazute la punctul anterior.
  • Bunicii inapti de munca, care necesita sprijin material, in imposibilitatea intretinerii lor de catre copiii majori apti de munca, au dreptul la intretinere de la nepotii majori apti de munca care dispun de mijloace suficiente. Aceleasi prevederi se aplica in mod corespunzator si strabunicilor.

ATENTIE! Nerespectarea acestei Legi, in cazul in care ea va fi adoptata, va fi considerata infractiune si se va sanctiona conform dispozitiilor Art. 305 din Codul Penal.

Citeste aici Proiectul de Lege a recunostintei intre generatii >>

Citeste aici expunerea de motive la initiativa legislativa >>

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Legea recunostintei intre generatii: Copiii majori, obligati sa isi intretina parintii, bunicii si strabunicii! (proiect de lege)":
Rating:

Nota: 2.5 din 4 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016