Noutati fiscale: Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa
In vederea automatizarii procesului de evidenta a sigiliilor de protectie a masinilor de casa si control eliberate furnizorilor si Inspectoratelor Fiscale de Stat teritoriale, la data de 15 noiembrie anul curent va avea loc lansarea pilot a SIA "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala".
Sistemul dat reprezinta un
instrument de monitorizare pentru Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, facilitand activitatile ce tin de inregistrare si auditul evidentei sigiliilor aplicate pe masinile de casa si control (in continuare MCC). Specificam, ca sigiliu de protectie sub forma de eticheta adeziva cu elemente de identificare, inclusiv emblema Serviciului Fiscal de Stat si/sau sigla SFS sunt aplicate de organul fiscal la sigilarea anumitor elemente (de regula carcasa) ale MCC.
Procedura de fixare a sigiliului pe MCC vizeaza protectia acestora contra actiunilor exterioare nesanctionate.
In contextul celor relatate, mentionam ca elaborarea si implementarea serviciului "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala" deriva din necesitatea de a asigura formarea unei baze de date unice, ce ar permite evidenta in format electronic a ansamblului de informatii despre sigiliile aplicate de furnizor si organul fiscal pe MCC. in acest mod, sistemul va servi drept suport electronic, automatizat pentru IFPS la eliberarea sigiliilor catre furnizor si IFS teritoriale, dar si pentru organele fiscale teritoriale la introducerea datelor de pe sigiliile fixate (ale furnizorului si IFS teritoriale) pe MCC.
Sistemul este destinat inspectorilor fiscali din cadrul IFPS si a oficiilor fiscale teritoriale, responsabili de eliberarea si respectiv aplicarea nemijlocita a sigiliilor.
Astfel, persoanele care elibereaza sigiliile de protectie a MCC catre furnizor si IFS teritoriale, prin intermediul registrului mentionat vor avea posibilitatea de: - inregistrare in format electronic a sigiliilor eliberate catre furnizor si oficiile fiscale teritoriale;
- vizualizare a informatiei privind sigiliile eliberate.
Simultan in sarcina inspectorilor fiscali din cadrul IFS teritoriale, care aplica sigiliile de protectie pe MCC, le revine:
* completarea formularului de inregistrare a sigiliului aplicat in sistemul informational automatizat sus numit;
* indeplinirea formularului de inregistrare a sigiliului anulat; De asemenea, categoria data de utilizatori a registrului electronic vor putea vizualiza datele despre MCC si cele privind sigiliile aplicate, fie anulate.
Este necesar de specificat ca SIA "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala" prin interactiunea cu sistemul de rapoarte online "Intrare autorizata", va permite functionarilor fiscali, in limita drepturilor acordate, generarea si vizualizarea rapoartelor operative, analitice si statistice pentru diferite perioade si sub diverse aspecte, reprezentind un avantaj incontestabil al sistemului lansat.
Modelul functional al sistemului este format din urmatoarele activitati: - Transmiterea in sistem (in timp real) a datelor sigiliilor eliberate, aplicate si anulate pe MCC;
- Stocarea datelor despre sigiliile eliberate, aplicate si anulate pe MCC in baza de date a sistemului;
- Prelucrarea datelor, generarea rapoartelor operative, statistice si analitice;
- Auditul sistemului.
Intretinerea si administrarea registrului electronic "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala" va fi asigurata de intreprinderea de Stat "Fiscservinform" - administratorul tehnico-tehnologic al Serviciului Fiscal de Stat.
"SIA "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala" este parte componenta a sistemului informational al SFS, si anume a serviciului "Biroul virtual al contribuabilului", ce poate fi accesat pe portalul servicii.fisc.md.
Scopul de baza al respectivului sistem informational consta in colectarea datelor privind sigiliile aplicate de furnizori si IFS teritoriale, respectiv utilizarea acestor date in procesul de gestiune fiscala. Beneficiile utilizarii serviciului dat se refera la automatizarea evidentei, dar si viteza inalta de stocare a informatiilor despre sigiliile de protectie a MCC inregistrate de catre inspectorii fiscali.
Elaborarea si lansarea registrului electronic "Evidenta trasabilitatii sigiliilor de protectie aplicate masinilor de casa si control cu memorie fiscala" urmareste in primul rind realizarea obiectivelor strategice care vizeaza modernizarea si reformarea actului de administrare fiscala din Republica Moldova.", mentioneaza Vitalie Coceban, administratorul I.S. "Fiscservinform".
Pentru informatii suplimentare privind utilizarea sistemului informational nominalizat, apelati cu incredere Centrul de Asistenta si Contact al intreprinderii de Stat "Fiscservinform" la numarul de telefon: (022) 822222.
Sursa: servicii.fisc.md
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea si reparatia autovehiculelor, inclusiv politele de asigurare, cad in sarcina societatii comerciale. Avand in vedere ca politele de asigurare (RCA, Casco) sunt eliberate pe numele proprietarului, aceste pot fi considerate, pentru societatea comerciala, cheltuieli...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu care are contractul de mandat la SRL) a luat urmatoarele concedii medicale: 13-15.02.2023; 27-30.06.2023; 18-18.08.2023 si 23.10.2023. Aceste concedii medicale nu le-a prezentat la firma unde are contractul de mandat, am aflat de ele doar acum. Ce solutie este cel mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor << E-factura in cazul facturarii catre asociatii de proprietari
Intrebare: O SRL microintreprindere neplatitoare de tva factureaza doar catre asociatii de proprietari (care au cod fiscal), dar si catre asociatii de locatari (care nu au cod fiscal) prestari servicii pe baza de abonament. Va rugam sa ne spuneti daca: 1. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de proprietari (care au cod in sistemul RO e-Factura 2. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de locatari (care nu au cod fiscal) in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cabinet de avocatura. Inregistrare in scopuri de TVA. Vanzare imobil
Intrebare: O PFA avocat functioneaza ca si cabinet de avocatura. A achizitionat in 2002 de la o persoana fizica un apartament. La achizitie nu s-a dedus tva. Apartamentul a fost inregistrat pe cabinet, fiind folosit ca si sediu. Lunar s-a inregistrat amortizare. Acum se vinde apartamentul catre persoana fizica titularul PFA-ului. Factura s-a intocmit fara tva si fiind persoana afiliata pretul de vanzare a fost pretul pietei stabilit de catre un expert prin raport de expertiza. Acest venit din vanzarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal venituri din actiuni ocazionale in cazul unei ONG
Intrebare: O ONG fara scop patrimonial are ca obiect intrajutorare umana prin sprijinirea finantarii de servicii medicale acordate persoanelor care au nevoie de asistenta sociala. ONG poate desfasura si activitati economice directe, daca acestea au caracter accesoriu in legatura cu scopul principal? In acest scop veniturile principale obtinute sunt din sponsorizari, donatii si redirectionari din impozitul de 3.5 (D230). Pe langa aceste venituri, ONG organizeaza ocazional si diferite evenimente caritabile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Arhivare
Intrebare: Anul acesta in ianuarie a fost modificata Legea 36 privind pastrarea documentelor financiar contabile. Aceasta se aplica incepand cu documentele anului 2023 sau se aplica si pentru documentele anilor precedenti, de exemplu ultimul an pe care am fi obligati sa il pastram este 2018?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –