Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Donatie efectuata de o societate catre o autoritate publica. Studiu de caz

22-Aug-2019
5812

In ce conditii se poate preda o parte din teren construibil constand in spatii verzi amenajate si cai acces pietonal proprietate a unei societati comerciale ce construieste un ansamblu rezidential catre domeniul public, in speta primarie. Este vorba despre cedare catre primarie care nu plateste pentru astfel de cedari, ci administratorul doreste sa predea catre administratia locala aceste spatii. Multumesc.

Raspunsul specialistului

In ipoteza transferului proprietatii catre domeniul public, trebuie avute in vedere prevederile art. 863 lit. c) din Codul Civil ce reglementeaza modalitatile prin care un bun intra in proprietate publica.

Conform dispozitiilor acesteia, aplicabile in ipoteza descrisa, dreptul de proprietate publica se dobandeste prin donatie sau legat, acceptat in conditiile legii, daca bunul prin natura lui sau prin vointa dispunatorului, devine de uz, ori de interes public.

Pentru procedurile de instrainare se vor aplica dispozitiile din materia liberalitatilor din Codul Civil prevazute la art. 984 si urmatoarele: in ceea ce priveste forma, art. 1011 alin. (1) prevede ca donatia se incheie prin inscris autentic sub sanctiunea nulitatii absolute. De asemenea, art.1012 subliniaza ca in scop de informare a persoanelor care justifica existenta unui interes legitim, notarul care autentifica un contract de donatie are obligatia sa inscrie de indata acest contract in Registrul national notarial tinut in format electronic.

Conform art. 987 si art. 988 alin. (1) din Codul Civil, orice persoana poate face si primi liberalitati cu respectarea regulilor generale privind capacitatea. Potrivit art. 206, alin. (1), persoana juridica, printre care si societatile constituite conform Legii nr. 31/1990, poate avea orice drepturi si obligatii civile, afara de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot apartine decat persoanei fizice, spre deosebire de persoanele juridice fara scop lucrativ care pot avea doar acele drepturi si obligatii civile ce sunt necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau statut.

Prin urmare, daca societatea are capacitatea de a incheia acte, fara a exista vreo interdictie sau restrangeri ale capacitatii de exercitiu, aceasta poate efectua operatiuni de donatie catre o alta persoana, in acest caz, autoritatea publica locala. De asemenea, trebuie analizata capacitatea si limitele acesteia pentru administratorul societatii de a dispune de bunurile acesteia in conformitate cu actul constitutiv si cu eventualele limitari impuse de Adunarea generala a asociatilor.

Prin urmare, pentru a se preda terenul in cauza este obligatorie existenta capacitatii de exercitiu a dispunatorului si trebuie efectuate obligatiile de autentificare a operatiunii de donatie din proprietatea societatii in proprietatea administratiei locale si in final, acceptarea acesteia.

Cu privire la acceptarea donatiei in cazul analizat, vor fi incidente dispozitiile art. 291 alin. (3) lit. a) sau art. (5) din Codul administrativ aprobat prin O.U.G. nr. 57/2019, potrivit carora acceptarea donatiei de catre unitatile administrativ teritoriale se realizeaza de catre Consiliul local, respectiv in cazul legatelor cu sarcini cu majoritatatea ceruta de doua treimi din numarul consilierilor locali in functie.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016