Raportul Special
realizat de specialisti
"O persoana care detine PFA cu norma de venit este si salariat cu norma intreaga. La depunerea declaratiei unice beneficiaza de scutire din norma de venit pentru calcul impozit? Ca exemplu norma de venit este de 34.000 lei. Cum completez Declaratia Unica? Daca are scutire 50% deci venitul pentru calcul impozit va fi de 17.000 lei, atunci tot cei 17.000 se vor lua in calcul la stabilirea limitei pentru CAS si CASS?", intreaba unul dintre cititorii nostri, Raspuns la aceste intrebari veti gasi in raspunsul oferit de specialistul nostru, in cele ce urmeaza.
Potrivit art. 690 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
"Contribuabilii pot ajusta normele anuale de venit de la alin. (4) in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Ajustarea normelor anuale de venit se realizeaza de catre contribuabil prin aplicarea coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti, asupra normelor anuale de venit".
In Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, este dat si un exemplu privind modul de calcul al impozitului pe venit, in conditiile ajustarii normei:
Exemplu privind ajustarea normei de venit si stabilirea impozitului datorat:
O persoana fizica realizeaza venituri ca urmare a desfasurarii unei activitati independente (croitorie) pentru care norma anuala de venit este de 23.000 lei.
Persoana fizica este salariata cu norma intreaga si urmeaza cursurile unui institut de invatamant superior si are un salariat.
Coeficientii de corectie, publicati de catre directiile generale regionale ale finantelor publice si a municipiului Bucuresti, sunt urmatorii:
Manual de politici contabile - Stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
a) In sensul majorarii, coeficientul de ajustare pentru faptul ca persoana fizica are un salariat este de 25%.
b) In sensul reducerii normei anuale de venit:
Stabilirea normei anuale de venit prin ajustare:
a) majorarea normei anuale de venit = 23.000 lei x 25% = 5.750 lei
b) reducerea normei anuale de venit (se alege un singur coeficient, in cota cea mai mare, respectiv 60%)
(23.000 lei 5.750 lei) x 60% = 17.250 lei
Venitul net anual este in suma de 11.500 lei (23.000 lei 5.750 lei - 17.250 lei)
Impozitul aferent se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual, astfel:
Impozit datorat = 11.500 lei x 10% = 1.150 lei
Referitor la CAS, potrivit art 148 alin 4 din Codul fiscal:
"Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei prevazuta la art. 120".
"In aplicarea art. 148 din Codul fiscal, venitul net/brut anual estimat pentru anul in curs este venitul determinat potrivit prevederilor titlului IV - Impozitul pe venit din Codul fiscal. Daca persoanele fizice realizeaza venituri din mai multe surse din activitati independente si/sau drepturi de proprietate intelectuala venitul net estimat pentru anul curent se stabileste prin insumarea veniturilor nete estimate din fiecare sursa si/sau categorie de venit, dupa cum urmeaza:
b) valoarea normelor de venit, determinate dupa ajustarea prevazuta la art. 69 alin. (10) din Codul fiscal (pct 7 alin. (1) lit. b) din norme)".
Asadar, se datoreaza CAS numai daca se estimeaza obtinerea de venituri (dupa ajustare) mai mari de 12 salarii minime brute pe tara.
Persoanele fizice care estimeaza pentru anul in curs venituri nete cumulate sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara nu datoreaza contributia, dar pot opta pentru plata acesteia.
Persoanele fizice care datoreaza contributia, precum si cele care opteaza pentru plata acesteia isi aleg o valoare, reprezentand baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, cel putin egala cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, care constituie "venitul ales".
Referitor la CASS, potrivit art 170 alin. (1) din Codul fiscal:
"Persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei prevazuta la art. 120".
Potrivit normelor metodologice: "Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazuta la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza:
venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 68 1 si 69, dupa caz".
Asadar, in cazul CASS se aplica aceeasi regula ca si in cazul CAS, se va lua in calcul venitul estimat sau realizat dupa ajustarea normei.
