Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligativitatea emiterii facturii fiscale. Cum procedeaza un PFA?

20-Feb-2014
15660

Reglementarile pentru emiterea facturii sunt evidentiate distinct atunci cand se refera la un PFA. Vom constata astfel daca exista obligativitatea intocmirii unei facturi de catre un PFA (persoana fizica autorizata) pentru o suma incasata in baza unui contract de la o persoana fizica. Suma incasata este de 80.500 euro pentru construirea unei locuinte. Se mentioneaza faptul ca suma a fost incasata si ca acest contract s-a incheiat in 2007.


In ceea ce priveste obligativitatea emiterii facturii fiscale sunt incidente prevederile art. 155 din Codul fiscal care reglementeaza modalitatea de emitere, continutul acesteia, precum si forma facturii simplificate.

Potrivit alin. (5) lit. a) al art. 155 din Codul fiscal este statuata obligatia de emitere a facturii de catre persoana impozabila catre beneficiar pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate. In conformitate cu prevederile art. 127 alin. (1) din Codul fiscal potrivit careia este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati, astfel ca o persoana fizica autorizata se plaseaza in aceasta sfera.

Trebuie subliniat ca in conformitate cu dispozitiile art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica regimul special de scutire.




Avand in vedere data la care a fost efectuata operatiunea subliniem prevederile art. 91 din Codul de procedura fiscala potrivit caruia dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, care incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala. Din aceasta perspectiva operatiunea, desi impozabila face obiectul prescriptiei astfel ca, in afara situatiei in care este susceptibila evaziunea fiscala, nu mai poate face obiectul inspectiei fiscale si corectiei impuse in aceasta situatie.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016