Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nou: se modifica sistemul de impunere pentru microintreprinderi

29-Nov-2011
4095
Contribuabilii persoane juridice romane care platesc impozit pe veniturile microintreprinderilor vor efectua o procedura modificata care se aplica in cazul in care volumul veniturilor depaseste plafonul de 100.000 de euro.

Astfel, in situatia in care, in cursul anului fiscal, microintreprinderile realizeaza venituri mai mari de 100.000 de euro, acestea vor plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea ca in perioada urmatoare sa mai poata opta pentru acest sistem de impunere. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita de 100.000 euro.

Important! Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro (100.000) este cel de la inchiderea exercitiului financiar precedent.

In acest caz, contribuabilii vor instiinta organul fiscal unde sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe cu privire la modificarea tipului de impozit datorat (de la impozit pe venit microintreprindere la impozit pe profit) prin depunerea formularului 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Impozitul pe profit datorat de contribuabili incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita de 100.000 euro, reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.


Termenul de declarare si de plata a impozitului pe profit este pana la 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza. Declararea se face in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs, la randul 2 "Impozit pe profit datorat de persoane juridice romane".

Veniturile luate in calcul la stabilirea limitei de 100.000 euro sunt veniturile din orice sursa, din care se scad veniturile: aferente costurilor serviciilor in curs de executie; din productia de imobilizari corporale si necorporale; din subventii de exploatare; din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare; rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil; realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Baza legala: art. 112 indice (6-10) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare; Hotararea Guvernului Romaniei nr. 150/2011 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, precum si pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 150/2011; art. 112 indice (1-10) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016