Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt cele mai mari probleme in zona preturilor de transfer? Ce vaneaza inspectorii fiscali mai nou?

03-Iun-2016
3010

Era partial de asteptat ca noile reglementari in domeniul preturilor de transfer sa lase loc de intepretari. Oricat de clara ar putea sa para o legislatie afarenta unui subiect din domeniul fiscal la inceput, intotdeauna se mai gasesc portite care, din nefericire, lasa loc in unele cazuri si abuzurilor.

In ce priveste preturile de transfer, schimbarea obiectivelor pe care le vaneaza inspectorii fiscali e problema actuala a companiilor care nu stiu in ce masura se mai pot pregati corect si complet in cazul unui control fiscal.

CLICK AICI pentru infografic.

Una dintre aceste probleme de interpretare o reprezinta articolul 11 din Codul fiscal, articol care priveste tranzactiile fiscale. Recomandarea inspectorilor fiscali in acest context este inceperea urmaririi penale a administratorilor, explica Profit.ro intr-o analiza pe aceasta tema, argumentul autoritatilor vizand lipsa documentelor suficiente care sa dovedeasca faptul ca tranzactiile s-au efectuat efectiv. De asemenea, se verifica si cui revine beneficiul in contextul amintit.

Se fac astfel cercetari pentru a se verifica daca au existat beneficii economice, iar punctul ultim ramane identificarea masurii in care tranzactiile s-au facut la preturile de piata.

Ciprian Gavriliu, director Servicii Fiscale Deloitte, a explicat pentru Profit.ro ca exista interpretari diferite ale inspectorilor fiscali si ale consultantilor fiscali inclusiv in ce priveste actualitatea dosarelor intocmite pana la 31 decembrie 2015:

“Nu ne-am aliniat, tot avem discutii cu ANAF pentru ca, initial, era vorba ca dosarul anual sa se intocmeasca, de la 1 ianuarie 2016, dar nu au luat in considerare ca a fost implementat un nou Cod de procedura si ca trebuie sa se coreleze prevederile ordinului cu noul Cod. Intrebarea este ce se intampla efectiv: se merge pe legea noua sau pe cea veche. Ar trebui ca pentru acele controale care incep acum sa se aplice ordinul 442/2016, dar, din discutiile cu ANAF, accepta si pe dosarele conform ordinului 222/2008. Rezonez cu aceasta pozitie pentru ca, daca am dosar facut pana in decembrie 2015, de ce sa ma oblige sa il modific in concordanta cu noul ordin?".

Aceeasi sursa atrage atentia si asupra faptului ca inspectorii fiscali trateaza cu o mai mare atentie si tranzactiile dintre persoanele fizice si cele juridice.

In continuare, v-am pregatit mai multe materiale pe aceasta tema (si un infografic pe care il regasiti mai jos), pentru a va aminti reglementarile esentiale privind obligatia de a intocmi, incepand cu 2016, dosarul preturilor de transfer si de a-l prezenta in cadrul unei eventuale inspectii fiscale:

>> ATENTIE! Ordinul 442/2016 modifica politica preturiloe de transfer! Noile obligatii din 2016

>> Ce trebuie sa contina DOSARUL PRETURILOR DE TRANSFER. Cum sa ne pregatim pentru inspectia fiscala?

>> AMENDA pentru neintocmirea dosarului preturilor de transfer


 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016