Studiu de caz: Recuperea de la furnizor a cheltuielilor de igienizare realizate asupra ambalajelor
In cazul urmator, o firma achizitioneaza de la un furnizor intern ambalaje (ladite, paleti, navete), dar pe care trebuie sa le igienizeze tot firma. Societatea doreste sa calculeze pentru ele un cost de igienizare astfel ca vom vedea ce variante exista pentru a recupera de la furnizor costul de igienizare (bonus, servicii igienizare, achizitia ambalajelor la un cost mai mic decat costul de igienizare etc)
Pentru a putea pretinde de la furnizor sa efectueze o cheltuiala cu igienizarea ambalajelor este necesar ca aceasta sa fie realizata in scopul realizarii de venituri de catre acesta pentru a dobandi calitatea de cheltuiala deductibila. Astfel trebuie identificata si comunicata nevoia acestuia de a efectua operatiunea in scopul realizarii de venituri prezentandu-i beneficiile serviciilor de igienizare pentru activitatea asa. In acest caz se va putea calcula si recupera de la furnizor cheltuielile de igienizare realizate asupra ambalajelor ca serviciu distinct oferit acestuia.
In situatia in care necesitatea igienizarii este determinata exclusiv de interesele societatii fara a profita furnizorului de ambalaje care se rezuma exclusiv la punerea la dispozitie a lor solutia este doar de suportare a cheltuielilor cu initierea unei stategii de diminuare a cheltuielilor de achizitionare cu costurile de igienizare.
Pentru a putea obtine o diminuarea a pretului pretins de catre furnizor strategia poate consta in identificarea unor furnizori alternativi care fie pretind un pret mai mic fie furnizeaza ambalaje pentru care nu este necesara igienizarea deoarece este deja realizata sau pentru care costurile de igienizare sunt mai mici (consumuri mai mici de apa, de energie pentru tratarea termica ori de manipulare).
O alta solutie poate fi reprezentata de renegocierea contractului in sensul diminuarii pretului cu valoarea integrala sa partiala a costurilor de igienizare in considerarea raporturilor existente sau/si din perspectiva stabilirii unei colaborari de durata. In concluzie, in ambele variante solutia este de obtinere o diminuare a pretului platit pentru ambalaje neputand pretinde furnizorului sa suporte un serviciu care nu ii este necesar sau pentru care nu identifica beneficii in activitatea sa.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme