Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Probleme intampinate de firme: contract de leasing si factura proforma cu alt cod fiscal

28-Aug-2015
3003

In cazul urmator, la 30.04, o societate semneaza un contract de leasing cu o institutie din Romania. In aceeasi data a achitat furnizorului extern avansul prevazut in contractul de leasing in baza unei facturi proforme. Inregistrarile contabile au fost cele standard unui contract de leasing: 2133 = 167, s.a.


In luna iunie s-a facut receptia masinii.

In luna iunie, la receptia masinii, furnizorul extern a emis si o factura pe valoarea masinii pe numele societatii in cauza (si nu al institutiei de leasing). Furnizorul este din Austria si factura a fost emisa utilizand-se Codul fiscal al societatii din Romania si mentionandu-se in subsol "Livrare intracomunitara neimpozabila".

Cum trebuie tratata aceasta factura?

Conform 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing operatiunile de leasing sunt operatiunile prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun, al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita locatar/utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al locatarului/utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing fara a schimba natura leasingului ori de a inceta raporturile contractuale.

Locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni, daca partile convin astfel si daca achita toate obligatiile asumate prin contract.

Asadar, in cadrul operatiunilor de leasing proprietarul este locatorul/finantatorul respectiv societatea de leasing. Furnizorul intracomunitar trebuie sa emita factura catre societatea de leasing.

In situatia in care societatea a incheiat un contract de leasing cu institutia din Romania operatiunile se vor desfasura intre aceasta si societatea de leasing. Ca atare, institutia de leasing este cea care trebuie sa emita facturile pentru operatiunile de leasing.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016