Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Servicii care nu sunt inregistrate in scop de TVA. Modalitatea de facturare

10-Ian-2011
6136
Intrebare:

Facturam servicii educationale de monitorizare (proiect Leonardo da Vinci) in beneficiul unor scoli din Comunitatea Europeana, care nu sunt inregistrate in scop de TVA. Societatea noastra este platitoare de TVA. Se aplica regula generala pentru servicii intangibile? Suntem obligati sa facturam cu TVA?

De ce facturile emise de societati comerciale platitoare de TVA din Comunitatea Europeana in beneficiul unor scoli romanesti pentru acelasi tip de serviciu sunt fara TVA?

Raspuns:

Pentru serviciile educationale nu este aplicabila niciuna din cele doua reguli generale de taxare:


- articolul 133 alineatul 2 conform caruia locul prestarii de servicii catre o persoana impozabila este considerat locul unde beneficiarul are sediul activitatii economice;

- articolul 133 alineatul 3 conform caruia locul prestarii de servicii catre o persoana neimpozabila este considerat locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Serviciile educationale se incadreaza in categoria exceptiilor de la cele doua reguli generale de taxare, fiind reglementate in mod expres prin articolul 133 alineatul (4) litera c).

Daca aceste servicii au loc in Romania, impozitarea se efectueaza la locul prestarii efective, deci in Romania ,,locul prestarii efective, in cazul serviciilor principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau alte activitati similare, cum ar fi targurile si expozitiile, inclusiv serviciile prestate de organizatorii acestor activitati;,,

Practic, serviciile prestate de firma dvs. sunt impozabile in Romania chiar daca beneficiarul acestor servicii este o persoana neimpozabila.

In acest caz, pentru serviciile prestate firma dvs. trebuie sa colecteze TVA prin factura emisa catre beneficiar, operatiunile astfel realizate fiind raportate prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit ,,Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24% ,,.

Deoarece nu se incadreaza in regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2, aceste prestari de servicii nu se incadreaza in categoria serviciilor intracomunitare astfel incat sa aveti obligatia raportarii acestora prin declaratia recapitulativa cod 390.

Recunosc faptul ca nu stiu motivul pentru care serviciile similare prestate de firme de Comunitatea Europeana in beneficiul unor scoli romanesti sunt facturate fara TVA. Presupun ca prin legislatia fiscala a acelor state membre s-a adoptat un act normativ prin care sunt scutite de TVA serviciile prestate finantate din fonduri europene nerambursabile.

Practic, prevederile art. 133 alin. 4 din Codul fiscal aplicabil in Romania sunt armonizate cu prevederile Directivei CEE nr. 8 din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei CEE nr. 112/ 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor,
subsectiunea 4 articolul 53 conform caruia ,,Locul de prestare a serviciilor principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau de alte activitati similare, cum ar fi targurile si expozitiile, inclusiv serviciile prestate de organizatorii acestor activitati, este locul in care respectivele activitati se desfasoara efectiv.,,. Asa cum se poate consta, textul directivei este preluat ad-literam in Codul fiscal.

Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca prin Codul fiscal sunt considerate operatiuni scutite cu drept de deducere, operatiunile reglementate prin art. 143 alin. 1 litera k) ,, livrarile de bunuri si prestarile de servicii in favoarea organismelor internationale recunoscute ca atare de autoritatile publice din Romania, precum si a membrilor acestora, in limitele si in conformitate cu conditiile precizate in conventiile de infiintare a acestor organisme sau prin acorduri de sediu?.

Modalitatea de aplicare a scutirii este reglementata prin O.M.F.P. nr. 2067 din 16 noiembrie 2007 pentru aprobarea Normelor privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 143 alin. (1) lit. j), k), l) si m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 810 din 28 noiembrie 2007. Acest ordin a fost modificat prin O.M.F.P. nr. 3420 din 21 decembrie 2009 pentru modificarea si completarea unor ordine ale ministrului finantelor publice publicat in M.Of. nr. 906 din 23 decembrie 2009.

Prin acest acest act normativ sunt scutite in baza prevederilor art. 143 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate atat in favoarea reprezentantelor organizatiilor internationale si interguvernamentale acreditate in Romania cat si in favoarea membrilor acestora, in limitele si in conformitate cu conditiile precizate in conventiile de infiintare a acestor organizatii. De acelasi tratament fiscal beneficiaza si:

- reprezentantele organizatiilor internationale si interguvernamentale acreditate intr-un alt stat membru;

- alte organisme ale Comunitatilor Europene care activeaza in alte state membre.

In scopul aplicarii scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 143 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal In baza prevederilor art. 1 alin. (4) din O.M.F.P. nr. 2067, sunt asimilate organizatiilor internationale acreditate in Romania, institutiile Comunitatilor Europene care activeaza in Romania. Aceste institutii beneficiaza de scutirea de taxa pe valoarea adaugata numai pentru achizitiile de bunuri si servicii a caror valoare totala depaseste plafonul de 700 lei. In mod sigur, o astfel de prevedere fiscala exista si in statele membre care aplica scutirea pentru astfel de servicii.

In situatia in care serviciile prestate de firma dvs. respecta conditiile de incadrare in reglementarile O.M.F.P. nr. 2067, este aplicabil regimul fiscal de la art. 143 alin. 1 litera k), operatiunile fiind incadrate la prestari de servicii scutite cu drept de deducere. In acest caz, nu se mai aplica exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. 4 lit. c) conform careia serviciile sunt impozabile la locul unde sunt prestate.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia

    • Eroarea in declararea impozitului pe profit poate aparea in practica, mai ales atunci cand sunt implicate venituri neimpozabile, cum sunt dividendele primite de la alte persoane juridice. In cazul in care aceste venituri nu sunt excluse corect la calculul impozitului trimestrial, pot rezulta plati nejustificate catre buget. Specialisutl nostru explica in continuarea articolului cum poate fi corectata o astfel de situatie, ce formulare se folosesc si cum se reflecta ajustarile in contabilitate si...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016