Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea recunostintei intre generatii: Copiii majori, obligati sa isi intretina parintii, bunicii si strabunicii! (proiect de lege)

04-Iul-2019
4562

Mai multi deputati si senatori PSD au inregistrat la Senat pentru dezbatere un proiect de Lege menit sa impuna cu forta recunostinta intre generatii, altfel spus, copiii majori vor fi obligati prin Lege sa isi intretina parintii, bunicii sau chiar strabunicii.

Proiectul pus in dezbatere in Senat marti, 2 iulie 2019, propune ca parintii inapti de munca, care se afla in dificultate sau au nevoie de sprijin material sa il obtina cu forta de la copii… acestia din urma fiind “obligati” - dupa cum scrie in proiectul de lege - sa isi ajute parintii aflati la ananghie. Acelasi tratament de recunostinta impusa cu forta de actul legislativ se va aplica si in cazul bunicilor sau chiar a strabunicilor. Ba mai mult, legea obliga copiii majori, apti de munca, sa-si intretina inclusiv parintii vitregi!

Iata, asadar, cele mai importante aspecte reglementate prin Proiectul de Lege a recunostintei intre generatii:

  • Proiectul reglementeaza, exclusiv, drepturile si obligatiile de intretinere reciproce intre rudele in linie dreapta, adica intre copii si parinti, copii si bunici, copii si strabunici din aceeasi familie,.
  • Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.
  • Parintii au dreptul la respect si recunostinta din partea copiilor, fara nicio conditie sau restrictie. 
  • Copiilor majori apti de munca le revine obligatia de a-si intretine si ingriji parintii inapti de munca, aflati in dificultate, necesitand sprijin material.
  • Daca nu exista un contract scris, ori testament, privind intretinerea parintilor inapti de munca, sau care se afla in dificultate si necesita sprijin material, problema achitarii pensiei de intretinere de catre copiii majori se solutioneaza pe cale amiabila intre parti, apelarea la rezolvare pe cale judecatoreasca fiind ultima solutie de urmat. Copiii majori vor trebui, in acest caz, sa plateasca o pensie de intretinere al carei cuantum se stabileste de instanta judecatoreasca intr-o suma baneasca fixa platita lunar, tinindu-se cont de starea materiala si familiala a parintilor si a copiilor, precum si de alte imprejurari relevante.
  • Daca parintii au fost decazuti din drepturile parintesti, atunci copiii nu mai sunt obligati sa ii intretina pe acestia.
  • Cuantumul intretinerii datorate de copii pentru parintii lor, cumulat cu intretinerea datorata altor persoane, indreptatite, potrivit legii, nu poate depasi a cincea parte din venitul net lunar al celui obligat, astfel incat sa nu le fie periclitata situatia materiala a celor obligati sa contribuie la intretinerea parintilor. 
  • Parintii vitregi inapti de munca, care necesita sprijin material, in imposibilitatea intretinerii lor de catre copiii lor firesti majori apti de munca, au dreptul la intretinere de la copiii vitregi majori apti de munca care dispun de mijloace suficiente, in conditiile si procedurile prevazute la punctul anterior.
  • Bunicii inapti de munca, care necesita sprijin material, in imposibilitatea intretinerii lor de catre copiii majori apti de munca, au dreptul la intretinere de la nepotii majori apti de munca care dispun de mijloace suficiente. Aceleasi prevederi se aplica in mod corespunzator si strabunicilor.

ATENTIE! Nerespectarea acestei Legi, in cazul in care ea va fi adoptata, va fi considerata infractiune si se va sanctiona conform dispozitiilor Art. 305 din Codul Penal.

Citeste aici Proiectul de Lege a recunostintei intre generatii >>

Citeste aici expunerea de motive la initiativa legislativa >>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Legea recunostintei intre generatii: Copiii majori, obligati sa isi intretina parintii, bunicii si strabunicii! (proiect de lege)":
Rating:

Nota: 2.5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Transport: Codul UIT trebuie sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris pe CMR?

    • Este obligatoriu codul UIT sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris de sofer sau altcineva pe CMR? E-Transport si codul UIT – raspunsul specialistului: Potrivit prevederilor de la art. 2 pct. 12 din OUG 41/2022, identificarea prin cod UIT - detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri in nume propriu, in format fizic sau electronic, impreuna...» citeste mai departe aici

  • Pana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profit

    • Conform modificarilor recente( intra aici Legea 296/2023, OUG 115/2023, OG 30/2024, dar si OG 31/2024), se aplica noi reguli pentru impozitul micro, dar si in cazul celui pe profit. Acestea trebuie declarate si achitate, pentru primul trimestru din 2024, pana pe data de 25 aprilie 2024. Termen limita depunere impozit micro si pe profit ANAF reaminteste contribuabililor care au ramas la plata impozitului micro sau pe profit si in 2024, ca au obligatia depunerii declaratiilor fiscale aferente, dar...» citeste mai departe aici

  • Ofertele de PASTE de la Rentrop&Straton sunt aici! Reduceri de pana la 80% si transport gratuit

    • Nu este usor sa faci fata tuturor schimbarilor fiscale pe care le-a aprobat Guvernul anul acesta, chiar daca esti contabil sau expert. Poti face greseli in declaratii sau alte omisiuni care iti pot aduce amenzi usturatoare! Asa ca iti venim in ajutor si iti oferim, de Paste, reduceri considerabile pentru multe dintre lucrarile noastre de succes. Oferte de Paste de la Rentrop&Straton! Impozitarea veniturilor din chirii Lucrarea explica excelent care este noua modalitate de impozitare a chiriilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016