Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Renuntare la dividende si drepturile asociatilor. Care e procedura corecta?

10-Dec-2015
10886

In cazul urmator, societatea X are doi asociati. Unul dintre asociati renunta la dividendele care i se cuvin prin AGA in care se specifica ca asociatul X trasnfera dividendele sale catre asociatul Y. Vom vedea cum se procedeaza corect.

In activitatea practica, dar si in abordarile teoretice, s-a statornicit ideea ca dividendele se platesc asociatiilor proportional cu cota de participare la capitalul social. Dividendele se platesc asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Ele se platesc in termenul stabilit de catre adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 8 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati o penalitate aferenta perioadei de intarziere, la nivelul dobanzii legale.

"Legea interzice asa-numitele clauze leonine, adica acele intelegeri care favorizeaza unii asociati in detrimentul celorlalti", si "Art. 1513 din Codul civil arata ca este nul contractul de societate prin care un asociat isi stipuleaza totalitatea castigurilor. De asemenea, este nul si contractul prin care s-a convenit ca unul sau mai multi asociati sa fie scutiti sa participe la pierderi".

Clauzele leonine, adica acele intelegeri care favorizeaza unii asociati in detrimentul celorlalti, invocate, nu au nimic comun cu acordul de vointa, liber exprimat, al unor asociati, care singuri stabilesc asupra modului de repartizare a dividendelor in alte cote decat cele de participare la capitalul social.

Atat timp cat partile din actul constitutiv al unei societati comerciale isi exprima liber acordul lor de vointa, hotararea de a repartiza dividendele in alte cote decat cele de participare la capitalul social, iar legea permite acest lucru [a se vedea art. 67 alin (1) din Legea nr. 31/1990], nu se poate pune problema unor "intelegeri care favorizeaza unii asociati in detrimentul celorlalti", a invocarii "clauzelor leonine".

La fel de gresit se invoca si art. 1513 din Codul civil (vechi) in interzicerea repartizarii dividendelor intre asociati in alte cote decat cele de participare la capitalul social intrucat: prin asemenea intelegeri contractuale nu se stipuleaza ca un asociat isi insuseste totalitatea castigurilor, si nici faptul ca unul sau mai multi asociati sunt scutiti sa participe la pierderi. Prin nici un contract de societate nu se precizeaza nici faptul ca un asociat sa-si insuseasca 100% dividendele, cum tot asa de bine nu sunt inscrise clauze prin care sa se prevada ca unul sau mai muti asociati sa fie scutiti sa participe la pierderi.

Asadar, atata timp cat unul dintre asociati nu-si aroga 100% dividende, consideram ca nu este contrar legii ca alt asociat sa primeasca dividende mai multe decat cota de detinere in cadrul societatii, daca asa au convenit in actul constitutiv sau in hotararea AGA.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016