Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile reguli din 2015 pentru situatiile financiare

06-Ian-2015
4914

Incepand cu 1 ianuarie 2015 a intrat in vigoare OMFP nr. 1802/2014, prin care se aproba reglementarile contabile conforme cu Directiva nr. 34/2013 privind contabilitatea.



Astfel, ca modificari importante retinem reclasificarea entitatilor economice in categoriile microentitati, entitati mici, entitati mijlocii si mari (fiecare va intocmi situatii financiare prescurtate sau cu mai multe componente) si transpunerea in legislatia nationala a mai multor standarde IFRS fata de cele deja existente.

In ce priveste clasificarea operatorilor economici in functie de cifra de afaceri si active, HotNews.ro reda noua clasificare:

Microentitatile sunt entitatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a)totalul activelor: 350 000 EUR;

b)cifra de afaceri neta: 700 000 EUR;
c)numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.

Entitatile mici sunt entitatile care, la data bilantului, nu se incadreaza in categoria microentitatilor si care nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii, anunta aceeasi sursa, citand noile reglementari:

a)totalul activelor: 4 000 000 EUR;
b)cifra de afaceri neta: 8 000 000 EUR;
c)numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a)totalul activelor: 4 000 000 EUR;
b)cifra de afaceri neta: 8 000 000 EUR;
c)numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Conform aceleiasi surse, aceste criterii de clasificare se au in vedere la stabilirea formatului situatiilor financiare anuale si a numarului de componente ale acestor situatii financiare.

Referitor la standardele de contabilitate internationala pe care le regasim transpuse in noile reglementari contabile fata de cele deja existente, HotNews.ro precizeaza ca, parcurgand noile reglementari contabile, fata de prevederile existente anterior, regasim transpuse distinct urmatoarele standarde de contabilitate internationala:
- IAS28 Investitii in entitati asociate - acestea sunt regasite in sectiunea de Investitii nete in entitati straine.
- IAS23 Costurile indatorarii - acestea sunt regasite in sectiunea Costurile cu realizarea unor active imobilizate.
- IAS40 Investitii imobiliare. Actul normativ adopta o procedura distincta de contabilizare a investitiilor imobiliare fata de celelalte active ale societatii.
- IAS41 Agricultura. Regasim transpusa in legislatia nationala notiunea de active biologice, atat sub forma imobilizarilor de active biologice cat si a stocurilor de productia agricola - active biologice productie animala.
- IFRS6 Explorarea si evaluarea resurselor minerale. Legiuitorul a transpus in legislatia nationala evaluarea resurselor minerale, detaliind principiile de recunoastere in contabilitate atat pe structura de active necorporale cat si pe structura de active corporale.


"Situatiile financiare anuale au in continuare ca obiectiv prezentarea imaginii fidele a activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului entitatii. Cu toate acestea, observam si tendinta de transpunere in legislatie a unor elemente normative pentru intocmirea situatiilor financiare anuale conforme cu un cadru de reglementare", noteaza aceeasi sursa.

Conform documentului, sunt recunoscute urmatoarele principii contabile:

a. Principiul intangibilitatii bilantului. In opinia noastra, consacrarea acestui principiu este un lucru excelent, tinand cont ca se pastreaza procedura de corectare a erorilor contabile la data constatarii lor.
b. Principiul contabilitatii de angajamente - acesta ne obliga sa inregistram in evidentele contabile tranzactiile la data la care acestea se produc si nu pe masura incasarilor sau platilor generate de acestea.
c. Principiul permanentei metodelor - acesta obliga entitatea sa utilizeze politici si metode contabile in mod consecvent de la un exercitiu financiar la altul;
d. Principiul prudentei - acesta obliga entitatea sa nu supraevalueze activele si veniturile si sa nu subevalueze datoriile si cheltuielile.
e. Principiul necompensarii. Compensarile intre elementele de activ si datorii, respectiv intre venituri si cheltuieli sunt interzise.
f. Principiul evaluarii separate a elementelor de activ si datorii - acest principiu ne obliga la analiza distincta a componentelor elementelor de activ si pasiv cand se efectueaza evaluari.
g. Principiul evaluarii la costul de achizitie sau costul de productie. inregistrarea in evidenta contabila a elementelor patrimoniale se efectueaza de regula pe baza costului de achizitie sau de productie. Eventualele exceptii sunt permise numai in conformitate cu actualele reglementari.
h. Principiul pragului de semnificatie. O entitate se poate abate de la reglementarile privind modul de prezentare a informatiilor doar cand acestea sunt nesemnificative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T

    • Daca ai decis sa inchizi o firma, este esential sa stii ca procesul de lichidare nu inseamna doar radierea din Registrul Comertului, ci presupune si indeplinirea unor obligatii fiscale clare fata de ANAF. Printre acestea, se numara depunerea Declaratiei 101 privind impozitul pe profit, precum si, dupa caz, fisierul SAF-T (D406) pentru perioada de lichidare. In acest articol explicam, pe scurt si cu trimitere la temeiul legal pana cand se depune Declaratia...» citeste mai departe aici

  • [SANCTIUNI E-TVA din 1 iulie 2025] Ce risti daca nu raspunzi la notificarea de conformare si PROCEDURA de LUCRU

    • Incepand cu 1 iulie 2025, notificarile de conformare RO e-TVA devin obligatorii pentru toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA. Conform prevederilor OUG nr. 70/2024, lipsa unui raspuns complet si in termen poate atrage sanctiuni, inclusiv etichetarea contribuabilului ca avand risc fiscal ridicat. In acest articol detaliem ce presupune aceasta obligatie, ce consecinte pot aparea in caz de neconformare si care este procedura oficiala de lucru impusa de ANAF. » citeste mai departe aici

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie

    • Notificarea de conformare E-TVA este documentul prin care ANAF solicita contribuabililor explicatii privind diferentele dintre decontul de TVA depus (D300) si decontul precompletat RO e-TVA generat automat de sistem. In termen de 20 de zile de la data primirii notificarii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita ca raspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • [E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti

    • Facturarea electronica a generat in practica probleme greu de anticipat. Firmele s-au confruntat brusc cu o schimbare radicala a modului lor de lucru, ceea ce a generat instantaneu o multime de situatii foarte dificil de gestionat. Ca urmare, intrebarile au inceput sa curga. Multe dintre aceste intrebari sunt foarte specifice, de genul: „Oare societatea mea, cu codul CAEN X, care comercializeaza produsele Y catre clientii Z, trebuie sa emita facturi electronice?”. Altele sunt...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016