Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

300 de firme s-ar putea inchide din cauza statului. 100.000 concedieri

24-Oct-2014
2953
300 de firme s-ar putea inchide din cauza statului. 100.000 concedieri
Circa 300 de firme risca sa fie sanctionate de stat pentru ca au platit diurna angajatilor romani care lucreaza in strainatate temporar. Astfel, sanctiunile pe care aceste firme ar trebui sa le plateasca ar putea sa le si inchida usile pentru totdeauna, ducand la 100.000 concedieri.

Potrivit WallStreet.ro, ANAF a interpretat subiectiv prevederile legii in ce priveste acordarea diurnei de 30 euro unui angajat care munceste in strainatate printr-o agentie de plasare de munca prezenta in Romania. Diurna externa este reglementata de HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, hotarare publicata si pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Astfel, explica aceeasi sursa, institutia a concluzionat ca muncitorii care lucreaza temporar in strainatate nu pot fi considerati detasati si prin urmare nu au dreptul sa primeasca diurna. Pana acum, insa, atat ANAF, cat si Ministerul Muncii au considerat drept legale practicile prin care muncitorii erau remunerati atat cu salariu de baza, cat si cu diurna. Astfel, institutiile statului au blocat conturile a 30 de firme si vor sa recupereze retroactiv prejudiciile generate de oferirea de diurna angajatilor detasati, anunta WallStreet.ro.

Concedieri firme private


In aceasta privinta, Alexandru Marin (Popa Marin&Asociatii), avocatul agentiei de plasare de munca temporara Interim, care a angajat romani pentru cele 300 de firme, citat de WallStreet.ro, a declarat:

"Reprosul statului a fost de ce platim diurne unor oameni care stiau ca vor pleca din tara. Platim diurne pentru ca asa spune legea. Si angajatii Tarom, companie de stat, primesc diurne si au venituri din diurne de 600 de euro pe luna, adica de 4-5 ori mai mult decat salariul de incadrare. Daca o companie de stat poate plati diurne, de ce o companie privata nu poate plati diurne?!".

Prin urmare, statul roman a blocat conturile bancare al companiilor pentru plata facturilor catre Interim. Salariile pot fi platite prin conturi bancare angajatilor din strainatate, insa daca Interim nu primeste banii de la firme nu are cu ce sa-si plateasca salariatii plasati in Franta, Spania, Italia sau Irak, tarile in care au detasat personal. Prejudiciul pentru o firma ajunge la 30 milioane de euro

Totodata, Stephane Tison, directorul general al companiei Power Interim si fondatorul ANIMT, avertizeaza ca daca cele 300 de firme vor fi nevoite sa se inchida in urma sanctiunilor statului, economia tarii va pierde anual, numai din contributii la salarii, peste 265 de milioane de euro.

Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT), in curs de constituire, a facut un memoriu (atasat acestui articol) catre Guvern, Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Publice si Inspectia Muncii si spera ca autoritatile vor analiza cu responsabilitate implicatiile masurilor recente de sanctionare a companiilor care activeaza in domeniul plasarii angajatilor in regim de munca temporara, anunta sursa citata.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016