Potrivit art. 170 alin. (4) din Codul fiscal:
"Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120".
In concluzie, la stabilirea plafonului pentru CAS si CASS (in functie de care se stabileste daca PFA datoreaza contributii sociale) se vor lua in calcul normele de venit rezultate dupa ajustare.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
E-Factura. Cum trebuia procedat de la 1 ianuarie 2024Cererea de anulare a accesoriilor poate fi depusa prin SPV pana pe 31 ianuarie 2022Proiect: Situatiile financiare NU vor mai fi depuse fara un certificat de competenta. Persoane EXCEPTATE de la regulaGuvernul propune noi reguli pentru CAS si CASS: introducerea plafonului de 36 salarii si eliminarea scutirilor pentru anumiti angajatiModalitatea sigura prin care primiti raspuns la orice intrebare legata de fiscalitateUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriSAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406SRL, PFA, II, IF care isi actualizeaza codul CAEN din 1 ianuarie 2025. Ce trebuie sa stie, conform noii proceduriCum vor trece la impozit pe profit firmele care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro al regimului microNoutati fiscale 2025. Care este regimul amenzilor in sistemul e-TVAArticole similare
Impozitarea veniturilor din activitati agricole. O analiza a legislatiei cu exemple practiceCalendar ANAF. 10 declaratii trebuie depuse la fisc pana pe 27 mai 2024Impozitul HORECA va fi eliminat din 2023. Firmele au la dispozitie doua optiuni de plata: impozit micro sau impozit pe profitComunicat privind activitatile independente care pot fi impozitate la NORMA DE VENITStabilirea venitului net anual pe baza normelor de venitUltimele articole
D212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024Declaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularPFA in 2024. Sunt EXCEPTATE de la plata CASS daca sunt si angajate cu CIM intreg?Noi amendamente la Legea nr. 227/2015, adoptate de Guvern. Va fi ELIMINATA Declaratia Unica estimativaGuvernul a aprobat! Va fi introdusa Declaratia Unica inteligenta din anul 2025Articole similare
Noi reguli pentru utilizarea SPV, conform Ordinului 1090/2022. In sistem a fost introdusa sectiunea pentru E-FacturaDECLARATIA UNICA in 2022. Amenzile variaza intre 5 si 500 lei pentru nedepunerea la timp a formularuluiDeciziile de impunere privind CASS 2015-2017. Guvernul a stabilit termenele de plata si reducerile, dar si procedura de recuperare a contributiei in anumite situatii - VIDEOCesiune parti sociale. 3 studii de caz utile contribuabililorCe trebuie sa stie firmele care inchiriaza spatii de la persoane fizice in 2024Ultimele articole
DECLARATIA UNICA in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriD212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/202412+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaDECLARATIA UNICA in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularDECLARATIA UNICA, modificata prin OUG 128/2024. In anumite situatii, formularul NU trebuie depus obligatoriu in anul curentArticole similare
Impozitarea veniturilor obtinute din cesiunea partilor socialeImpozitare venituri microintreprindere. Ce conditii se impun si cine poate detine parti sociale?Marti, 25 aprilie 2023, este termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleDepasirea perioadei aferenta rezidentei. Obligatii declarative si fiscaleReminder: 7 februarie este termenul limita de depunere a Formularului 092Ultimele articole
Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?Microintreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului de 250.000 euro?Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025Firmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca nu se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euroClarificare: Bonurile fiscale vor fi emise la platile cu cardul, insa nu mai exista obligatia imprimarii lorSfaturi de la experti
Inregsitrare in Romania contracte de munca incheiate in Franta
Intrebare: Am contractat o firma din Germania care sa se ocupe de: Inregistrarea societatii noastre in scopuri de impozitare pe salarii si asigurari sociale in Germania; Gestionarea angajatilor nostri (cetateni germani cu contract de munca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii: 1. Avem gestiune cantitativ-valorica, receptii de materiale in modulul de gestiune din ERP (bucati cu bucati). In aceasta situatie, in sectiunea "Products" din cadrul SAF-T, daca la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA