Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cesiune parti sociale. Impozite

30-Mai-2011
8093
Problema:
O societate cu raspundere limitata (societatea A), persoana juridica romana, detine parti sociale la o alta societate cu raspundere limitata (societatea B), persoana juridica romana, parti sociale reprezentand contributia societatii A la constituirea capitalului social initial al societatii B. Societatea B nu este listata la bursa. Societatea A detine aceste parti sociale ca fiind prima detinere la o valorea nominala de X Ron. Societatea A doreste sa instraineze aceste parti sociale catre societatea C, persoana juridica romana, societate cu raspundere limitata sau catre o persoana fizica romana. Valoarea de instrainare a partilor sociale Y este mai mare decat valoarea nominala, instrainarea realizandu-se prin intermediul unui contract de cesiune. Cum se calculeaza impozitul tranzactiei pentru societatea A si in sarcina cui revina plata acestuia (societatea A sau societatea C)?


Solutie:
Conform prevederilor art. 202 din Legea societatilor comerciale 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, partile sociale pot fi transmise intre asociati. Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociatii reprezentand cel putin 3 patrimi din capitalul social.

Cesiunea se poate face si la o valoare mai mare, convenita intre cedent si cesionar.

Cesiunea de parti sociale este o operatiune juridica care consta in transmiterea printr-un contract de cesiune a partilor sociale catre una sau mai multe persoane, asociate deja in societate sau straine de aceasta, care dobandesc astfel calitatea de asociati.


Hotararea adunarii asociatilor se depune in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata in registru si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

Oficiul registrului comertului transmite pe cale electronica Hotararea adunarii asociatilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.

Daca nu exista o opozitie, transmiterea partilor sociale se inscrie in registrul comertului si in registrul de asociati ai societatii.

Actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati sunt depuse la oficiul registrului comertului si sunt inregistrate.

In cadrul operatiunii de cesionare transmitatorul poarta denumirea de cedent, iar dobanditorul poarta denumirea de cesionar.

In situatia in care operatiunea de cesionare a partilor sociale are loc intre doua societati romane si din cesiune se inregistreaza un castig, se datoreaza impozit de 16% asupra profitului impozabil obtinut de cedent.

In speta prezentata, societatea A se va inregistra in evidenta contabila cu un venit din investitii financiare cedate societatii C si cu o cheltuiala reprezentand scoaterea din evidenta a valorii partilor sociale detinute la societatea B. Impozitul pe profit stabilit pentru intreaga activitate din perioada in care are loc cesiunea partilor sociale, inclusiv din aceasta operatiune, este datorat de societatea A. Societatea B are obligatia inregistrarii la oficiul registrului comertului a noului detinator de parti sociale.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016