Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod fiscal anuleaza multe taxe. Ce parere are FMI-ul?

24-Feb-2015
2403

Nu ne este noua vechea atitudine a FMI-ului legata de masurile pe care Romania a incercat sa le adopte de-a lungul timpului in domeniul fiscal. Sfaturile au fost, in general, de aplicare a unor masuri in asa fel incat sa nu fie afectat bugetul, sa nu creasca datoriile existente si sa nu influenteze negativ cresterea economica.



In ce priveste noile masuri de relaxare fiscala, aceeasi atitudine prevazatoare se pastreaza din partea Fondului Monetar International care atrage atentia ca aceste reduceri trebuie analizate cu grija, institutia aratand ca este dispusa sa dezbata aceste modificari cu Guvernul, scrie money.ro.

Va reamintim ca proiectul noului Cod fiscal propune reducerea TVA-ului la 20% incepand din 2016, anulare aimpozitului pe constructiile speciale, reducerea cotei unice de impozitare la 14% din ianuarie 2019, reducerea contributiilor de asigurari sociale si multe alte modificari asupra carora trebuie sa existe si certitudinea ca pot fi sustinute.

Cu toate ca Guvernul isi bazeaza estimarile si sustinerea acestor masuri pe cresterea economiei in anii urmatori, presedintele Klaus Iohannis a atras recent atentia asupra faptului ca e important ca guvernul sa explice cum anume vor fi sustinute aceste masuri.

In paralel, consultantii spun de ce incurajarea consumului privat nu poate fi vazuta ca o masura de crestere a economiei si ca nu acesta este un motor pe care noile masuri sa isi poata baza implementarea.

In ce priveste reducerea TVA, economistii sunt de parere ca, in general, preturile nu vor scadea deoarece comerciantii se vor gandi la profit, nu la scaderea preturilor pentru consumatorul de rand.

In prezent, Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, acord care expira in luna septembrie si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent, reaminteste money.ro.

In ce priveste acordul FMI pentru masurile din noul Cod fiscal, ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat, potrivit sursei de mai sus, ca nu a cerut acordul Fondului, argumentand totodata ca noul Cod Fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • [SANCTIUNI E-TVA din 1 iulie 2025] Ce risti daca nu raspunzi la notificarea de conformare si PROCEDURA de LUCRU

    • Incepand cu 1 iulie 2025, notificarile de conformare RO e-TVA devin obligatorii pentru toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA. Conform prevederilor OUG nr. 70/2024, lipsa unui raspuns complet si in termen poate atrage sanctiuni, inclusiv etichetarea contribuabilului ca avand risc fiscal ridicat. In acest articol detaliem ce presupune aceasta obligatie, ce consecinte pot aparea in caz de neconformare si care este procedura oficiala de lucru impusa de ANAF. » citeste mai departe aici

  • Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T

    • Daca ai decis sa inchizi o firma, este esential sa stii ca procesul de lichidare nu inseamna doar radierea din Registrul Comertului, ci presupune si indeplinirea unor obligatii fiscale clare fata de ANAF. Printre acestea, se numara depunerea Declaratiei 101 privind impozitul pe profit, precum si, dupa caz, fisierul SAF-T (D406) pentru perioada de lichidare. In acest articol explicam, pe scurt si cu trimitere la temeiul legal pana cand se depune Declaratia...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie

    • Notificarea de conformare E-TVA este documentul prin care ANAF solicita contribuabililor explicatii privind diferentele dintre decontul de TVA depus (D300) si decontul precompletat RO e-TVA generat automat de sistem. In termen de 20 de zile de la data primirii notificarii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita ca raspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare...» citeste mai departe aici

  • [E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti

    • Facturarea electronica a generat in practica probleme greu de anticipat. Firmele s-au confruntat brusc cu o schimbare radicala a modului lor de lucru, ceea ce a generat instantaneu o multime de situatii foarte dificil de gestionat. Ca urmare, intrebarile au inceput sa curga. Multe dintre aceste intrebari sunt foarte specifice, de genul: „Oare societatea mea, cu codul CAEN X, care comercializeaza produsele Y catre clientii Z, trebuie sa emita facturi electronice?”. Altele sunt...» citeste mai departe aici

  • [IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Colaborarea cu platforme internationale precum Bolt atrage o serie de implicatii fiscale importante pentru contribuabilii din Romania. De aceea este esential sa intelegem corect tratamentul fiscal aplicabil veniturilor, comisioanelor si serviciilor achizitionate din strainatate. In acest articol abordam principalele obligatii declarative si de plata ce revin contribuabililor romani care colaboreaza cu Bolt, inclusiv aspecte legate de TVA, impozitul pe veniturile nerezidentilor si declaratiile...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016