Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Problema fiscala
Care este tratamentul fiscal privind TVA in cazul vanzarii unei cladiri:
- achizitionate inainte de data aderarii;
- data in folosinta in momentul achizitionarii;
- pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a taxei in momentul achizitionarii;
- a fost utilizata numai pentru obtinerea de operatiuni taxabile;
- nu a suferit nicio transformare din momentul achizitionarii.
1. Este o operatiune taxabila?
Ca regula, livrarea unei constructii este scutita de taxa. Prin exceptie de la aceasta regula, livrarea unei constructii noi reprezinta o operatiune taxabila. Livrarea unei constructii noi inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari a constructiei ori utilizari a acesteia, in urma transformarii.
Deoarece cladirea a fost achizitionata inainte de 1 ianuarie 2007 ? moment in care a fost data in folosinta ? si nu a suportat nicio transformare, livrarea acestei cladiri este scutita de taxa.
Totusi, chiar daca aceasta operatiune este scutita de taxa, avem posibilitatea sa optam pentru taxarea acestei operatiuni prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent.
2. In cazul in care nu optam pentru taxarea acestei operatiuni
Fiind o operatiune scutita de taxa, intrucat in momentul achizitiei am avut dreptul de deducere a taxei, vom efectua o ajustare a taxei in favoarea statului in cadrul perioadei de ajustare. Perioada de ajustare in acest caz este limitata la 5 ani.
Perioada de ajustare incepe de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate.
Ajustarea taxei deductibile se efectueaza o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii si este de pana la o cincime pe an din valoarea taxei deduse initial, fiind operata in decontul TVA aferent perioadei fiscale in care bunul imobil este vandut.
Exemplu:
O persoana impozabila dobandeste, la data de 15 aprilie 2005, prin achizitie, un bun imobil avand o valoare de 30.000.000 lei. Activitatea persoanei impozabile cuprinde numai operatiuni taxabile.
Taxa deductibila aferenta acestui imobil a fost de 5.700.000 lei (30.000.000 x 19%).
La data de 20 august 2008, persoana impozabila hotaraste sa vanda bunul imobil pentru care nu-si exercita optiunea de taxare prin depunerea notificarii la organul fiscal.
In acest caz efectuam o ajustare a taxei, in favoarea statului, calculata astfel:
? anul 2005 (anul achizitiei si al primei utilizari), precum si anii 2006 si 2007 (cand a fost utilizat bunul pentru obtinerea de operatiuni taxabile) sunt luati in considerare;
? anul 2008, pe parcursul caruia se pierde dreptul de deducere, fiind anul cand se vinde bunul respectiv, nu se ia in considerare;
? anul 2009 nu se ia in considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustata: 5.700.000 lei x 2/5 = 2.280.000 lei
Cu alte cuvinte, impartim suma de 5.700.000 lei, reprezentand taxa dedusa initial, la 5 (ani) pentru a afla taxa ajustabila pe an si inmultim cu 2, adica cu numarul anilor pentru care ne-am pierdut dreptul de a deduce taxa. Asadar, avem dreptul sa deducem taxa numai pentru 3 ani, respectiv pentru anii 2005, 2006 si 2007. Pentru urmatorii 2 ani pana la cei 5 ani cat este perioada de ajustare, respectiv pentru 2008 si 2009, nu avem dreptul sa deducem taxa.
Din punct de vedere contabil, suma de 2.280.000 lei va fi inregistrata astfel:
635 = 4426
?Cheltuieli cu alte impozite, taxe ?TVA deductibila?
si varsaminte asimilate?
Din punct de vedere fiscal, suma de 2.280.000 lei, rezultata din ajustarea efectuata, reprezinta diferenta de taxa care:
? va fi inregistrata pe cheltuieli;
? va fi inregistrata in jurnalul pentru cumparari din luna august 2008;
? va fi preluata in decontul privind taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala respectiva.
In concret, vom plati mai mult TVA in perioada fiscala respectiva cu suma de 2.280.000 lei. Din pacate, aceasta suma nu va fi recuperata sau transferata cumparatorului, deoarece in momentul vanzarii bunului nu s-a aplicat regimul de taxare.
Observatie
In acest caz avem o ajustare in favoarea statului, ce se concretizeaza in final printr-o plata in plus in vistieria acestuia.
3. In cazul in care optam pentru taxarea acestei operatiuni
In cazul in care optam pentru taxarea acestei operatiuni nu vom efectua nicio ajustare. Asadar, optiunea de taxare in acest caz este mai avantajoasa din punct de vedere fiscal, deoarece nu vom fi nevoiti sa platim bani suplimentari statului.
4. Este avantajos sa optam pentru taxarea acestei operatiuni?
Decizia finala cu privire la metoda de taxare a acestei operatiuni trebuie sa aiba in vedere si calitatea cumparatorului final, adica daca acesta este sau nu platitor de TVA.
De exemplu, in cazul in care dorim sa obtinem din vanzarea cladirii suma de 40.000.000 lei, fara a lua in considerare TVA, iar cumparatorul este o persoana fizica sau o persoana juridica neplatitoare de TVA, prima varianta, respectiv cea in care nu optam pentru taxarea acestei operatiuni, este cu mult mai avantajoasa.
