Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea recunostintei intre generatii: Copiii majori, obligati sa isi intretina parintii, bunicii si strabunicii! (proiect de lege)

04-Iul-2019
5031

Mai multi deputati si senatori PSD au inregistrat la Senat pentru dezbatere un proiect de Lege menit sa impuna cu forta recunostinta intre generatii, altfel spus, copiii majori vor fi obligati prin Lege sa isi intretina parintii, bunicii sau chiar strabunicii.

Proiectul pus in dezbatere in Senat marti, 2 iulie 2019, propune ca parintii inapti de munca, care se afla in dificultate sau au nevoie de sprijin material sa il obtina cu forta de la copii… acestia din urma fiind “obligati” - dupa cum scrie in proiectul de lege - sa isi ajute parintii aflati la ananghie. Acelasi tratament de recunostinta impusa cu forta de actul legislativ se va aplica si in cazul bunicilor sau chiar a strabunicilor. Ba mai mult, legea obliga copiii majori, apti de munca, sa-si intretina inclusiv parintii vitregi!

Iata, asadar, cele mai importante aspecte reglementate prin Proiectul de Lege a recunostintei intre generatii:

  • Proiectul reglementeaza, exclusiv, drepturile si obligatiile de intretinere reciproce intre rudele in linie dreapta, adica intre copii si parinti, copii si bunici, copii si strabunici din aceeasi familie,.
  • Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.
  • Parintii au dreptul la respect si recunostinta din partea copiilor, fara nicio conditie sau restrictie. 
  • Copiilor majori apti de munca le revine obligatia de a-si intretine si ingriji parintii inapti de munca, aflati in dificultate, necesitand sprijin material.
  • Daca nu exista un contract scris, ori testament, privind intretinerea parintilor inapti de munca, sau care se afla in dificultate si necesita sprijin material, problema achitarii pensiei de intretinere de catre copiii majori se solutioneaza pe cale amiabila intre parti, apelarea la rezolvare pe cale judecatoreasca fiind ultima solutie de urmat. Copiii majori vor trebui, in acest caz, sa plateasca o pensie de intretinere al carei cuantum se stabileste de instanta judecatoreasca intr-o suma baneasca fixa platita lunar, tinindu-se cont de starea materiala si familiala a parintilor si a copiilor, precum si de alte imprejurari relevante.
  • Daca parintii au fost decazuti din drepturile parintesti, atunci copiii nu mai sunt obligati sa ii intretina pe acestia.
  • Cuantumul intretinerii datorate de copii pentru parintii lor, cumulat cu intretinerea datorata altor persoane, indreptatite, potrivit legii, nu poate depasi a cincea parte din venitul net lunar al celui obligat, astfel incat sa nu le fie periclitata situatia materiala a celor obligati sa contribuie la intretinerea parintilor. 
  • Parintii vitregi inapti de munca, care necesita sprijin material, in imposibilitatea intretinerii lor de catre copiii lor firesti majori apti de munca, au dreptul la intretinere de la copiii vitregi majori apti de munca care dispun de mijloace suficiente, in conditiile si procedurile prevazute la punctul anterior.
  • Bunicii inapti de munca, care necesita sprijin material, in imposibilitatea intretinerii lor de catre copiii majori apti de munca, au dreptul la intretinere de la nepotii majori apti de munca care dispun de mijloace suficiente. Aceleasi prevederi se aplica in mod corespunzator si strabunicilor.

ATENTIE! Nerespectarea acestei Legi, in cazul in care ea va fi adoptata, va fi considerata infractiune si se va sanctiona conform dispozitiilor Art. 305 din Codul Penal.

Citeste aici Proiectul de Lege a recunostintei intre generatii >>

Citeste aici expunerea de motive la initiativa legislativa >>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016