Noutati fiscale: Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa
In vederea automatizarii procesului de evidenta a sigiliilor de protectie a masinilor de casa si control eliberate furnizorilor si Inspectoratelor Fiscale de Stat teritoriale, la data de 15 noiembrie anul curent va avea loc lansarea pilot a SIA "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala".
Sistemul dat reprezinta un
instrument de monitorizare pentru Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, facilitand activitatile ce tin de inregistrare si auditul evidentei sigiliilor aplicate pe masinile de casa si control (in continuare MCC). Specificam, ca sigiliu de protectie sub forma de eticheta adeziva cu elemente de identificare, inclusiv emblema Serviciului Fiscal de Stat si/sau sigla SFS sunt aplicate de organul fiscal la sigilarea anumitor elemente (de regula carcasa) ale MCC.
Procedura de fixare a sigiliului pe MCC vizeaza protectia acestora contra actiunilor exterioare nesanctionate.
In contextul celor relatate, mentionam ca elaborarea si implementarea serviciului "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala" deriva din necesitatea de a asigura formarea unei baze de date unice, ce ar permite evidenta in format electronic a ansamblului de informatii despre sigiliile aplicate de furnizor si organul fiscal pe MCC. in acest mod, sistemul va servi drept suport electronic, automatizat pentru IFPS la eliberarea sigiliilor catre furnizor si IFS teritoriale, dar si pentru organele fiscale teritoriale la introducerea datelor de pe sigiliile fixate (ale furnizorului si IFS teritoriale) pe MCC.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
CASS pentru PFA reactivat Un PFA suspendat la Registru Comertului pana la 01.09.2024 pentru crestere copil, cu reactivarea PFA-ului incepand cu 01.09.2024 realizeaza venituri nete de 15.000 lei in cele 4...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Masuri de simplificare Societate comerciala, platitoare de TVA, doreste sa vanda un teren intravilan construibil la o alta societate, si ea platitoare de TVA. Este obligatoriu taxare inversa sau se poate...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Sistemul este destinat inspectorilor fiscali din cadrul IFPS si a oficiilor fiscale teritoriale, responsabili de eliberarea si respectiv aplicarea nemijlocita a sigiliilor.
Astfel, persoanele care elibereaza sigiliile de protectie a MCC catre furnizor si IFS teritoriale, prin intermediul registrului mentionat vor avea posibilitatea de: - inregistrare in format electronic a sigiliilor eliberate catre furnizor si oficiile fiscale teritoriale;
- vizualizare a informatiei privind sigiliile eliberate.
Simultan in sarcina inspectorilor fiscali din cadrul IFS teritoriale, care aplica sigiliile de protectie pe MCC, le revine:
* completarea formularului de inregistrare a sigiliului aplicat in sistemul informational automatizat sus numit;
* indeplinirea formularului de inregistrare a sigiliului anulat; De asemenea, categoria data de utilizatori a registrului electronic vor putea vizualiza datele despre MCC si cele privind sigiliile aplicate, fie anulate.
Este necesar de specificat ca SIA "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala" prin interactiunea cu sistemul de rapoarte online "Intrare autorizata", va permite functionarilor fiscali, in limita drepturilor acordate, generarea si vizualizarea rapoartelor operative, analitice si statistice pentru diferite perioade si sub diverse aspecte, reprezentind un avantaj incontestabil al sistemului lansat.
Modelul functional al sistemului este format din urmatoarele activitati: - Transmiterea in sistem (in timp real) a datelor sigiliilor eliberate, aplicate si anulate pe MCC;
- Stocarea datelor despre sigiliile eliberate, aplicate si anulate pe MCC in baza de date a sistemului;
- Prelucrarea datelor, generarea rapoartelor operative, statistice si analitice;
- Auditul sistemului.
Intretinerea si administrarea registrului electronic "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala" va fi asigurata de intreprinderea de Stat "Fiscservinform" - administratorul tehnico-tehnologic al Serviciului Fiscal de Stat.
"SIA "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala" este parte componenta a sistemului informational al SFS, si anume a serviciului "Biroul virtual al contribuabilului", ce poate fi accesat pe portalul servicii.fisc.md.
Scopul de baza al respectivului sistem informational consta in colectarea datelor privind sigiliile aplicate de furnizori si IFS teritoriale, respectiv utilizarea acestor date in procesul de gestiune fiscala. Beneficiile utilizarii serviciului dat se refera la automatizarea evidentei, dar si viteza inalta de stocare a informatiilor despre sigiliile de protectie a MCC inregistrate de catre inspectorii fiscali.
Elaborarea si lansarea registrului electronic "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala" urmareste in primul rind realizarea obiectivelor strategice care vizeaza modernizarea si reformarea actului de administrare fiscala din Republica Moldova.", mentioneaza Vitalie Coceban, administratorul I.S. "Fiscservinform".
Pentru informatii suplimentare privind utilizarea sistemului informational nominalizat, apelati cu incredere Centrul de Asistenta si Contact al intreprinderii de Stat "Fiscservinform" la numarul de telefon: (022) 822222.
Sursa: servicii.fisc.md
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<