Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Start la Garantiile pentru tineri. Sprijinul se acorda unui numar de peste 5052 tineri pana in 24 ani

10-Mar-2014
2907
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a lansat pe data de 5 februarie 2014, la Bucuresti, in prezenta prim-ministrului Victor Ponta, a ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici, si a ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, Mariana Campeanu, doua proiecte-pilot cofinantate din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, care preced schema "Garantii pentru tineri".

Conceptul de "garantie pentru tineri" urmareste ca tinerii cu varsta mai mica de 25 de ani, care si-au pierdut locul de munca sau care nu au reusit sa se angajeze dupa terminarea studiilor, sa primeasca, in decurs de 4 luni de la inregistrarea la agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau la centrele de garantii pentru tineret, o oferta de buna calitate de angajare, de continuare a educatiei, intrare in ucenicie sau efectuarea unui stagiu.

Proiectele-pilot "Garantii pentru TINEri!" si "Investitia in tineri, investitia in viitorul nostru!" se deruleaza in perioada 23 decembrie 2013 - 30 iunie 2015 si se adreseaza exclusiv tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Cele 5.052 de persoane selectate vor beneficia de un plan de actiune personalizat, corespunzator nevoilor identificate, constand in acces la servicii integrate de informare, consiliere si orientare, formare profesionala (cursuri de calificare acreditate de Autoritatea Nationala pentru Calificari), ucenicie, prospectare si mediere, in vederea ocuparii unui loc de munca si asistenta in initierea de afaceri independente.


uk.lifestyle.yahoo.com

Concret, peste 3.500 de tineri vor urma cursuri de calificare de nivelul 1 (360 ore) sau nivel 2 (720 ore), alti 376 vor participa la stagii-pilot de ucenicie si peste 1.000 de tineri vor beneficia de cursuri de dezvoltare a competentelor antreprenoriale. Cele mai bune 144 de idei de afaceri vor fi premiate, iar autorii lor indrumati in initierea de afaceri independente.

Mai mult, pentru cresterea gradului de informare in randul cetatenilor, autoritatilor publice locale si a angajatorilor in ceea ce priveste oportunitatile de angajare a tinerilor, vor fi infiintate 22 de centre judetene si 4 regionale, vor fi organizate o serie de evenimente si campanii de informare locale si nationale, precum si 20 de targuri de locuri de munca.

Se estimeaza ca pana la 30 iunie 2015, odata cu finalizarea proiectelor, un numar de 600 de tineri sa fie deja angajati.

Proiectul-pilot "Garantii pentru TINEri!" se deruleaza in parteneriat cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Asociatia Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania si Blocul National Sindical. Cu un buget de 18.655.122,97 lei, acopera regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia si Sud-Est.

Proiectul-pilot "Investitia in tineri, investitia in viitorul nostru!" este implementat in parteneriat cu BPI Management Consulting Romania, Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC din Baia Mare si Fundatia Ecologica Green din Iasi si acopera regiunile de dezvoltare Nord-Est, Nord-Vest, Centru si Vest. Bugetul alocat este de 19.583.380 lei.

Pentru alte detalii despre cele doua proiecte-pilot, persoane de contact:

Veronica Stoicea, manager proiect (e-mail: implementareproiecte@mmuncii.ro) - proiectul "Garantii pentru TINEri!", regiunea Sud ;

Stefania Andreescu, manager public (e-mail: implementareproiecte@mmuncii.ro) - proiectul "Investitia in tineri, investitia in viitorul nostru!", regiunea Nord.


Informatii suplimentare:

Datele statistice cele mai recente arata ca rata somajului la tineri este de doua ori mai mare decat a adultilor, in special in tarile cu venituri medii si mari. In Grecia si Spania, de exemplu, unul din doi tineri este somer.

In Uniunea Europeana, la nivelul anului 2012, rata somajului in randul tinerilor a fost de 23,7%, adica 5,8 mil. persoane, din care o treime de mai bine de 12 luni.

In Romania, rata somajului la tinerii cu varsta cuprinsa intre 15 - 24 ani a crescut de la 18,6% in 2008, la 22,7% in 2012, evidentiindu-se 3regiuni in care nivelul acestui indicator este mai mare de 25% - Centru (31,7%), Sud-Est (31,3%) si Sud-Muntenia (30,2%) – regiuni eligibile pentru a primi alocari financiare suplimentare prinInitiativa privind Ocuparea Tinerilor.

In anul 2012, desi rata tinerilor care nu aveau o ocupatie si nu se aflau nici in educatie sau formare profesionala (NEETs) a scazut cu 0,6 p.p. fata de nivelul atins in anul 2011 (17,2%), aceasta a depasit cu 3,6 p.p. media UE27(16,8% in Romania, fata de 13,2% in UE27), in randul tinerelor femei inregistrand chiar un nivel mai ridicat, de 18,6% comparativ cu 13,5% in UE27.

Pe langa nivelul de educatie, unul dintre factorii importanti care influenteaza accesul la un loc de munca, neconcordanta dintre calificarile tinerilor si abilitatile cerute deangajatori genereaza, de asemenea, cresterea somajului in randul acestei categorii. Nu in ultimul rand, lipsa lor de experienta in munca ii face vulnerabili in competitia cu altilucratori.

Ca raspuns la aceasta situatie, MMFPSPV a derulat, anul trecut, Planul National pentru Stimularea Ocuparii Tinerilor 2013, cu masuri si programe de tip Garantia pentru Tineret (prime de mobilitate, stimulente financiare, orientare profesionala si in cariera, consiliere antreprenoriala, incubatoare de afaceri, stagii de pregatire, ucenicie, parteneriate intre scoli, universitati, companii si alte organizatii si start-up-uri create de tineri), care a facut ca, pana la sfarsitul lunii septembrie, un numar de 13.000 de tineri sa fie deja angajati.


Sursa: MMFPSPV, Compartiment Comunicare, Relatii Publice si Presa


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia

    • Eroarea in declararea impozitului pe profit poate aparea in practica, mai ales atunci cand sunt implicate venituri neimpozabile, cum sunt dividendele primite de la alte persoane juridice. In cazul in care aceste venituri nu sunt excluse corect la calculul impozitului trimestrial, pot rezulta plati nejustificate catre buget. Specialisutl nostru explica in continuarea articolului cum poate fi corectata o astfel de situatie, ce formulare se folosesc si cum se reflecta ajustarile in contabilitate si...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016