
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
jur. Aurelian Opre
Uzand de dreptul constitutional (art. 115 din Constitutia Romaniei) si, intr-un final, de binecuvantarea Parlamentului, Guvernul ne-a facut cadou un pachet de... Ordonante de urgenta.
Fara a intentiona un comentariu amplu asupra acestui pachet legislativ, facem o scurta prezentare a actelor normative emise, atentionandu-va asupra faptului ca acestea au intrat in vigoare in 3 zile de la publicarea lor in Monitorul Oficial (art. 78 din Constitutie).
O.U.G. nr. 50/2008 (publicata in M.Of. nr. 327 din 25 aprilie 2008)
Actul normativ vizeaza instituirea unei taxe de poluare pentru autovehicule, scopul declarat fiind protejarea mediului impotriva poluarii. Un alt scop implicit a fost cel al armonizarii asa-numitei ?taxe de prima inmatriculare? cu legislatia comunitara, dar in special cu practica Curtii de Justitie a Comunitatii Europene, in caz contrar Romania riscand un stegulet rosu (procedura de infringement).
Nu sunt supuse impozitarii autovehiculele apartinand misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, autovehiculele destinate fortelor armate sau ale politiei, ambulante, cele confiscate sau intrate pe alte cai in proprietatea privata a statului etc. De aceste scutiri beneficiaza si persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sau cele care detin autovehicule istorice.
Taxa platita cu ocazia primei inmatriculari sau a repunerii in circulatie poate fi restituita cu ocazia scoaterii autovehiculului din circulatie prin prezentarea documentelor prevazute la art. 8 alin. (3) din Ordonanta.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023
Corelativ acestei facilitati, Guvernul a emis O.U.G. nr. 55/2008 (publicata in M.Of. nr. 339 din 1 mai 2008) care prevede masuri concrete de stimulare a reinnoirii parcului auto (scoaterea din circulatie a autovehiculelor care nu respecta normele de poluare).
Practic, fiecare persoana care scoate din circulatie un astfel de autoturism va primi un discount de 3.000 lei la achizitionarea unui autoturism nou.
O.U .G. nr. 52/2008 (publicata in M.Of. nr. 333 din 30 aprilie 2008)
Si de aceasta data scopul vizat a fost acela al armonizarii Legii nr. 31/1990 ? Legea societatilor comerciale ? republicata, cu Regulamentul CEE nr. 2.157/2001 privind statutul societatilor europene si Regulamentul CEE nr. 1.435/2003 privind statutul societatii cooperative europene.
Armonizarea a avut in vedere inclusiv Directiva 2005/56/CE privind fuziunea transfrontaliera a societatilor de capitaluri, dar si Directiva 2007/63/CE de modificare a Directivei 78/855/CEE si a Directivei 82/891/CEE privind intocmirea unui raport de expertiza independent in cazul fuziunii sau al divizarii unor societatii comerciale pe actiunii.
O.U.G. nr. 43/2008 (publicata in M.Of. nr. 308 din 21 aprile 2008)
Actul normativ completeaza O.U.G. nr. 37/2008 referitor la unele masuri financiare in domeniul bugetar, astfel ca de la data intrarii in vigoare, ordonatorii de credite ai autoritatilor si institutiilor publice ale administratiei centrale vor acorda tichete de masa sau tichete de cresa, conform Legii nr. 193/2006.
Chiar daca aceasta modificare are un usor iz electoral, ea realizeaza o uniformizare partiala intre ?regimul salarial? al angajatilor societatilor comerciale si cei din sectorul public. Spunem ca uniformizarea este doar partiala, deoarce, daca in cazul autoritatilor centrale acordarea tichetelor este obligatorie, in cazul institutiilor publice locale, textul Ordonantei foloseste expresia ?... pot acorda tichete-cadou...?. Nu trebuie sa uitam ca banii vin de la centru, astfel ca sunt toate sansele ca aceasta categorie de functionari publici sa ramana pe dinafara.
Intr-un alt sens, Ordonanta instituie un drept de preemtiune al autoritatilor publice locale cu privire la achizitionarea imobilelor considerate monumente istorice, incercandu-se prin aceasta dispozitie mentinerea patrimoniului cultural national in proprietatea statului.
O.U.G. nr. 44/2008 (publicata in M.Of. nr. 328 din 25.04.2008)
Ordonanta vizeaza activitatile economice desfasurate de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.
S-a avut in vedere uniformizarea procedurilor de autorizare a persoanelor fizice si a asociatiilor familiare care desfasoara activitati economice in mod independent, in baza Legii nr. 300/2004. Intentia declarata a Guvernului a fost aceea de reducere a birocratiei, combaterea coruptiei si scurtarea termenelor de eliberare a autorizatiilor.
Concret, se apreciaza ca prezentele dispozitii conduc la simplificarea procesului de autorizare si inregistrare a persoanelor care doresc sa desfasoare o activitate economica in una dintre cele mai simple forme, mutandu-se procedura de
autorizare/inregistrare de la primarii, in intregime, la Registrul comertului, ceea ce scurteaza etapele pe care trebuie sa le parcurga solicitantii.
O.U.G. nr. 49/2008 (publicata in M.Of. nr. 330 din 25.04.2008)
Actul normativ completeaza O.G. nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, la companiile nationale si la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome.
Entitatile vizate au obligatia sa vireze dividendele la institutia publica implicata, definita potrivit art. 3 lit. g) din O.G. nr. 88/1997, in termenul prevazut de Legea nr. 31/1990.
