Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modalitatea de completare a impozitului retinut la sursa

24-Iun-2011
6491
Se ia ca exemplu urmatoarea problema: se completeaza declaratia privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205), cu dividendele distribuite in anul 2010 (din profitul anului 2009), cu toate persoanele fizice, rezidente si nerezidente (cu depunere la 30.06.2011).

In acest caz, exista doua intrebari care se refera, in primul rand, la obligatia de a declara din nou persoanele nerezidente in "Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", iar in cea de-a doua situatie, la inregistrarea in cadrul aceleiasi declaratii a persoanelor juridice nerezidente.

Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa (declaratia 205) nu include si declararea impozitului pe venitul din dividende realizat de nerezidenti.
Potrivit legii, declararea impozitului pe venitul din dividende realizat de nerezidenti se face in "Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti". Prin formatul declaratiei aprobat prin norma metodologica pentru art. 119 din Codul fiscal, regasit la pct. 15) din HG 44/2004, sunt stabilite urmatoarele:
- denumirea beneficiarului;
- natura venitului;
- suma bruta a venitului;

- impozitul retinut,
daca sunt elemente de aplicare a conventiei de evitare a dublei impuneri (diminuare impozit/scutire de impozit).

Ca format tipizat, autoritatea fiscala a elaborat punctual numai declaratia informativa 400 pentru venitul din dobanzi realizate de persoanele fizice rezidente in alte state membre, pentru care exista de asemeni elaborat un program informatic.

Prin urmare, nu este corecta completarea declaratiei 205 pentru venitul din divident realizat de nerezidenti, deoarece formatul actualei declaratii presupune completarea CNP sau a unui cod de identificare fiscala, iar acestea sunt atribute numai pentru persoane fizice/juridice rezidente in Romania.

Eventuala declarare lunara a impozitului pe dividend se efectueaza prin declaratia 100 la pozitia "impozit pe venitul nerezidentilor", rand 20-21, conform OANAF 73/2011. Atentie, nu se face confuzia cu impozitul pe dividend platit catre persoane fizice/juridice romane.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016