Adica putem mari pretul cu 2.280.000 lei, rezultand un pret final (42.280.000 lei) mai atractiv pentru cumparator decat pretul de 40.000.000 lei, la care ar trebui sa adaugam TVA (47.600.000 lei). Subliniem ca suma de 2.280.000 lei nu reprezinta TVA, ci suma cu care am marit pretul, fata de faptul ca ne-a costat ajustarea TVA.
Castigul nostru este identic, indiferent ca-l vom vinde cu 42.280.000 lei, in cazul in care nu optam pentru taxarea operatiunii, sau cu 47.600.000 lei, in cazul in care optam pentru taxarea acestei operatiuni.
Situatia se schimba insa in cazul in care cumparatorul este o persoana platitoare de TVA. Acesta poate prefera pretul de 47.600.000 lei, chiar daca este mai mare, deoarece isi va deduce suma de 7.600.000 lei reprezentand TVA.
Concluzie
Alegerea metodei de taxare in cazul livrarii unui bun imobil este o sarcina complicata, deoarece depinde de mai multi factori:
- daca s-a exercitat sau nu dreptul de deducere a taxei;
- perioada de ajustare;
- calitatea cumparatorului (platitor sau neplatitor de TVA).
Acte normative aplicabile:
Art. 141 alin. (2) litera f), art. 141 alin. (3), art. 161 alin. (8) si art. 149 alin. (3) din Codul fiscal
Pct. 83 la Titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Adaugat in 27 noiembrie 2008
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
ANAF a elaborat procedura de aplicare a acordarii esalonarii la plata. Cererile se depun pana la data de 15 decembrie 2020A aparut Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2022! In total sunt 70 monografii nou-noute, de maxima actualitateCamera de Comert Americana solicita guvernului sa mentina cota unicaLivrare intracomunitara de bunuri. Documente justificative pentru aplicarea scutiriiNoutati privind TVA la incasare. Legislatia aferenta a fost modificata in luna MARTIE 2021Ultimele articole
SAF-T in 2024. Contribuabili care trebuie sa depuna D406 si persoane care NU au aceasta obligatieCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Notificare de conformare e-TVA. Cum procedeaza persoanele impozabile dupa ce au primit NotificareaSAF-T: Cine NU are obligatia depunerii D406 in 2024. Unde se incadreaza firma taProiect adoptat de Camera Deputatilor! PFA-urile pot opta, dupa cel putin un an de functionare, sa devina SRL-uriArticole similare
Evidenta operatiunilor din sfera TVARetea evazionista formata din peste 100 de firme, identificata de inspectorii antifrauda. Prejudiciu de 21,4 milioane leiViata noastra... scumpaNoutati FISCALE in 2021. Aflati dintr-o privire tot ce este nou si semnificativ pentru un contabil in acest anCare sunt pragurile valorice INTRASTAT stabilite pentru anul 2012Ultimele articole
Despre TVA pe intelesul tuturor - TAXA PE VALOARE ADAUGATA explicata pe scurtConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate. Afla TOTUL despre Noul Cod Fiscal si modificarile din 2024Obiecte de inventar. Ce sunt, legislatie si ce trebuie sa stii despre casarea obiectelor de inventarCheltuieli de protocol deductibile: exemple detaliateDeclaratia Intrastat: Amenzi de pana la 15.000 lei pentru nedepunerea la timp a formularului, dar si pentru transmitere de date incompleteArticole similare
Modificari cu privire la TVA: sinteza noilor prevederiVanzare imobil si teren catre asociati. Ce tratament fiscal se aplica?Studiu de caz: Livrare intracomunitara de bunuri. Cum justificam scutirea de TVA?Lucrari de constructii. Regimul TVA. Obligatia inregistrarii contractelor.Finantare nerambursabila POSDRU. Ce tratament fiscal si contabil aplicam?Ultimele articole
Facturi neprimite in E-Factura. Cum pot fi inregistrate in contabilitateNoi masuri de sprijin, adoptate de Guvern: extindere stimulente fiscale, plafonare tarife RCA, promovare amnistie fiscalaFinantele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltareDiferente fiscale pentru argint si aur de investitiiMijloace fixe. Ce sunt, clasificare, valoare, amortizare si catalogArticole similare
Reminder ANAF: Obligatii fiscale pe care trebuie sa le indeplineasca contribuabilii pana pe 26 septembrie 2022Modernizare cladire luata in comodat. Deductibilitate cheltuieliLivrari intracomunitare de bunuri. Cum procedam in ce priveste codul de TVA?Achizitie intracomunitara. Cum se deduce TVA-ul aferent unei achizitiiAJUSTAREa valorii materiei primeUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Calendar ANAF: 9 declaratii importante au scadenta in 25 septembrie 2024Decont precompletat e-TVA: Care sunt obligatiile persoanelor impozabile?Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta pe 26 august 2024Sfaturi de la experti
TVA rambursata fonduri europene
Intrebare: Multumim pentru raspuns, dar dorim sa adaugam urmatoarele: Avand in vedere ca TVA este nedeductibila pentru achizitiile facute din fonduri europene, nedeductibilitate dovedita prin Certficat emis de catre ANAF in acest sens ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Inregistram in intrari pentru ca facem NIR, nu vad cum sa creeam nota 3xx=7332. In plus, avem facturi de la furnizori, nu numai contracte de sponsorizare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
SAF-T in 2024. Contribuabili care trebuie sa depuna D406 si persoane care NU au aceasta obligatie
Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024
Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistii
E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA