Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trecerea la impunerea pe veniturile microintreprinderilor de catre asociatii si fundatii

14-Mar-2013
5284
In contextul schimbarilor recente referitoare la impozitul de 3% pentru microintreprinderi, precizam ca fundatiile si asociatiile nu trec la micro 3%.

O prima explicatie este urmatoarea:
La art. 15 alin. (3) ultima teza din codul fiscal se precizeaza:
"Organizatiile prevazute in prezentul alineat datoreaza impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decit cele prevazute la alin. (2) {scutite - nota noastra} sau in prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevazute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, dupa caz."
In normele date pentru aplicarea acestui alineat, la punctul 8, este prezentata metodologia de calcul pentru impozitul pe profit.
Asociatiile si fundatiile, chiar si pentru activitatea economica, au facilitatea de a nu plati impozit pe profit daca realizeaza venituri din activitati economice de pina la 15.000 euro, dar nu mai mult de 10% din veniturile scutie.
 
Pe de alta parte, la definitia microintreprinderii, in sens fiscal, la art. 112^1 sint prezentate trei conditii care trebuie indeplinite cumulativ:


"a) realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la art. 112^2 alin. (6);
b) *** Abrogat;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decit statul si autoritatile locale."

La litera a) se mentioneaza ca persoana juridica trebuie sa realizeze venituri, or asociatiile si fundatiile realizeaza, in total, doua tipuri de venituri: scutie (din activitatea non profit) si economice, iar firmele (societatile) realizeaza numai venituri economice.
La litera c) se mentioneaza un prag maxim de venituri - fara a se specifica "din activitatea economica" si / sau "scutita".


La litera d) se face referire la "capital social", iar asociatiile si fundatiile nu au capital social.

Mai mult decit atit, in normele date pentru art. 112^7 din codul fiscal , la punctul 14, se precizeaza baza asupra careia se va aplica 3%, respectiv "totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri»", or, asa cum am mai arata mai sus, asociatiile si fundatiile, in clasa 7, inregistreaza atit venituri scutite, cit si venituri economice, iar in explicatia citata nu se face diferenta intre veniturile scutite si cele economice si nu ar fi corect sa se aplice si sa se plateasca impozit 3% si pe veniturile scutite (din activitatea non profit).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016