Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate aflata in insolventa. Mai calculeaza dobanzi la creditele existente?

26-Oct-2012
28774
Analizam mai jos cazul unei societati aflate in insolventa si care inregistreaza credite la o banca in perioada insolventei. Vom stabili astfel daca societatea in cauza mai calculeaza dobanzi la creditele existente. In plus, vom analiza prevederile OG nr. 29/2011 in aceasta privinta.

Solutia consultantului:

In legatura cu calcularea dobanzilor si penalitatilor de catre diversi creditori (fie banci fie autoritati fiscale) catre societatile aflate in insolventa aceasta se realizeaza potrivit legii speciale care reglementeaza procedura insolventei.

In acest sens Legea Insolventei (85/2006) stabileste clar la art. 41, alin. 1, ca nicio dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.

Prin exceptie de la alin. (1), mentionat anterior, creantele garantate vor fi accesorizate, in cazul in care valorificarea activelor asupra carora poarta garantia se va face la un pret mai mare decat suma inscrisa in tabelul definitiv sau definitiv consolidat, iar diferenta favorabila va reveni tot creditorului garantat pana la acoperiea creantei principale si a accesoriilor ce se vor calcula.

In concluzie: in cazul in care creditul de la BCR este garantat si in cazul in care valorificarea garantiilor se va face la o valoare mai mare decat suma inscrisa in tabelul definitiv, diferenta va reveni tot creditorului (BCR in cazul dumneavoastra) pana la acoperirea creditului si a accesoriilor (dobanzi, comisioane) calculate. Deci in anumite conditii se vor calcula dobanzile chiar si in perioada insolventei.

Legea Insolventei (85/2006) art. 41

Art. 41. - (1) Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), creantele garantate se inscriu in tabelul definitiv pana la valoarea garantiei stabilita prin evaluare, dispusa de administratorul judiciar sau de lichidator. In cazul in care valorificarea activelor asupra carora poarta garantia se va face la un pret mai mare decat suma inscrisa in tabelul definitiv sau definitiv consolidat, diferenta favorabila va reveni tot creditorului garantat, chiar daca o parte din creanta sa fusese inscrisa drept creanta chirografara, pana la acoperirea creantei principale si a accesoriilor ce se vor calcula.

Alineatul (2) a fost modificat prin punctul 25. din Legea 169/2010 incepand cu 24.07.2010.

(3) In cazul in care se confirma un plan de reorganizare, dobanzile, majorarile ori penalitatile de orice fel sau cheltuielile accesorii la obligatiile nascute ulterior datei deschiderii procedurii generale se achita in conformitate cu actele din care rezulta si cu prevederile programului de plati. In cazul in care planul esueaza, prevederile alin. (1) si (2) se aplica corespunzator pentru calculul accesoriilor cuprinse in programul de plati, la data intrarii in faliment.

(4) Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute ulterior datei deschiderii atat a procedurii simplificate, cat si a celei generale, in cazul in care nici un plan de reorganizare nu este confirmat.

Codului de procedura fiscala reglementeaza regimul dobanzilor si penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale neachitate la scadenta dar cu respectarea legii insolventei deoarece asa cum se observa din continutul art.122^1 de mai jos se specifica „potrivit legii care reglementeaza aceasta procedura"
ARTICOLUL 1221 Dobanzi si penalitati de Intarziere In cazul deschiderii procedurii insolventei

In cazul contribuabililor carora li s-a deschis procedura insolventei, pentru creantele fiscale nascute anterior sau ulterior datei deschiderii procedurii insolventei se datoreaza dobanzi si penalitati de Intarziere potrivit legii care reglementeaza aceasta procedura.
___________
ARTICOLUL 1221 a fost modificat prin punctul 56. din Ordonanta nr. 29/2011 Incepand cu 17.09.2011.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Societate aflata in insolventa. Mai calculeaza dobanzi la creditele existente?":
Rating:

Nota: 3.73 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016