Sunt exceptate de la obligatia repartizarii profitului entitatile care se angajeaza, prin imprumuturi externe contractate fara garantia statului, sa nu distribuie dividende in situatia neindeplinirii anumitor parametri de performanta financiara sau a altor angajamente prevazute in aceste imprumuturi, precum si institutiile de credit cu capital integral sau majoritar de stat.
Deoarece se urmareste evitarea decapitalizarii acestor entitati, in cazul institutiilor de credit cu capital integral sau majoritar de stat, acestea isi pot majora capitalul social prin utilizarea (capitalizarea) profitului net al societatii pe perioada 2008-2013.
O.U.G. nr. 53/2008 (publicata in M.Of. nr. 333 din 30.04.2008)
Prin aceasta Ordonanta se modifica Legea nr. 656/ 2002 pentru prevenirea spalarii banilor si finantarea actelor de terorism.
In fapt, si de aceasta data normele interne sunt armonizate cu cele comunitare, in speta cu Directiva 2005/60/CE.
Principala modificare de care trebuie sa tina seama persoanele vizate (enumerate la art. 8 din Legea nr. 656/ 2002) consta in majorarea plafonului sumelor urmarite de la 10.000 euro la 15.000 euro.
De la lucrul in echipa, Guvernul a trecut la lucrul pe ?ateliere?, astfel ca, in paralel, Ministerul Economiei si Finantelor a emis o serie de ordine cu caracter fiscal, pe care vi le prezentam succint mai jos:
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Proiect de Ordin ANAF. OUG 114 modifica Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in Contul UnicEsalonarea la plata a datoriilor in 2013 | Ce sfaturi dau autoritatileOperatorii economici care au optat pentru utilizarea E-Factura sunt inscrisi in sistem incepand cu data de 1 a lunii urmatoare transmiterii F084ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna MAI 2021Cifra de afaceri 0 in anumite luni. Cum se acorda scutirile prevazute de OUG 114Ultimele articole
Este oficial! Suma de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie poate fi utilizata pana pe 31 martie 2024, conform OUG 101/2023Controale antifrauda: Sanctiuni contraventionale de peste 8,3 milioane de lei aplicate de inspectorii DGAFBuletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 23 octombrie -10 noiembrie 2023Regulile E-Factura, modificate prin Legea 296/2023. Vezi TOATE schimbarile care au intrat in vigoare din 11 noiembrie 2023Legislatia e-Factura, neclara: Facturi dublate si amenzi nelimitate, doar cateva dintre aspectele asupra carora CCF vrea lamuririArticole similare
Facturile pe hartie vor DISPAREA din 2022 si toate firmele vor trece la facturare digitala. Iata cum sa te familiarizezi cu sistemul RO e-FacturaCase de marcat electronice fiscale neutilizate. Nu exista exceptii de la obligatia depunerii formularului F4109Regim bon fiscal. Cheltuieli deductibile in limita a 100 de leiPersoanele fizice ? supuse unor verificari speciale ( partea II )Din 1 iunie 2022 firmele trebuie sa transmita in Revisal modificarile salariale intervenite prin Legea 135/2022Ultimele articole
Lista contraventiilor care vor iesi de sub Legea preveniriiSituatii in care firmele sunt OBLIGATE la auditarea situatiilor financiare, desi nu indeplinesc conditiile de marimeIn atentia contribuabililor care au achitat si NU au beneficiat pana in prezent de restituirea taxelor autoTratament fiscal-contabil pentru achizitii de bunuri si servicii fara documente fiscaleE-Factura in 2023: Care sunt elementele principale ale facturii electroniceArticole similare
Au aparut documentele necesare PFA-urilor care beneficiaza de Somaj Tehnic in 2022Noutati fiscale prevazute de OUG nr. 168/2022: impozit pe venit, contributii sociale, salariu minim, case de marcat electroniceAmendamentul PNL pentru respingerea OUG privind TVA Split a fost respins de Comisia de buget-finanteCodul fiscal 2011 - Titlul VII (partea a IX-a)Ce spune Voinea despre noua masura privind creditul fiscalUltimele articole
E-Transport: Se modifica LISTA bunurilor cu risc fiscal ridicat. Ce produse au fost adaugate?Inregistrare fiscala la ANAF: Fiscul modifica, printr-un nou Proiect de Ordin, formularele 010, 013, 015, 016, 700Buletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 23 octombrie -10 noiembrie 2023Regulile E-Factura, modificate prin Legea 296/2023. Vezi TOATE schimbarile care au intrat in vigoare din 11 noiembrie 2023Legislatia e-Factura, neclara: Facturi dublate si amenzi nelimitate, doar cateva dintre aspectele asupra carora CCF vrea lamuririSfaturi de la experti
Locatiune/inchiriere sau locatie de gestiune
Intrebare: In cadrul contului 612 "Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile" se introduc conturile analitice: 6121"Cheltuieli cu redeventele", 6122 "Cheltuieli cu locatiile de gestiune", 6123 "Cheltuieli cu chiriile"....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Venituri din servicii sau alte operatiuni realizate cu persoane nerezidente
Intrebare: Avem o factura de prestari servicii emisa de un operator din spatiul UE (Bulgaria) in lei constand in plata conform unui acord de asociere intre societatea noastra si alte 2 societati (ambele inregistrate in Bulgaria in scopuri de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozitare PFA in 2024: venituri din dividende, chirii si activitati independente
Plafon plati numerar 2023: Care este plafonul de casa pentru o societate cu mai multe casierii?
SGR Romania. Studii de caz utile oricarui contabil cu privire la Sistemul Garantie-Returnare
E-Transport: Se modifica LISTA bunurilor cu risc fiscal ridicat. Ce produse au fost adaugate?