Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt cele mai potrivite metode de a schimba bani pentru calatoriile in strainatate

04-Dec-2019
6807

Daca trebuie sa mergi in strainatate, indiferent ca este in scop turistic sau de afaceri, trebuie sa decizi cand, unde si cum vei converti sumele de care dispui in moneda locala. In aceste conditii, exist? cativa factori care trebuie sa fie luati in considerare, inclusiv cursul de schimb si comisioanele.

 Unde schimbi banii?

 Inainte de a pleca

In momentul in care decizi sa mergi in strainatate, ai la dispozitie mai multe modalitati de a schimba banii in moneda locala, in functie de locul si perioada alese pentru calatorie.

Astfel, daca ai un cont deschis la o banca importanta si ai nevoie de o suma mai mare de bani, poti sa soliciti livrarea respectivei valute inainte de a pleca in strainatate. Comisioanele pentru astfel de tranzactii pot fi destul de ridicate, de aceea nu uita sa faci niste calcule inainte de a solicita acest lucru. Poti, de asemenea, sa cumperi valuta cash, dupa ce, in prealabil, ai comparat ofertele bancilor si ai stabilit, de exemplu, ca ti se pare convenabil un curs valutar BCR. O alta optiune poate fi un card de debit prepaid, insa acesta poate fi destul de scump.

 La destinatie

Odata ajuns la destinatie, poti schimba banii in moneda locala la o banca, dar, in acest caz, vei avea nevoie de pasaport pentru identificare. In SUA, de exemplu, unele banci ofera serviciul de schimb valutar numai clientilor lor.

Tot in tara de destinatie, poti folosi cardul de debit, de credit sau prepaid pentru a extrage bani de la majoritatea ATM-urilor. Inainte de a pleca de acasa, ai putea face o lista cu ATM-urile detinute de Visa ori MasterCard pentru a le gasi mai usor la destinatie.

De asemenea, exista banci care pun la dispozitia clientilor propriile aplicatii de internet banking. Cu o astfel de aplicatie, ai mai multe beneficii, de exemplu, poti plati cu cardul, dar si sa retragi valuta de la bancomat, fara comisioane.

Majoritatea aeroporturilor si porturilor ofera servicii de schimb valutar, insa tranzactiile efectuate in aceste locuri pot fi asociate cu comisioane mai ridicate. Daca totusi ai nevoie urgent de o suma mica de bani, de exemplu, pentru un taxi sau mancare, poti folosi aceste servicii pana ajungi la un ATM sau o banca.

La fel de scumpe pot fi si hotelurile, care, de obicei, ofera acest serviciu clientilor lor. Insa daca ai ajuns la destinatie intr-o zi sau o perioada din zi cand bancile sunt inchise, te poti folosi de serviciul de schimb valutar pus la dispozitie de hotel.

 Cursul de schimb valutar

Acesta arata cat valoreaza suma de care dispui in moneda locala. Atunci cand schimbi bani, de fapt ii folosesti sa cumperi sau sa vinzi valut? la un anumit pret, care se numeste curs de schimb. Poti afla foarte usor cursul de schimb folosind aplicatii speciale, dar si din anunturile afisate la banci si casele de schimb valutar, precum si de pe platformele online specializate.

Aplicatiile concepute in acest scop pot sa indice cat valoreaza o anumita suma de bani intr-o moneda straina la cursul de schimb din ziua respectiva. Totusi, o astfel de aplicatie nu va oferi informatii despre toate comisioanele si taxele pe care le-ai putea plati in momentul in care schimbi bani. Astfel de aplicatii se gasesc online, inclusiv motorul de cautare Google dispunand de una. De asemenea, unele se pot descarca gratuit pe telefonul mobil, indiferent de tipul acestuia.

Nu in ultimul rand, o modalitate simpla de a afla preturile produselor in moneda din tara ta este calculatorul din telefon, dar pentru acest lucru ai nevoie in prealabil sa verifici cursul de schimb valutar online.

 Comisioanele de vanzare si cumparare

In momentul in care cumperi valuta, vei vedea la casa de schimb, hotel sau banca doua cursuri afisate. Diferenta dintre cursul de schimb pentru cumparare si vanzare de valuta este profitul obtinut de banca sau de firma respectiva. De asemenea, multe banci sau hoteluri aplica si o taxa in functie de suma de bani schimbata.

Cumpararea de valuta nu este o operatiune gratuita. De fiecare data cand schimbi bani, trebuie sa achiti un comision sau mai multe. De exemplu, daca vei alege sa scoti valuta de la un ATM, va trebui sa achiti comisionul impus pe operatiunea de schimb de banca respectiva, dar este posibil sa mai platesti si unul pe tranzactie, respectiv pentru faptul ca ai ales sa extragi suma de la acel bancomat. Comisioanele variaza de la banca la banca, motiv pentru care nu ar strica sa te informezi in prealabil despre cele practicate de bancile pe care le folosesti de obicei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie

    • Casarea mijloacelor fixe reprezinta procesul prin care activele imobilizate sunt scoase din functiune si eliminate din evidenta contabila a unei entitati deoarece sunt uzate fizic sau moral si devin nefunctionale sau inutilizabile din punct de vedere economic. Casarea se efectueaza pe baza unor documente justificative si respectand reglementarile legale in vigoare. In acest articol vom discuta despre procedura de casare a mijloacelor fixe si vom prezenta monografiile contabile aferente acestei...» citeste mai departe aici

  • Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie

    • Reactivarea unei firme inactive este un proces esential pentru reluarea activitatii economice si recastigarea drepturilor fiscale pierdute. Fie ca inactivitatea a fost cauzata de neconformitati fiscale sau de o suspendare voluntara a activitatii, este important ca antreprenorii sa inteleaga pasii necesari pentru repunerea firmei in legalitate. In acest articol, vom detalia procedura de reactivare a unei firme inactive, reglementarile cheie prevazute de legislatia fiscala si conditiile pe care...» citeste mai departe aici

  • [INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?

    • Atunci cand vrei sa iti deschizi o firma in Romania, trebuie sa te gandesti bine, mai inainte, la forma juridica pe care o vei adopta. Cele mai multe persoane se indreapta catre PFA sau SRL. Iar in acest articol vom vedea care sunt avantajele si dezavantajele acestor forme juridice, dar si o comparatie intre cele doua cu privire la urmatoarele aspecte: costurile de infiintare si administrare, responsabilitatile juridice, regimul fiscal, flexibilitatea activitatilor, dar si impactul asupra...» citeste mai departe aici

  • D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025

    • Prin Ordinul Comun nr. 299/455/435/729/2025, din 4 martie 2025, s-a legiferat noul model al declaratie 112, obligatoriu incepand cu declararea veniturilor aferente lunii martie 2025. Astfel, incepand cu declararea veniturilor lunii martie 2025, va fi folosit noul model al declaratiei 112.» citeste mai departe aici

  • SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T

    • Pentru modernizarea si eficientizarea controalelor fiscale autoritatile din Romania au implementat sistemul SAF-T. Chiar daca este utilizat deja de ceva timp, inca exista neclaritati cu privire la raportarea corecta si completa a stocurilor, mai ales in situatii complexe, cum ar fi cele care implica contracte internationale de tip "manufacturing toll" sau perioade tranzitorii in care stocurile sunt transferate intre entitati. In acest articol, vom vedea opinia specialistului cu privire la doua...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016