Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributii obligatorii datorate de catre membrii unei intreprinderi familiale. Baza de calcul

01-Iun-2011
10413
Problema:
Unitatea este o Intreprindere familiala cu doi asociati in proportie de 50% fiecare. Asociatii nu sunt salariati la alta entitate. Am inteles eu bine ca au obligatii de plata si la casa de pensii si somaj in afara de CASS? Care sunt bazele de calcul pentru fiecare din cele trei obligatii de plata la BAS. Intreprindere familiala a fost infiintata in mai 2011.


Solutie:
Veniturile comerciale reprezinta venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente realizate potrivit art. 46 alin. (2) din Codul fiscal .

In baza art. 6 alin. 1) pct. IV lit.b) si c) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice membri ai intreprinderii familiale sunt asigurati obligatoriu in sistemul public de pensii daca realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 este de 2.022 lei.

Membrii intreprinderii familiale care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului sigurarilor sociale de stat sunt obligati sa se asigure personal pe baza declaratiei individuale de asigurare. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Sunt exceptati de la plata contributiei de asigurari sociale de stat membrii intreprinderii familiale care beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea 263/2010 sau daca se regasesc in una dintre urmatoarele situatii:
- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
- sunt functionarii publici;
- sunt cadre militare in activitate, soldati, gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil .
- isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
- sunt cadre militare trecute in rezerva, politisti, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.

Membrii intreprinderii familiale datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, stabilita prin lege.

Contributia lunara la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor veniturilor in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si venituri din:
a. venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b. venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;
c. venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d. indemnizatiile de somaj;
e. venituri din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f. venituri care sunt neimpozabile;
g. veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit.

Asadar, membrii intreprinderii familiale datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, chiar daca, in acelasi timp, se afla intr-una din situatiile mai sus prevazute la lit. a) ? g).

Contributia se vireaza trimestrial si se aplica asupra:

a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.

In cazul in care veniturile sunt determinate pe baza de norma de venit si contribuabilul beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota stabilita de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective.

Pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza. Aceasta vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.

Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu decizia de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere.
La expirarea termenului de 60 de zile, pentru sumele datorate si ramase neachitate se vor percepe majorari de intarziere conform procedurii instituite prin Codul de procedura fiscala.

Potrivit dispozitiilor art. 20 lit.c) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente se pot asigura facultativ in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile acestei legi.

In consecinta, contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj este facultativa pentru membrii intreprinderii familiale.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016